Пържени картофи: вреда и какво може да бъде полезно

Сочни, златни, апетитни и хрупкави - много е трудно да откажете любимите си пържени картофки, защото е толкова вкусно! Но струва ли си изобщо? Не вреди ли на здравето му? Или, може би, и такава храна може да бъде полезна?

Какво е пържени картофи?

Пържените картофи са картофи нарязани на картофи, които се пържат в голямо количество горещо растително масло (в редки случаи животинска мазнина или яйчен белтък). Картофите обикновено се пържат в специален апарат - фритюрник , по-рядко - в конвекционна пещ или фурна.

Такъв продукт е изключително популярен в целия свят, особено сред младите хора. Той задължително присъства в менюто на ресторантите за бързо хранене. Сервира се под формата на топлина, когато картофите са покрити с хрупкав отвън, а вътрешността все още е мека. Използва се най-често под формата на закуски, както и като гарнитура или като самостоятелно ястие.

Ползи от пържени картофи

Пържените картофи, достатъчно странно, могат да бъдат полезни, но само ако се приготвят правилно, а не „обогатени“ с канцерогени, транс-мазнини, излишък от сол и химикали. При спазване на всички правила за готвене, ястието дори ще запази в картофените вещества и витамини, полезни за хората, ползите от коитобезупречна.

И така, как правилно приготвените пържени картофки могат да бъдат полезни?

 • Картофите съдържатразлични витамини(витамини от група В, аскорбинова киселина, Н, РР) и почти целия списък на минералите. Особено много калий в него. Всички тези елементи осигуряват правилното функциониране на всички органи и системи на тялото, укрепват имунната система.
 • Картофите допринасят запонижаване на концентрациите на холестерол в кръвта , като по този начин предотвратяват развитието на атеросклероза.
 • Зеленчуците са полезни при нарушен метаболизъм- картофите в организма играят ролята на алкали, неутрализиращи действието на киселините. Поради тази причина, картофите са полезни при артрит, подагра, бъбречни заболявания.
 • Картофите, въпреки голямото количество въглехидрати в състава му, могат да помогнат при загуба на тегло. Доказано е, че яденето на пет до седем картофи два пъти дневно не води до набор от телесно тегло, а напротив -потиска апетита , намалява налягането, намалява появата на сърдечни патологии, инсулт, високо налягане.

Увреждане на пържени картофи

Въпреки че парчетата от пържени картофи са популярни по целия свят, е трудно да ги наречем полезен продукт поради редица причини.

 • Висококалорични . Пържени картофи са ястие, което съдържа големи количества въглехидрати. Средната част от тези картофи може да съдържа до 400 килокалории, половината от които се съдържат в мазнини, които продуктът абсорбира. Злоупотребата с такива картофи, като всяка друга бърза храна,ще доведе до бързо нарастване на теглото до затлъстяване.
 • Мазнините, съдържащи се в пържените картофи, изобщо не са безвредни . Струва си да си припомним, че продуктът съдържа не здравословно масло, а опасни транс-мазнини. Това е използването на техния голям брой води до появата на заболявания като атеросклероза, диабет, рак, генетични промени. Транс мазнините значително нарушават имунитета на човека като цяло. Учените са показали, че транс-мазнините водят до следните проблеми в тялото: влошаване на защитните сили на организма; влошаване на състава на млякото при жените по време на кърмене; транс мазнините могат да бъдат предавани на бебето чрез кърмата; може да причини раждане на деца с ниско тегло; забавят образуването на мъжки полови хормони; нарушават метаболизма; влошават работата на ензими, които изпълняват защитна функция в организма; води до развитието на редица хронични заболявания.
 • Пържени картофи сахрана, която е безполезна за организма . Съдържа твърде много "бързи" въглехидрати, минималното количество фибри и протеини.
 • Преди готвене картофите са подправени с щедър слой подправки сголямо количество сол . Постоянната излишък на сол в диетата може да доведе до повишено налягане, инсулти, инфаркти, уролитиаза.
 • Често в местата за обществено хранене пържените картофи все още са опасни, тъй като съдържат излишъкканцерогени , които причиняват рак при хората. Това се дължи на факта, че на същото маслокартофите се пържат много пъти. Всеки път, когато се нагрява, количеството на канцерогените в него се увеличава.
 • Твърде много нагрято масло съдържаалдехид . В напреднала възраст именно това вещество може да предизвика появата на болестта на Алцхаймер.
 • Пържените картофиса изключително вредни за стомашно-чревния тракт- преработената и твърде мазната храна с честата му употреба води до гастрит, а в напреднали - до язва.

Съвети за изработване на качествен продукт

Има много рецепти за домашно приготвени пържени картофи. Такова ястие ще запази максимална полза и не е вредно (когато се използва умерено, естествено).

За приготвянето на две порции домашно приготвени картофи трябва да се вземат6-7 средни картофи . Клубените трябва да бъдат измити и почистени и спретнато нарязани на тънки пънове (с дебелина не повече от 1 см).

След това картофените пръчки се спускат за 10 минути в студена вода, за да се отстрани излишното нишесте от продукта. След това прътите трябва да бъдат добре изсушени.

След това трябва да вземете тенджера с нагрято растително масло. Баровете попадат в него за не повече от 4 минути, така че картофите не са напълно изпечени. Дръжките се поставят върху салфетка, за да абсорбират излишната мазнина и да се охладят малко. След 10-15 минути печенето се повтаря, но при по-високи температури. Извадете картофите, когато започне да придобивакафеникав оттенък. Важно е пръчките да не се изгорят. Завършени барове отново са положени на салфетка.

Такива домашни картофи са много вкусни и не представляват заплаха за човешкото здраве.

Заключение

Не е необходимо да се отказвате от любимите си пържени картофи завинаги. Просто не купувайте нискокачествен продукт в местата за бързо хранене. Много по-добре е да готвите картофите сами. Разбира се, времето се изразходва прилично, но полученият продукт не само ще бъде вкусен, но и полезен.