Покълнали слънчогледови семена - ползите и вредите

Слънчогледовите семена - общ продукт, който съдържа много полезни вещества. Най-често те се използват в пържени форми като закуска. Но има и друг начин - покълнали слънчогледови кълнове.

Ползите за здравето на такъв продукт ще бъдат значително по-големи от тези на семената. Можете да ги използвате, както в прясна форма, така и като добавка в различни ястия: салати, пайове и зърнени храни.

Какво е това

Слънчогледът е растение от семейство Астров . Родината му е Америка, най-популярната в Русия и Украйна. Растението получи името си за външния вид, пъпката на това цвете е насочена нагоре. Цвят и форма приличат на слънцето. Слънчогледовото семе е добро. Историята има 2000 години ядене на храната им.

Тази култура се използва широко. Семената се използват за приготвяне на масло, прибавят се в сладкарски изделия или се използват в пържени форми.

Можете също да използвате покълнали слънчогледови кълнове за храна. Те запазват повече хранителни вещества и се усвояват по-добре от организма. Съдържа: C, E, B; мастни киселини: олеинова, палмитинова, линолова; микроелементи: фосфор, флуор, селен, калий, магнезий.

В промишленото производство днес не се използват покълнали семена, поради коетоте не могат да бъдат изпълненимагазини в магазините . Можете да ги покълнат у дома.

Ползи

Всеки съвременен човек е изправен пред проблема с липсата на витамини. Тя може да бъде решена по различни начини: закупуване на мултивитамини в аптеките или увеличаване на консумацията на плодове и зеленчуци.

Можете да подобрите здравето си по евтин и достъпен начин - добавете в храната покълнали слънчогледови семена. Те съдържат много хранителни вещества, които имат благоприятен ефект върху цялото тяло.

 • Намаляване на холестерола в кръвта.
 • Подобряване на храносмилателната система.
 • Допринася за подобряване на визията.
 • Ускоряване на регенерацията на тъканите: насърчаване на заздравяването на рани и удължаване на младостта.
 • Укрепване на имунитета.
 • Засягат работата на мозъка: повишава ефективността и укрепва паметта.

Експертите са забелязалибързата абсорбция на хранителни вещества от тялото , съдържаща се в кълновете. По отношение на състава и наличието на ензими, покълналите семена са 100 пъти по-полезни от обикновените кухненски зеленчуци.

Високата концентрация на витамини А и Еподкрепя красотата и здравето на косата , ноктите. Бавно стареене на кожата: увеличете скоростта на регенерация на клетките, неутрализирайте свободните радикали, подобрете метаболитните процеси в организма.

Цинкът , съдържащ се в кълнове, има терапевтичен ефект върху скалпа. Помага да се отървете от пърхот и да укрепи корените на косата.Калций и витамин Dукрепват костите и зъбите.

Покълналите семена не само могатядат, но също така приготвят маски и ексфолианти на тяхна основа. Те перфектно овлажняват и затягат кожата.

Доказани благоприятни ефекти върху хормоналната система на организма. За жените - облекчение в периода на менопаузата, за мъжете - нормализиране на нивата на тестостерон.

Беше забелязана удивителна характеристика - хората, които използват кълнове , са по-малко податливи на онкологични заболявания .

Поради наличието на витамини в тях семената се използват широко в традиционната медицина за лечение на различни заболявания. Въз основа на тях правят отвари за нормализиране на налягането и лечение на заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, коклюш и кашлица.

Вреди

С всички предимства на този продукт може да се отрази неблагоприятно върху здравето. Това се случва в следните случаи:

 • Високото калорично съдържание на продукта може да доведе до натрупване на наднормено тегло . Консумирането на този продукт не е лесно. Но си струва да си припомним, че енергийната стойност на семената е няколко пъти по-висока от калоричното съдържание на шоколада или мастното месо.
 • Слънчогледовите кълнове съдържатглутен , който може да предизвика алергична реакция.
 • Не се препоръчва за употреба при деца на възраст под 12 години. Тъй като това е много тежка храна, която може да причини проблеми със стомашно-чревния тракт.
 • Консумацията на кълнове заедно с млечните продукти води до образуването наувеличено образуване на гази стомашно разстройство.
 • Покълналите семена могат сами по себе си да натрупат вещества, открити в почвата, като кадмий.Голяма концентрация на която причинява бъбречно заболяване.

Метод на готвене

Слънчогледовите семена са достъпни и могат да бъдат закупени във всеки магазин. Не е трудно да ги покълнат, за това трябва да следвате инструкциите:

 1. Непечени слънчогледови семена трябва да се наливат с вода, да се покриват с капак и да се оставят за 1 ден.
 2. На втория ден се подуват и се появяват кълнове. По това време е необходимо да се отцеди водата и отново да се остави на тъмно място за 24 часа.
 3. След това трябва да посадите в земята и да я напоите.
 4. След няколко дни те ще покълнат, могат да бъдат изядени. Важно е да се събират кълнове преди появата на първите листа. По това време те ще бъдат сочни и най-полезни.
Този прост метод на култивиране ще ви позволи да разнообразите ежедневната си диета. Покълналите семена трябва да бъдат изсушени и смачкани до състояние на брашно. За целта използвайте блендер или кафемелачка. Те се добавят към зърнени храни, зеленчукови салати, пастет. На вкус, те приличат на семена, които са познати на всички, но с лека горчивина.

Струва си да се припомни, че топлинната обработка значително намалява полезните свойства на този продукт.

Съвети

Съществуват специални правила за управление на кълновете в храната и тяхното използване. Като ги следвате, можете да избегнете неприятни последствия.

 1. За да може тялото да свикне с този продукт, трябва да започнем с използването на малко количество ине повече от 5 пъти седмично . По това време трябва да следите здравето си: проверете за алергични реакции ихраносмилателни разстройства.
 2. За по-добро усвояване на семената се препоръчва да се ядат сутрин и да се дъвчат добре.
 3. Както всеки друг продукт - кълнове да са свежи: да нямат неприятна миризма или плесен.

Заключение

Покълналите слънчогледови семена са съкровище от витамини и хранителни вещества. Яденето им ще позволи да се разнообрази ежедневната храна, да се подобри здравето и да се удължи младостта.