Сусамово масло: ползи, вреда и как да се вземат

Всяко растително масло е много ценен продукт с много лечебни свойства и различни приложения. Така че, те се използват както директно в готвенето, така и за козметични цели - като основна съставка в домашно приготвени маски за коса или кожа.

Сусамово масло не може да се нарече особено популярно и много суетно. Освен това ще бъде разказано за полезните свойства на този продукт, неговия ефект върху тялото, а също така ще ви кажем как да използвате маслото правилно, за да постигнете максимален ефект.

Сусамово масло - какво трябва да знаете?

Първо, ще разберем от какво е направен скъпоценният продукт. Както подсказва името, маслото се изстисква отсусамово семе(или сусам; сусамово масло е друго наименование на продукта).

Сусамът се отглежда главно в източните и азиатските страни, така че не е изненадващо, че семената на растението се използват най-често именно от жителите на посочените територии. Сусам семената, както и масло, получено от тях, е доста общ продукт в азиатската кухня (включително индийски, японски и китайски).

Сусамовото масло активно се използва вкозметологиятаи е основната съставка в различни козметични продукти, произведени в Азия. Този метод на приложениепоради присъствието в продукта на много полезни за кожата минерални и витаминни вещества. На изток тя е била използвана за лечение на кожни заболявания още от древни времена и досега тази традиция е последвана от феновете на индийската традиционна медицина - Аюрведа.

Лек приятен аромат и богат вкус позволяват да се яде сусамово масло. Ястията с него не само са вкусни, носа изключително полезни за тялото .

Ползи за здравето

 • Продуктът съдържавпечатляващо количество мазнини- повече от 90% от тях са в състава. Мазнините са необходими за нормалното функциониране на ендокринната система, важни метаболитни процеси, работата на храносмилателния тракт, освен това мазнините са естествен източник на енергия за нашето тяло.
 • Мазнините са много важни за здравето и превенцията на нарушенияна женската репродуктивна система . Липсата на този елемент в диетата може да доведе до провал на хормоналните нива, менструални нарушения и загуба на менструация, анемия и дори безплодие.
 • Витамин С , присъстващ в състава, укрепва имунната система и подобрява устойчивостта на организма към различни вируси и инфекции.
 • Ретинол , или витамин А, е изключително полезен за здравето на очите и за предотвратяване на заболявания на зрението, костите и ставите. Ретинолът също значително подобрява състоянието на епитела, подмладява кожата и я прави красива и еластична.
 • Сусамовото масло е много полезно занормално функциониране на храносмилателната система . продуктспомага за подобряване на чревната подвижност и своевременно почистване на червата от токсини и шлаки. В допълнение, киселинността на стомаха се намалява, което прави маслото препоръчително за хора, страдащи от пептична язва или гастрит.
 • Редовната употреба на продукта служи като отлична превенция на тези стомашни заболявания, а също така спомага за борбата със запек и подуване на корема.
 • Витамин Е , който е богат на сусамово масло, е необходим за подобряване на състоянието на косата, кожата и ноктите. В допълнение към външната трансформация, витамин Е е изключително важен за здравето на репродуктивната система и е особено необходим за бременни и кърмещи жени за нормалното развитие на детето.
 • Мастните киселини , които са в основата на всяко масло, играят важна роля в метаболитните процеси, протичащи в организма. Тяхната липса може да доведе до смущения в работата на всички системи на нашето тяло.
 • Благоприятен ефект върху дихателната системапомага за борба с астма, бронхит.
 • Редовната умерена консумация допринася заускоряване на метаболизма и намаляването на теглото .
 • Той има добър ефект върху здравето и състояниетона нервната система , подобрява психо-емоционалния фон, спомага за нормализирането на моделите на съня - всичко това благодарение на наличието на витамини от група В.
 • Маските, направени на базата на сусам , трансформират кожата- подхранват я с витамини и минерали, спомагат за премахване на възпалението или прекомерната сухота. Крехката и тъпа коса също се подобрява с маскисусам. Полезно е да се извършва масаж с използването на естествено масло.

Възможни вреди и противопоказания

 • Не забравяйте, че 100 g от продукта съдържа около900 калории , така че неограниченото потребление може да бъде изпълнено с набор от излишни килограми.
 • За нарушения на кръвосъсирването не се препоръчва сусамовото масло.
 • Трябва да се има предвид, чеалергиите могат да се появят в някои случаи .

Препоръки

 1. Ако сте фен на здравословна или диетична храна, не забравяйте да добавите продукта към вашата диета: започнете да пълните зеленчукови салати или пържене на риба или месо. Сусамовото масло е много по-полезно от слънчогледовото масло, поради което употребата му ще повлияе на вашето здраве по най-добрия начин.
 2. Козметичните маски със сусамово масло също имат забележителен ефект. За лечение на чупливи, тъпи, склонни към сухота и загуба на коса, ще бъде полезно да се прилага масло към косата веднъж седмично в продължение на най-малко 1,5 часа (но не позволявайте да стигне до корените).
 3. За момичета с проблемна кожа, която е предразположена към възпаление и високо мастно, сусамовото масло в комбинация с кедрово масло ще помогне. Полезно е да се извърши процедурата и хората със здрава кожа - сусам ще спомогнат за поддържане на еластичността на епитела, както и ще придадат на кожата блясък и твърдост.
 4. Масажът с използването на продукта ще бъде изключително полезен за здравето на кожата. Сусамовото масло трябва предварително да се загрее (дръжте го в дланите си10-15минути ). За постигане на ефекта е достатъчно да се масажира кожата за половин час.

Заключение

Маслото от сусамово семе може значително да подобри благосъстоянието, да подобри здравето и да промени външния вид на всеки човек. Препоръчва се продуктът да се въведе в диетата за профилактика на заболявания на стомаха, както и за нормализиране на психо-емоционалния фон и заболявания на репродуктивната система при жените.