Бързи спагети: вреда и ползи

Бърза спагети винаги изглежда идеалното решение за тези, които не искат да харчат много за храна или просто нямат време да приготвят сериозно и здраво ястие. И какво, това е евтин, понякога за продажба "в пълния комплект". Но всичко ли е толкова гладко, колкото изглежда?

Какво е това

Какво представляват мигновени юфка? Това е специално преработен продукт, който обикновено се продавав брикети . Продуктът е абсолютно сух в опаковката, а за готвене е достатъчно само да се излее вряща вода върху този “сухар” и да се изчака няколко минути.

Това е замислено в Китай ипреди 4 века . Въпреки това, юфка, която сега може да се намери на рафтовете на магазините, все още не е изживяла един век и се е появявала в друга източна страна - Япония. Историята на появата на този хранителен продукт е тясно свързана с проблемите, възникнали в следвоенния свят на ХХ век. Голямата продоволствена криза принуди хората да ядат само пшеница. Такава храна, разбира се, отегчен и в някакъв момент престава да се насити, а след това хората предположиха, месене пшеница тесто, вземане на юфка и накисване в пикантен бульон.

Тогава това решение беше гениално. Толкова много хора биха могли да получат достатъчно без много парични разходи! Сега, по принцип, малко се е променило - освен че кризисният режим след войната е отстъпил. Бързо макаронивсе още е популярен.

Плюсове за юфка

Е, време е да говорим за ползите от тази храна. Тя, разбира се, е - иначе такава храна би била забранена за добро. Така че, от професионалистите могат да бъдат идентифицирани:

  • Това е евтино . Може би това е основният плюс. Noodles са достъпни за всеки и всеки - те могат да бъдат намерени в диапазонаот 5 до 50 рубли на опаковка , във всеки магазин. Ето защо, с три хранения на ден, веднъж на ден на месец ще отидат средно от 450 рубли до 4500. Това е доста бюджет, защото юфка са особено популярни сред хората с ниски доходи (например, студенти). Разбира се, има и по-скъпи опции - от всички видове китайски заведения за хранене и суши барове. Но такива юфки имат малко по-различен принцип на готвене, защото според дефиницията за „бързо готвене“ той не винаги пасва.
  • Това е вкусно . Поне човешкият мозък мисли така. Магазините имат различни варианти на брикети от юфка - с вкус на гъби, пиле, бекон със сирене и др. Различните вкусове обикновено се различават само в компонентите на чантата с подправки, но въпреки това всеки има възможност да избере нещо за себе си.
  • Това е хранително . Юфките са с високо съдържание на калории, защото усещането за пълнота идва след ядене на една порция. Някои марки на продукта поставят в опаковката чанта с масло, което прави ястието по-дебело и по-вкусно.
  • Това е удобно . Сега има опции, когато в опаковката на такива юфка, в допълнение към брикети от тестени изделия и подправки, има една вилица или лъжица за еднократна употреба, иМожете да приготвите ястие точно в опаковката. Това ще се хареса на онези, които не са ентусиазирани да мият съдове след хранене.
  • Това е бързо . Не по-малко плюс е фактът, че юфка се приготвя бързо. Достатъчно е само 3-6 минути и продуктът вече може да се консумира. За да приготвите обикновена паста, обикновено отнема от 7 до 15 минути. Разликата може да не е голяма, но осезаема.

Щети от юфка

Разбира се, присъства и другата страна на монетата.

  • Калории . В юфка, обикновено около 450 килокалории на 100 грама. Това, разбира се, доста - в сто грама конвенционални варени калории тестени изделия е забележимо по-малко. Голямото калорично съдържание на продукта трябва да показва, че консумацията на такъв продукт може да доведе до затлъстяване. И това е вярно.
  • Пристрастяване . Прилича на надпис върху цигари. Но това е вярно! Веществата, които се съдържат в подправки за юфка и сами по себе си, могат да предизвикат пристрастяване, като ги насърчават да консумират тази евтина храна.
  • Предизвиква заболяване . Може би много хора са чували, че този продукт съдържа натриев глутомат. Именно това вещество обикновено води до развитието на много ужасни заболявания като язви, гастрит, алергии или дори онкология. Между другото, това е глутомат, който е особено пристрастяващ.
  • Вреден изцяло и напълно . Заслужава да се отбележи, че в технологията на производство на този полуготовен продукт се използва печене на палмово масло. Това масло абсолютно не се смила, действаакумулативно: мазнините се натрупват в тялото, нарушавайки работата му. Следователно в Европа използването на палмово масло е забранено при производството на каквито и да е продукти. Следователно решението, че всяка вреда е в подправка, е погрешно.
  • Специфични противопоказания . Този продукт е полуфабрикат. Злокачествен, заслужава да се отбележи. Тя трябва да бъде максимално изключена от диетата на децата и бременните жени. В крайна сметка, такива юфка в по-голямата си част - химия. А химията никога не подсказва добре, какво не използва концепцията.

Съвети

Може би основният съвет може да послужиза пълното премахване на мисълта за ядене на такива юфки като храна . Това може да е неразумно и трудно, но единственото решение на възможните проблеми е пълното изключване на такава храна от диетата.

Не е вярно становището, че само опаковката е опасна в опаковка с продукт за бързо хранене. Както бе споменато по-горе, изпичането на самата паста се извършва върху палмово масло, което е изключително вредно за тялото.

Изглежда, че решението тук е да се напълнят макароните с друг бульон, или да се добавят отделни подправки, "а не тези, които са били в чантата." Но ако наистина искате да се сблъскате с истината - тези, които купуват мигновени юфки, обикновено не я купуват, защото имат възможност да сварят отделен бульон за неговата подготовка.

Разбира се, част от вредното въздействие ще се изпари, ако я излеете с бульон, но защо изобщо да купувате евтини юфки? Между другото, важен факт е товапо отношение на цените на килограм "китайски юфка" и на килограм обикновена паста, вторият ще бъде много по-евтин.

Заключение

Струва си да се припомни, че бързите юфки са пристрастяващи. Винаги. Няма изключения, а извинения като „Ям го много рядко“ са само внушение. Една употреба вече е достатъчна, за да повлияе на полуготовия продукт върху тялото.

Внимавайте за здравето си. А най-важното нещо, което човек може да направи за безопасността на тялото му, е да следи храненето му. Въз основа на това, „плажните пакети“ могат твърдо да кажат „не“.