Коензим Q10: добра и възможна вреда

Коензимът е получен за първи път през 1957 г. от сърдечна тъкан на едър рогат добитък в Америка. Учените са открили, че веществото се произвежда във всички живи организми. С участието на витамини А и Е в митохондриите на всяка клетка се синтезира коензим Q10.

Има и други имена за това съединение: убихинон, коензим или убидекаренон. Убихинон е латинска дума, която означава "вездесъщ". 95% от енергията, произведена от клетката, за Q10. През 1997 г. беше открит Международният център за изследване на коензима. Това предполага значението и уникалността на мощния антиоксидант.

Структура и качество

Убихинонът е мастноразтворимо, витаминноподобно съединение, принадлежащо към класана хиноните . Обозначението "Q" означава неговата принадлежност към тази група, а числото "10" показва броя на изопреновите вериги. Само човек има убихинон с 10 такива връзки. Мевалоновата киселина и аминокиселините тирозин и фенилаланин влияят на синтеза на Q10.

По своите качества коензимът може да бъде сравнен с витамини А и Е. В пречистена форма това е жълто кристално вещество, разтворимо в мастни масла и алкохол. Действието на светлината разлага веществото. Той се емулгира във вода.

Убихинонът е естествен адаптоген и имуномодулатор, източник на енергия и антиоксидант. Благодарение на тези качества, тя забавя стареенето, нормализира работата на всички човешки органи и системи.

Каква е употребата на коензим q10?

 • Подобрява състоянието на кожата, поддържа го еластично и младо . Този ефект се дължи на факта, че убихинонът унищожава свободните радикали, показвайки неговите антиоксидантни свойства. Това качество се използва в козметологията. Кремове, маски, лосиони, съдържащи този компонент, намаляват външните признаци на стареене.
 • Намалява риска от развитие на захарен диабет . Доказано е, че при пациенти с диабет коензим се произвежда в малки количества. Приемането на лекарства с това вещество повишава производството на инсулин.
 • Нормализира сърдечно-съдовата система . При сърдечна недостатъчност нивото на коензим q10 намалява. Статините използват странични ефекти за лечението на заболяването, което се проявява в потискането на производството на кокошки, което се решава чрез предписване на добавки с активната съставка - коензим Q10.
 • Ускорява лечението на пародонтоза . Вътрешна и местна употреба на коензимни лекарства намалява кървенето и възпалението на венците, намалява честотата на образуване на "джобове", укрепва зъбните корени.
 • Полезният ефект на този компонент върху имунитета е доказан. Учените са доказали, че употребата на убихинон води до увеличаване на имуноглобулините и Т-лимфоцитите, които убиват не само вирусите и бактериите, но и раковите клетки.
 • Положителен ефект върху функцията на репродуктивните органи . Добавянето на коензимни препарати увеличава способността на яйцеклетката да оплоди и подобрява процеса на сперматогенезата.
 • Установено евлиянието на Q 10 върху хемопоетичната функция на организма . Под неговото действие се подобрява съставът на кръвта, намалява се вискозитетът, което го прави мобилен. Убихинон увеличава съдържанието на кислород в кръвта.

Кой трябва да използва коензим Q10?

СоQ10 се препоръчва:

 • Спортисти.
 • Работник с повишена физическа активност.
 • Често болни от вирусни инфекции.
 • Пациенти с анамнеза за остеопороза, артроза, остеохондроза.
 • Граждани на възраст над 40 години за превантивни цели, тъй като развитието на собственото им съединение намалява с възрастта.
 • Ученици и ученици по време на изпитите.
 • Хора с наднормено тегло.
 • При заболяване на сърдечно-съдовата система.
 • В случай на лечение със статини.
 • При неврологични заболявания.

Какви храни съдържат коензим?

До 25 години коензимът се синтезира в организма в достатъчно количество, този процес постепенно се забавя, така че за нормалната функция на тялото е желателно да се запълни дефицитът на Q10 чрез консумация на следните продукти:

 1. Месо (говеждо, свинско, агнешко).
 2. Черен дроб, бъбрек, сърце на животни.
 3. Соя.
 4. Сусам.
 5. Цитрусови плодове (портокали)
 6. Пилешки яйца.
 7. Пъстърва и скумрия.
 8. Броколи иягоди.
 9. Растително масло (маслини, рапица, слънчоглед).
 10. Фъстъци и шам-фъстъци.

Какви са отрицателните качества на CoQ10?

Повечето лекари и хора, приемащи коензим Q10, говорят положително за лекарството. Отрицателните ефекти върху хората обаче възникват. Те включват:

 • Индивидуална непоносимост (алергични прояви).
 • Безсъние.
 • Киселини.
 • Намаляване на кръвната захар (с повишено внимание при диабет).

Под надзора на специалист те се използват по време на бременност, при лечение на легла, при обостряне на стомашна язва и в педиатрична практика.

Препарати на основата на коензим

В аптеките можете да закупувате биологични добавки, в основата на които е коензим Q10. Освободете лекарството под формата на капсули и капки.

 1. Doppelgerts Коензим Q10 съдържа съединение в количество от30 mg , както и витамини, омега киселини и минерални компоненти. Предназначен за хора, които извършват физически дейности, с отслабена имунна система, за да лекуват кожата на лицето.
 2. Kudesan- хранителна добавка, разработена и произведена в Русия под формата на капки и капсули. Специално избраната доза Ви позволява да използвате капки в педиатрията от момента на раждането, за да предотвратите астения.
 3. Omeganol , лекарство от убихинон в доза от 30 mg в рибено масло. Препоръчва се при атеросклероза, слаб имунитет, с хронична умора.
 4. Коензим Q10 ссъдържание на биоперин . Съединения от червенопипер, благодарение на него подобрява усвояването на основното вещество.

Правила за приемане на убихинон

В инструкциите за употреба на наркотици се приемат правила за допускане:

 • Използвайте капсула или капки заедно с храна, за предпочитане богата на мазнини.
 • Пийте с чаша вода.

Дозата и честотата зависят от диагнозата и състоянието на лицето, установено от лекаря.

За профилактични цели за нормално лице над 18-годишна възраст нормата е 300 mg на ден в продължение на 30 дни. Ако количеството на собствения коензим q10 е ниско, то лечението може да бъде продължително (2-3 месеца).

Заключение

CoQ10 е вещество, което има благоприятен ефект върху всички органи и функции на тялото. Най-богатият източник на енергия. Може да се нарече безопасно средство за всички заболявания.

Всеки човек е уникален, следователно ефектът на компонента върху човешкото тяло не може да бъде един и същ за всички. Решението да се вземе лекарството трябва да се вземе след консултация с лекар.