Дифенбахие цвете: добра и възможна вреда

Дифенбахията е включена в списъка на най-популярните култивирани растения. Всеки цветар, който възнамерява да започне dieffenbachia в дома си колекция, трябва да проучи по-подробно въпроса за неговите полезни свойства и възможни вреди.

Обща информация за дифенбахия

Дифенбахията е култура от декоративни листа от семейството наароиди . Това е тропическо растение. Тя има големи красиви петна с бели или жълти петна. Тези прекрасни листа, дори и при облачно време, създават усещане за комфорт, топлина и светлина.

Грижи се в топлото си съдържание, поливайки с утаителна вода, без да пресушава земната кома, честото пръскане, седмичното добавяне с течни торове през лятото. Листата трябва постоянно да се пръскат и периодично да се почистват с мека, влажна кърпа.

Тази тропиканка се нуждае от висока влажност . Дифенбахията расте много бързо и изисква годишна трансплантация на всяка възраст. Тя обича топло, не обича течения.

Полезни свойства

Каква е ползата от този закрит цвете?

 • Висока декоративност.
 • Способност да се използва като тения.
 • Непретенциозност.
 • Способност да расте в частична сянка.
 • Наличие на фитонциди.
 • Пречистване на околния въздух.
 • Лесно възпроизвеждане.

Поради разнообразието на сортовете и цветовете, този закрит завод е обичан от аматьори. Той със своите пъстри декоративни листа може да украси най-скромния ъгъл навсякъде. В офисите е подходящо да се използва голям дифенбахия като тения - грандиозно единично цвете.

Растежът на гъсти храсталаци може да бъде централен елемент от различни цветни аранжировки. За разлика от други пъстри цветя, тя може да расте в частична сянка. Директните слънчеви лъчи могат да причинят изгаряния на листата.

Расте доста бързо, може да растедо 1,5 метра . Ако за нея се създадат благоприятни условия, тя може да нарасне с 40 сантиметра за една година. Рядко цъфти с незабележими пъпки, от които е по-добре да се отървете от времето, в противен случай великолепните листа ще спрат да се развиват.

Когато това цвете се отглежда, въздухът се пречиства от вещества, вредни за хората, които се използват в строителството, декорацията, почистването и почистването на помещенията. Премахва такива вредни вещества като формалдехид, амоняк, хлороформ и бензол.

Благодарение на доста големите си листа, въздухът на мястото, където расте Дифенбахия, се почиства и овлажнява, а количеството прах намалява. Бактерицидното свойство на това цвете е да почисти околното пространство от бактерии и вируси. Това има добър ефект върху здравето на хората с проблеми с горните дихателни пътища и тези с алергии.

Умножаването на този многогодишен закритрастения не предизвиква затруднения. Може да се размножава чрез изрязани и вкоренени апикални резници, резници от стъбла със спящ пъпка, в присъствието на цвете може да се използва размножаване на семена. За успешното вкореняване са необходими висока влажност и температура24-29

Възможна вреда

Въпреки декоративната и непретенциозна дифенбахия, все още има някои характеристики, които трябва да бъдат познати и взети под внимание при отглеждането на това цвете у дома. Те могат да донесат до известна степен вреда и неудобство на човека, да положат допълнителни усилия по време на неговото отглеждане и грижа. Важно е да се знае, че:

 • Растението е отровно.
 • Може да причини алергична реакция.
 • Опасни за деца и животни.
 • Това е крехко растение.
 • Капки долните листа, губещи декоративни.
 • Не обича течения и сух въздух.

Цветето еотровно . Млечният му сок е отровен и при контакт с човешката кожа причинява силно дразнене. В този случай трябва да се измие бързо с вода. Ако получите същия сок на лигавиците на човек може да предизвика сериозни проблеми.

Появява се тежка подпухналост, може да има проблеми с зрението и речта. Изобщо не е трудно за възрастен да избягва контакт с отровния сок, ако носите ръкавици, когато се грижите за растение. След присаждане или разсаждане на дифенбахия, ръцете трябва да се измият с топла вода и сапун. Ако сте свръхчувствителни към сока на растението може да предизвика алергии.

Ако е налицемалките деца са по-добре да не отглеждат цветя у дома или да се опитват да ги предпазят от контакт с нея. Детското тяло е по-чувствително и податливо на алергични реакции. Струва си да помислим дали в къщата има домашни любимци - котка или куче. Но възрастните домашни любимци сами могат да определят кои от растенията могат да бъдат опасни за тях. По правило те не влизат в контакт с отровното растение.

Дифенбахията е доста крехко растение . Може да се счупи бързорастящ храст. За по-голяма стабилност трябва допълнително да монтирате опора. През годините долната част на стеблото става гола и растението прилича на палми, като губи декоративния си ефект. Старото високо копие трябва да се актуализира навреме. За да възстановите предишната красота, багажника трябва да се реже на височина 10 см от почвата. Страничните издънки, които се появяват, ще дадат на растението гъста форма във времето, но трябва да изчакате. За да получите буйни храсти достатъчно, за да периодично щипка си отгоре.

Когато се съхраняват през зимата в помещения със сух въздух, е необходимо да се поддържа висока влажност, така че листата да не изсъхват и да предпазват цветята от вредители - листни въшки, акари и трипси.

Затрудненията с бързо нарастващото, заемане на много пространство, изискващи често обновяване и годишна трансплантация на растение, намаляват малко интереса към него.

Заключения

Но как да останеш безразличен към растение, което няма равни по красота и невероятна симетрия на листата! Най-многоДифенбахията често се продава с яйцевидни листа и петна от слонова кост. Впечатляващи са и гигантските жълто-зелени листа на дифенбахийската боза , по-дълги от 70 см ! Освен това, наскоро има нови и ярки атрактивни сортове и хибриди.

Не е необходимо да се изоставя такъв декоративен вътрешен цвете. Създавайки оптимални условия, спазвайки агротехническото отглеждане и предпазните мерки, когато се грижим за отровна красота, то ще бъде ярка украса на всяко жилище и офис пространство, моля всички, развеселете се и бъдете полезни.