Градинска пепел: ползите и вредите

В пепелта на изгорелите растения се съхраняват всички полезни минерали, които са били в тях. Ето защо, от древни времена, остатъците от огъня се използват като тор в градината и градината. Този метод на хранене на почвата увеличава качеството, количеството на културата, като допълнително премахва лехите от плевели и насекоми. Можете да се възползвате от такава популярна рецепта, като знаете коя пепел е най-подходяща и в какви количества.

Какво е подходящо като тор

Не всички продукти на горенето са подходящи за растителна храна. Изключително рядко се използва за тази цел пепел от въглища, тъй като тя почти не съдържа минерали. Строго е забранено да се влагат в почвата остатъци от изгорели остатъци от боядисано дърво и други битови отпадъци. Всички химикали, съдържащи се в пепелта, ще попаднат в земята и ще навредят само на културите. Между другото, картонът също не е подходящ, въпреки че изглежда много безвреден.

Всяка пепеле богата на минерали по свой начин . Така най-голямото количество калий и калций се съдържа в изгорелите слънчоглед и елда . За да наситите почвата с фосфор, трябва да изгорите ръж или пшеница.

От дървесните видове най-богатият хранителен състав на бреза и върба. Пепелта на младите дървета съдържа повече микроелементи от старите, а дървесните дърва са по-хранителни от иглолистните.

Изгорените плодове от картофи, моркови и цвекло ще наситят растенията с минерали. Те оплождат почвата с изгорен торф, но съдържат много вар, което е опасно за кисели и леко кисели почви.

Друг начин за подхранване на растението еизгаряне на кости . Тези продукти за изгаряне съдържат калций, полезен за зеленчукови култури.

Най-голям ефект при използване на пепел се наблюдава при малините, всички видове касис, ягодите. Коренните култури, особено картофите, също са благодарни за такова хранене. Културата е богата, а вредителите не го развалят.

Гроздето и цитрусите също обичат пепелта. Тези растения не понасят хлор, който просто не е в изгорелите остатъци, а в промишлените торове присъства.

Ползи от пепел като тор

Ако пепелта се използва правилно, тогава практически няма недостатъци. Основните предимства на този тор са следните:

 • Това е естествен тор , който е напълно безопасен за хора и животни. Освен това, компресираната трева е абсолютно безвредна за растенията, при условие че само естествени материали се изгарят без боя и други химикали.
 • Съдържакалий ,калций ,магнезий ,натрийифосфор . Това е естествен алкален тор.
 • Не съдържа хлор , опасен за плодове и ягодоплодни дървета и храсти. Ето защо, можете да направите пепел по време на засаждане разсад. Опитът на градинарите доказа, че дърветата се вкореняват по-добре.
 • Аш -най-многоевтин тор , за който собственикът не трябва да харчи нито стотинка.
 • Ефективно средство за защита в борбата срещу насекоми и растителни гъбични заболявания.
 • Ефектът от храненето се наблюдава задве годинислед прилагането.

Щети от използването на пепел в градината

 • Прекалено многото нанесена пепел окислява почвата . За повечето градински култури най-подходяща е неутрална или слабо кисела почва. След голямо количество от този тор за възстановяване на околната среда е доста трудно.
 • Невъзможно е да се определи точно колко необходими елементи ще попаднат в почвата заедно с пепелта. Ето защо е най-добре продуктите на изгаряне в градинатада се използват заедно с други производствени захранвания , за да се нанасят растенията с необходимите микроелементи.
 • Да не се смесва с амонячни торове . Когато комбинирате тези две смеси, ще има загуба на азот, която просто ще се изпари. Освен това се образува шокова доза от амоняк, смъртоносна за градинските култури.
 • Допринасяза развитието на болести при картофите : краста и ризоктониоза.
 • Невъзможно е да се оплождат неадекватни млади разсад , тъй като пепелта съдържа много соли, които са вредни за малките разсад.
 • Репичките, репичките и ряпата с използване на остатъци от изгаряне като тор преминават в етапза формиране на семена . В хората това явление се нарича „отиде до стрелата”. Следователно, използването на пепел е неприемливо за тези култури.

Как да се използва

Този метод на хранене на градински растения не е подходящ за алкални и глинести почви. Ако киселинността на почвата върху парцелите надвишава индексаот 5,5 рН , тогава е невъзможно да се изхвърлят изгорели органични вещества в земята във всеки случай.

Но други градинари не трябва да прекаляват. Важно е да се помни, че въздействието на пепелта върху земята продължава две години.

При изкопаване използвайтене повече от 200 грама на 1 кв. Метър почва . Пепел трябва да бъде равномерно разпръснат, след това да копаят земята.

При засаждане на посадъчен материал от плодове и ягодоплодни култури в дупката се въвеждат 70 грама пепел, което директно помага на дървото да се утвърди.

Може да се използва при сеитба на кореноплодни култури, разпръскване на пепел в отвора или в каналите. Но не превишавайте посочената по-горе норма ( 200 грама на 1 кв. М ).

Някои градинари приготвят пепел. 150 грама изгорени остатъци се изсипват с кофа с вода и настояват за няколко часа. Преди напояване, смесете сместа така, че неразтворимите частици да бъдат равномерно разпределени по третираната зона. Изсипете инфузията на растенията.

Използването на изгоряло органично вещество за компостна купчина е отлично. Ако всеки път, когато я поръсите върху пепелта, получавате най-благоприятните условия за микроорганизми, които преработват растителни остатъци.

За да се защитят културите от нахлуването на охлюви и охлюви, е достатъчно да се поръси пепелта около леглата. Той изсмуква вода от органите на тези безгръбначни. Но само след като пепелта се намокри, този ефект веднага изчезва. неПрепоръчва се тази процедура да се извършва много често, в противен случай не може да се избегне окисляването на почвата.

Пепелта се съхранява на сухо място. Най-опасният му враг е влагата, която, ако се погълне, калият се изпарява, което е важен микроелемент за растенията.

За да не се навредят на леглата и да се получи максимален добив, е необходимо почвата да се наторява правилно. Ако изборът падна върху пепелта, тогава е необходимо да се проследи неговия състав, какво точно се изгаря, а след това да се вкара в почвата само в точната сума. След това реколтата ще задоволи градинаря, а зеленчуците и плодовете ще бъдат вкусни и сочни.