Ползите и вредите на симулатора на гребане

Спазването на специални диети, правилна диета, следвайте съветите на специалистите по хранене - всичко това ще ви помогне да отслабнете. Въпреки това, без да се занимават със спорт, ще бъде доста трудно да се дадат на тялото форми за облекчение. Гребане може да се справи с тези задачи.

Симулирането на гребане ви позволява едновременно да използвате около80% от телесната маса . В същото време машината за тренировки е подходяща за ефективни кардиотрансференции. Възможно е да се избере степента на натоварване на гребания симулатор, както за опитен спортист, така и за начинаещ.

Какво е гребна машина

Упражненията на гребния уред повтарят движението на греблата на лодката. Дизайнът се състои от рамка, движеща се седалка, един или два лоста, опора за крака. Схемата на работа е проста: когато седи спортист, те заемат позицията на гребец на седалката, като издърпват един или два лоста с кабел. Така той работи върху съпротивата и симулира работата на греблата.

Някои модели на симулатора са оборудвани с контролен панел и специални електронни датчици за движение. Скоростта и силата на товара могат да се регулират в зависимост от вида на спортното оборудване.

Съществуват три вида гребни симулатори:

 1. Механични . Принципът на работа на устройството е да се съпротивлявахидравлични цилиндри, които реват и се движат неравномерно, имитирайки се в лодка. Благодарение на прост механизъм е възможно да се събере симулатора дори и у дома. Съпротивлението се основава и на хидравлична или аеродинамична система.
 2. Магнитни . За разлика от механичния спортен снаряд, магнитният дизайн е по-функционален. Устройството е оборудвано с магнити, електронен дисплей с набор от функции и маховик. Съпротивлението се дължи на движението на магнитите един спрямо друг. Упражненията на такъв симулатор са удобни поради тишината, плавния ход, контрола на пулса и калориите.
 3. Електромагнитно . Работата на този тип тренажор се извършва чрез електромагнитно съпротивление. Нивото на натоварване се контролира чрез прилагане на ток, който може да бъде увеличен или намален на контролния панел.

Ползи

В замяна на времето, прекарано в салона или вкъщи, работата с това спортно оборудване ще донесе положителни резултати.

 • Изгаряне на калории . При извършване на един урок на 60-минутно гребно устройство се изгарят приблизително 600 ккал. За сравнение: на бягащата пътека около 400 ккал се изгарят за един час. С систематично обучение на гребни снаряди е възможно да се постигнат добри резултати при намаляване на теглото.
 • Сигурност.Гребната машина осигурява безопасно обучение за хора с умерено затлъстяване. Обикновено те са противопоказани активни упражнения, за да се избегне нараняване на коляното.Упражненията в механична или магнитна форма на снаряда са напълно безопасни и осигуряват минимално натоварване на ставите и глезените.
 • Укрепване на сърцето и кръвоносните съдове. Подобно на други кардио упражнения, гребане спомага за стимулиране на сърдечните удари и насища кръвта с кислород. Това подобрява работата на сърдечно-съдовата и дихателната система.
 • Издръжливост. Динамичните движения включват почти цялото тяло: мускулите на гърба, раменете, бедрата, задните части и коленете. Постепенно увеличаване на товара, тялото трябва да се адаптира към движенията. Така постепенно мускулите се използват, растат, стават по-силни.
 • Подвижност на ставите. Освен участието на мускулната група, в обучението участват и ставите. Използването на гребен тренажор увеличава двигателната активност на ставите. Когато притискате упражненията, гребането увеличава междупрешленното пространство, като по този начин осигурява положителен ефект.
 • Разпределение на силите.За тези, които никога не са тренирали на гребни снаряди, може да изглежда, че участват само раменете и ръцете. Това обаче не е така. В момента на издърпване се натоварват около 40% от горната част на тялото и 60% от долната част на тялото.
 • Корекция на стойката. Имитация на гребане по време на упражнението укрепва гръбначния стълб и мускулите на гърба. Натоварванията се препоръчват в някои случаи на изкривяване на гръбначния стълб. Упражненията обаче трябва да започнат под наблюдението на опитен треньор.

Възможни вреди и противопоказания

Упражнения за гребанесимулаторът не винаги носи ползата. Ако режимът не се спазва, наличието на хронични заболявания, прекомерната активност може да навреди на тялото.

 • Гръбначни проблеми. Прекомерната амплитуда може да навреди на гръбначния стълб. Ето защо, основните противопоказания, когато се използва гребане симулатор са intervertebral херния, ишиас.
 • Натоварването върху сърдечно-съдовата система. По време на тренировка кръвното налягане се повишава, сърцето изтласква кръвта от съдовете. Хората със сърдечна недостатъчност, хипертонична криза, тахикардия, ангина пекторис се препоръчват да се избягва претоварване на сърцето и кръвоносните съдове.
 • Развитие на артроза и артрит.Рязките движения по време на гребане са опасни за болните стави. Особено вредни са механичните симулатори, които не осигуряват плавни движения.
 • Промяна на здравословното състояние. Някои атлети не са наясно с наличието на хронични заболявания. Необходимо е да се спре обучението, ако има замаяност, тежко задух, болка в сърцето или тежка аритмия.
 • Грешен подход.Не започвайте внезапно или спирайте упражнения по гребане. Един организъм не е електроцентрала, която максимално се адаптира към желанията на човек. Драстичните промени в мускулното налягане и напрежението могат да причинят нараняване.

Съвети и правилно използване

 1. В момента на изпълнение на упражненията по гребания симулатор е необходимо да се следва техниката на поставяне на тялото:да бъде в права позиция, когато е наклонена, ъгълът е45 градуса , краката са плътно притиснати към платформата, без да вдигат петите.
 2. Работата на корпуса трябва да бъде синхронизирана. Работата по устойчивостта е гладка и гладка. По време на движенията тя е предимно напрегната на долната част на тялото, а не на гърба и раменете.
 3. Лостовете са затегнати възможно най-близо до колана. По това време ситуацията се стабилизира.
 4. Упражненията с продължителност не трябва да отнемат повече от час. На всеки 15 минути трябва да направите почивка, за да възстановите дишането и да намалите напрежението в гръбначния стълб.
 5. На тези, които имат здравословни проблеми, се препоръчва да използват гребане под ръководството на квалифициран треньор.

Заключение

Независимо от принципа на работа на симулатора на гребане, използването на възможностите за симулация на гребане позволява да се отървете от наднорменото тегло или да натрупате мускулна маса поради развитието на всички мускулни групи. Редовното гребане може да направи различни тренировки, да укрепи гръбначния стълб, сърдечно-съдовата система, да увеличи физическата активност на ставите.