Плодовете на рожковото дърво - отколкото полезни и вредни

Често в сладкарския продукт може да се намери компонентът "дъвкалец". Не всеки е запознат с това необичайно растение и неговите плодове. Затова възникват въпроси: каква е особеността на рожковото дърво, полезни ли са неговите компоненти, в каква форма могат да бъдат намерени в хранителната промишленост и дали могат да навредят на тялото? В това и разберете повече.

Рожково дърво - какво е то и как се използва

Уникално растение, нареченоCeratonia , расте изключително на средиземноморското крайбрежие. Това е огромно дърво от семейството на бобовите растения , достигащо 20 м височина , което произвежда под-сладки плодове. Благодарение на него дървото се нарича рожкови. Гъбите се пълнят отвътре с гъсти семена и сладък пулп, които се използват широко в хранително-вкусовата промишленост поради своите полезни свойства.

Интересно е, че семената на рожковото дърво иматпостоянно тегло , преди да се използват за претегляне на скъпоценни камъни - перли и скъпоценни камъни. Така се появи концепцията за карата. От същия боб те извличат вещество, наречено дъвка от рожкови. Плодовете се накисват, почистват се от мембраните и се използва основното хранително веществосгъстител за храна и емулгаторE410 .

Меката част от плодовете също се използва като храна. Има два основни продукта, получени от „шишарки“ - сироп и сух прах, който се наричарожкови . За да се получи сироп, обелените шушулки се поставят във вода и инфузията се изпарява, докато се образува гъста, вискозна течност, подобна на меда. Прахът се получава чрез сушене на шушулките и смилане на суровините в финозърнеста маса.

Растението е роднина на какао и кафе, така че има много общо с тях по вкус. Често се използва като напитка, сос за печене и плодови салати, като хранителна добавка в сладкарските и други кулинарни производства, както и като домашно приготвена панацея за много заболявания.

Какви са ползите от рожковото дърво

Особеността на продуктите от рожкови е сходството с вкуса на кафето и шоколада - но в същото време в невростимулаторите няма теобромин и кофеин. Поради това, продуктът се препоръчва за деца, хора с чернодробни заболявания и за някои нервни разстройства.

Плодовете на Ceratonia съдържат много витамини, минерали и вещества, насърчаващи здравето:

 • Витамини от група В, С, D, РР.
 • Желязо, магнезий, калий, калций, цинк, мед.
 • Фенолни и дъбилни вещества, пектин.
 • Растителни протеини, ценни киселини и естествено лесно смилаеми захар - фруктоза, глюкоза и захароза.

Продуктите на Ceratonia се оценяват не само за техните желиращи свойства или като заместителвещества, съдържащи кофеин. Освен това растението има лечебен ефект върху тялото:

 • Нормализира нивата на кръвната захар , така че може да се въведе в диетата на диабетиците.
 • Участва в процеса на образуване на кръв , спомага за повишаване нивото на хемоглобина при анемия.
 • Угасва чувството на глад , бързо подхранва тялото, като по този начин намалява апетита. Следователно инструментът може да се прилага върху диети.
 • Помагада се справи с хранително отравяне и диария , показвайки сорбционен ефект.
 • Почиства червата , нива на ферментационните процеси. Пресните плодове могат да имат леко слабително действие, докато сухите плодове, напротив, могат да имат слабително действие.
 • Той имаотхрачващо действие , спомага за облекчаване на епизодите на кашлица и за справяне с ARVI.
 • Укрепва имунитета.
 • Успокоява нервната система , помага за справяне с депресията, хроничната умора и нарушенията на съня.
 • Допринася заподдържането на водния баланс в тялото , стимулира бъбреците и помага за отстраняване на излишната течност.
 • Укрепва работата на сърцето , не засяга кръвното налягане.
 • Подобрява зрението.
 • Помага за борба с гъби и други инфекциозни болести.
 • Е добър антиоксидант.
 • Той притежава свойства на афродизиак истимулира активността .

Продуктите от рожкови са полезни поради тяхнотокомплексно действие . Така че се препоръчва на диети за контрол на апетита, почистване на тялото.от метаболитни продукти, нормализиране на обмяната на веществата, подобряване на настроението и придаване на сила.

Ceratonia може да се сравни със сушени плодове - дати или смокини. Нейните продукти дават сила, енергия и в същото време нямат отрицателно въздействие върху тялото.

Вреден ли е плодът на рожкови?

Интересно е, че Ceratoniaна практика не предизвиква алергии . Продуктът за нашите географски ширини не е твърде екзотичен и неговото разпространение в хранително-вкусовата промишленост вече е позволило на нашите организми да свикнат с неговите компоненти. Случаите на индивидуална непоносимост са редки. Както и при други продукти, той може да бъде изразен в чревни нарушения, треска, обриви и други симптоми на отхвърляне. Ето защо, преди въвеждането на чисти продукти от рожкови, трябва да се уверите, че няма алергия.

Поради полезните си свойства, прах или сироп на Ceratonia се препоръчват по време на бременност, кърмене и детска възраст. Но трябва внимателно да наблюдавате консумираните порции, за да не затрупвате тялото.

За хора с диабет, затлъстяване или наднормено тегло, най-добре е да се консултирате с Вашия лекар за препоръчителните части от продукта в диетата.

Плодовете на рожкови са богати на калий и калории. Затова те трябва да се използват умерено, за да не се понижи нормалното равновесие в организма. Останалите продукти са безопасни и много вкусни.

Как да се използват продуктите от рожкови за лечение и профилактика на заболявания

В кулинарен смисълплодът от рожков се използва в няколко форми:

 1. Гумата се използва като емулгатор и за производството на капсули, вместо на животински желатин.
 2. Рожъкът е направен отгъста напитка , която помага да се справи с пристрастяването към кофеин, замества кафето с хипертония, бременност и нарушения на съня.
 3. Прахът се прибавя и към печени изделия и десерти, особено в диетата на децата и диабетиците. Той помага за поддържане на нормални нива на захар и замества какаовите продукти.
 4. Бобът от рожкови се консумира просто катодесертно драже- вместо сладкиши.
 5. От техническа гледна точка могат да се приготвят пресни плодове целулоза или мармалад, но ние, разбира се, не отговаряме на шушулките на Ceratonia в свободна продажба.
 6. Сироп, както и други гарнитури, се сервира за десерти, зърнени храни и напитки от млечни и брашно. Но освен това - тя се използва катосмес от лошо здравословно състояние .
За загуба на тегло, нормализиране на апетита и почистване на тялото, както и за подобряване на съня и стреса, препоръчвам да се разреди една супена лъжица сироп в 150 мл. вода и напитки 15-20 минути преди хранене2-3 пъти дневно . Препоръчително е да се запази курса за 2-3 месеца, след което временно да се елиминира продуктът от диетата, така че тялото да бъде отбито.

По време на настинки и за общо укрепване на тялото могат да се консумират до 6 супени лъжици от продукта дневно. За деца тази доза се измерва в чаени лъжички, а за тийнейджъри - десерт.

Опитайте с качествен сироп от рожков - и може би това ще ви стане нов любим десерт!