Риба меч: полезни свойства и вреда

Морските обитатели отдавна са престанали да бъдат рядкост на дневната маса. Но някои видове риби са все още екзотични дори за жителите на крайбрежните райони. Така че, месо-риба меч може да бъде закупена далеч отвсякъде. Но за всички ще е интересно да се запознаят с полезните и вредни свойства на този морски обитател.

Каква е тази риба - риба меч

Риба меч или риба меч - хищна високоскоростна риба (фамилия -Mecherylye , откъсване -форма на костур ). Живее в субтропични и тропически води. През лятото тя е уловена в Черно и Азовско море. Това е възможно благодарение на способността на меча за повишаване на телесната температура с 10-15 градуса по-висока от температурата на заобикалящата вода. За повечето региони на Русия и Европа този тип се счита за деликатес. Въпреки това той е професия и се радва на специална любов сред любителите на спортния риболов.

Името "Swordtail" е свързано с продълговата горна челюст, чийто вид наподобява меч. Рибата меч е една от най-големите риби на планетата. Някои екземпляри достигат дължини от4.5–5 метраи тежестидо 600 kg . Средният размер на мечовете е3 метра .

Рибата меч има две гръбни перки, две гръдни и две опашни перки, на корема няма перки. Цвят смесен. Гърбът е тъмнокафяв, а коремът е лек. Цветовете на плавницитетъмно кафяво. Структурата на тялото на младите индивиди значително се различава от устройството на възрастните риби. Така младите мечове имат напречни ивици, които изчезват само когато достигнат дължина от 1 метър. Животът и ловът се извършват само по време на брачния период. Той е много бърз, намира жертва дори на значителни дълбочини. Мечът използва меч, за да атакува жертвата. Те режат жертвата, много по-голяма от нея по размер. Вкусни месни пайети отдавна се използват в готвенето.

Полезни свойства

Месото на риба меч, ако е приготвено правилно, насища тялото с полезни вещества от следния вид:

 • Мастни киселини . Човешкото тяло периодично няма омега-3 мастни киселини. Това са полиненаситени мастни киселини, липсата на които увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, по-специално атеросклероза.
 • Лесно асимилируем протеин . Протеинът съдържа голямо количество незаменими аминокиселини. Месото се препоръчва да се ядат атлети, хора със слаба имунна система, чието тяло не може да се справи с физически и психически стрес.
 • Селен . Най-силният антиоксидант, който забавя процеса на стареене. Употребата в напреднала възраст може да подобри здравето, да направи кожата по-здрава, а кожата мека и по-малко набръчкана.

Месото от риба меч съдържаголямо количество витамини , включително редки витамин К. Препарати на базата на тяхпрепоръчва се за диета. Продуктът е богат на фосфор, калий, магнезий, натрий и желязо.

Уреди за готвене

Месото на меча е вкусно и питателно, тялото на рибата е практически лишено от кости и няма остър мирис на риба. Не е известно от какво е изработено ястието, трудно е да се разпознае видът на рибата или вида на месото.

В крайбрежните райони мечът се консумира пържен, варен, пушен, сушен и дори суров. Популярни ястия са карпачо и зъбен камък. Мечоносецът е благородна риба със стойност, сравнима с рибата тон, омар или лаврак.

Хранителна стойност

В 100 г месо има 144 ккал и също:

 • Протеини - 19.7 гр.
 • Мазнини - 6.7 г.
 • Полиненаситени киселини -1.147 g.
 • Мононенаситени киселини - 2.971 g.
 • Вода - 73 g.
 • Пепел - 1.44 гр.

Високото съдържание на месо е абсолютно неприложимо за телесния холестерол - 66 mg. Но умерената употреба на вреда няма да донесе.

Щети за морския живот и хората

Рибата меч е ловецът. Предметите на нейното хищническо внимание са по-малките морски създания. Опасни в морето меч и за хората. Има случаи, когато тази риба атакува лодки, почиващи на вода, като ги удря с носа си. Понякога мечът се опитва да ограби дори голям кораб. В този случай рибата умира. Причината за това поведение не е известна.

Наблюдавайки поведението на рибата меч, нейното местообитание и качеството на продуктите, получени след преработката на месото, американски учени установиха, чеяденето на меча може да бъде опасно. Така през последните години се наблюдава увеличаване на количеството живакв месото на рибата . Поради тази причина лекарите не препоръчват на бременните жени и деца да ядат месо от меча. Преди употреба трябва да знае къде точно е уловена рибата.

Ястията от суровата маса на меча могат също да представляват опасност, тъй като много организми живеят в тялото на рибата.

Мечоносецът е почти всеяден хищник, затова приготвените от него ястия могат да предизвикат сериознаалергична реакция .

Забранява се използването на месото с меч с:

 • Нетолерантност към морските храни.
 • Патология на жилищните и комуналните услуги.

Не е желателно да се злоупотребява с пържени риби . Ако за първи път се вкуси ястие с меч, най-добре е да го ограничите до малко количество Изчакайте 15-20 минути, след това продължете да ядете. Това време трябва да е достатъчно за проявата на алергии, ако има такива.

Интересни функции, съвети

Интересно е, че поради необичайния метод на движение на рибите някои части от неговата пулпа имат различно калорично съдържание ( 190 kcalна 100 g в сравнение с нормалното144 kcal ).

По време на миграция мечът може да пътува до 34 km на ден и да се гмурка на дълбочина над 800 метра.

Вкусът на риба зависи от възрастта и теглото. Последното се определя въз основа на размера. Наистина добро месо в риби, чийто размер надвишава0,5 метра, и. \ Tтегло -30 kg . При избора на риба предпочитание се дава на индивиди с розово месо. Твърде лек пулп - признак на продукт с лошо качество.

Когато се планира да се наслаждава на месото от меч в екзотично място, е важно да се помнят предпазните мерки. Дори и много висококачествена, но неправилно приготвена храна може да причини сериозно отравяне. Ястията от меча подобряват работата на целия организъм, но, както бе споменато по-горе, тази риба не трябва да се въвежда в ежедневната диета.