Ползите и вредите от царевичното масло за тялото

Несъмнените предимства на царевичното масло са способността му да предотвратява окислителния (окислителен) стрес на човешкото тяло, намалява възпалението, намалява нивото на "лошия" холестерол, подобрява зрението, намалява алергичните реакции и много други.

Въпреки това, има и някои странични ефекти, които трябва да се вземат предвид, когато се яде, включително увеличаване на теглото, по-висок риск от развитие на рак и потенциална токсичност.

Някои от тези странични ефекти до голяма степен зависят от вида на използваното царевично масло, както и от това как е извлечен от царевицата. Разгледайте по-подробно ползите и вредите на този продукт.

Получаване и производство

Царевичното масло се произвежда отцаревичен зародиш , един от най-широко разпространените растения в света. Благодарение на тази наличност той е едно от най-евтините растителни масла и по този начин е едно от най-популярните.

Основните производствени методи санатискане наиизвличане . В индустрията царевичен зародиш се отделя от зърното чрез сухи и мокри методи. За разлика от мокрия със сух метод, суровините съдържат частици от царевични зърна, което усложнява процеса на получаване на продукта.

Маслото е перфектноТой е подходящ за готвене чрез пържене, защото излъчва по-малко канцерогенни вещества, но дори и нерафинираната версия на този продукт съдържа висок процент мазнини, затова се счита за по-малко полезна от много други, например маслини или бадеми.

Полезни свойства

 • Царевичното масло често се използва като заместител на зеленчуците поради нейния неутрален вкус и ниска цена. Въпреки това, някои използват органично царевично масло за медицински цели и дори се използват за масаж на тялото. Ефективността на този здравен продукт зависи от източника, както и от обработката.
 • Необходими са мононенаситени и полиненаситени мазниниза организма, тъй като те спомагат за контролиране на възпалението, излишния холестерол. Въпреки това, тези мазнини са небалансирани в повечето видове царевично масло, особено в рафинирани сортове. Въпреки това, той помага за намаляване на кръвното налягане, балансира холестерола в много ограничени количества, така че трябва да го използвате пестеливо при подготовката.
 • Омега-3, омега-6 мастни киселиниса известни като помощни средства за борба с възпалението . Те са достатъчни, за да облекчат симптомите на артрит, както и главоболие, стомашно-чревни проблеми и възпалителни състояния на кожата.
 • Той съдържафлавоноиди ,антиоксиданти(лутеин), които намаляват активността на свободните радикали. Лутеинът е добър за зрението, може да предотврати развитиетокатаракта.
 • Мононенаситените мазнини, полиненаситените мазнини, флавоноидите, витамин Е притежаватантиоксидантни свойства, които спомагат за намаляване на оксидативния стрес в организма. Когато се използва в умерени количества, продуктът помага за предотвратяване на развитието на хронични заболявания, намалява вероятността от развитие на някои видове рак, а също така прави кожата по-млада.
 • Някои от съединениятанамаляват алергичната реактивност на организма , като помагат за намаляване на появата на симптоми на астма, ринит. Въпреки, че царевичното масло рядко се използва като местно лекарство, то може да помогне за намаляване на алергичното възпаление, когато се прилага върху кожата.
 • Антиоксидантите и токоферолите в неговия състав ще помогнатда се предотвратят кожни инфекции , за да се премахне дразненето от екзема, псориазис. Може дори да помогне за намаляване на появата на бръчки, възрастови петна. Въпреки това, трябва да се помни, че царевичното масло е с високо съдържание на калории, затова винаги трябва да се използва пестеливо.

Странични ефекти

Царевичното масло има много странични ефекти, включително потенциална токсичност, повишен риск от развитие на онкология, сърдечни заболявания, кръвоносни съдове, стомашно дразнене и повишаване на теглото. Затова е наложително да се използва органично или нерафинирано масло, което ще има най-ниското ниво на потенциално полезни съединения.

 • Въпреки че съдържа някои мононенаситени и полиненаситени мазнини, балансът на омега - 3 и. \ TОмега-6 не се наблюдава. Една супена лъжица съдържа повече от 20% от дневния процент мазнини. Какво може да предизвика повишаване на холестерола, което е особено опасно за тези, които вече имат сърдечно-съдови заболявания.
 • Редица изследвания са открили връзка между излишните нива на омега-6 и развитието на рак на простатата. Докато някои съединения помагат за предотвратяване на рак, други увеличават риска от неговото развитие.
 • Поради масовата употреба на хербициди, пестициди в селскостопанската практика на различни страни, в които се произвежда, съществува възможност за токсичност, която може да повлияе неблагоприятно на здравето на черния дроб и бъбреците.
 • Царевичното маслое с изключително високо съдържание на калории(повече от 120 kcal на супена лъжица в сравнение с 40 kcal на супена лъжица маслина). Резултатът от прекомерната му употреба може да бъде значителен излишък от дневния калориен прием, който неизбежно ще се прояви чрез увеличаване на теглото.

Хранителни факти

За да се възползват от царевичното масло, трябва да се знае неговата класификация.

 1. Най-полезният и богат на витамини е маслото, което е било студено пресовано по време на производството, а на етикета е обозначено като „органично“ или „нерафинирано“. Нерафинираното лесно се отличава с богат оранжев цвят, както и с малка тяга на дъното.
 2. Не се препоръчва запържване на нерафинирани, тъй като в процеса на пържене се образуват токсични съединения. Освен товапуши и изгаряния.
 3. По-добре е да се приготвя храна на рафинирана, но пет етапа на филтрация водят до минимално съдържание на ценни вещества.
 4. Ако бутилката е маркирана като „дезодорирана“, тогава броят на полезните вещества в него е дори по-нисък. Тъй като дезодорирането на маслото се загрява до 250 градуса, то на изхода става неутрално: няма вкус или мирис.

Да обобщим

Въпреки споровете относно въздействието на царевичното масло върху здравето, ползите от него са доста високи. Когато се използва продуктът в умерени количества, тялото ще бъде снабдено с основни хранителни вещества.

Мононенаситените полиненаситени мазнини се намират в големи количества в нерафинирано царевично масло. Тя включва линолова, олеинова киселина, въпреки че когато става въпрос за баланса на омега-3 и омега-6 мастни киселини, това съотношение е далеч от идеалното. Съдържанието на Омега-6 е около 50 пъти повече от Омега-3, докато препоръчителното съотношение е 1: 1. Високото ниво на витамини А и Е също е предимство на този продукт.