Риба рапира: полза и възможна вреда

Заковавайте на масата за хранене. Не, това не е желязна трепка за работа с дърво, както всички си мислеха. Става дума за невероятно красива и вкусна риба. Тя живее в северната част на Тихия океан. Той е хищник, хранещ се с мекотели и малки риби. Рибата има необичайно име - папагал. Той е собственик на цял набор от полезни свойства за хората. И затова заслужава подробно описание.

Раздробяване на риба: външен вид, местообитание, класификация

Terpug е училищна риба, хищник, принадлежащ към семейството наморска рибена риба , която от своя страна е включена в съставана скорпиформа . Смята се за ценна търговска риба. Тя нараства до дължина до един метър и достига тегло от 17 килограма . В прясна форма месото на пъстървата има жълт или зелен нюанс.

Терпуг еендемичен- той живее изключително в северната част на Тихия океан. В Русия той живее край бреговете на Камчатка, в Беринговия проток, в далечните Източни морета. Това е много интересна риба, която прилича на костур. Рапира има удължено, сплескано тяло с малки люспи, върху които има напречни ивици от тъмно сив цвят, характерни за рибата с форма на костур. Гръбната перка е дълга, непрекъсната, при някои видове - с пролука.

В природата има 12 основни сорта трева:

 1. Toothy.
 2. Единична линия.
 3. Пъст.
 4. Кафяво.
 5. Юг.
 6. Американски.
 7. Червено.
 8. Японски.
 9. Раиран.
 10. Пъст.
 11. Spiny.
 12. Север.

Търговският риболов се извършва с дънни тралове и мрежи. Любителски риболов е разрешен за въдици и подемници. През периода на хвърляне на хайвера всеки риболов е забранен навсякъде. Когато хвърлят хайвера си, мъжете охраняват хвърляйки хайвера си и се държат изключително агресивно, често атакувайки дори водолази.

Полезни свойства

Терпугът се счита за ценен търговски обект. Той съдържа голямо количество вещества, необходими за човешкото тяло и има много свойства, които са полезни за хората:

  Той имамного йод , който е полезен за щитовидната жлеза. Той имаголямо количество протеин- той е строителен материал за всеки организъм.
 • Високото съдържание на фосфор ускорява метаболитните процеси, предотвратява кариеса.
 • Има в състава симного сяра- поддържа имунната система, подобрява съсирването на кръвта.
 • Съдържааргинин . Тази аминокиселина почиства черния дроб от вредни вещества, помага за заздравяване на раните.
 • Поради наличието нанаситени мастни киселини , то спомага за предотвратяването на атеросклероза и сърдечносъдови заболявания.
 • Наличието на голямо количество желязоповишава нивото на хемоглобина, подобрява снабдяването на кръвта с кислород.
 • Голямо количество цинкнамалява нивото на лошотохолестерол в организма.
 • Продуктът е богат на витамин В , който подобрява умствената дейност.
 • Наличието на макро и микроелементиможе да подобри състоянието на кожата, косата, ноктите.

Калоричното съдържание на хеликоптера има малки стойности и, в зависимост от метода на приготвяне, е приблизително102 kcal на 100 g продукт . Този индикатор ви позволява широко да използвате месото от тази риба в различни видове диети. Тази средно богата риба има вкус на сьомга.

Възможна вреда

За здрав човек месото от клони е абсолютно безопасно. За хора, страдащи от болести, яденето на месо от тази риба има редица противопоказания, като:

 • Алергични реакциипоради индивидуална непоносимост към продукта.
 • Проблеми с щитовидната жлеза . Високото съдържание на йод в тази риба може да наруши храносмилателната система, да намали сърдечния ритъм. Преди употреба се консултирайте със специалист.
 • Има заболявания на черния дроб.
 • Повишена киселинност или язва на стомаха . В този случай не трябва да се използва пушен шнур.

Терпуга не трябва да се яде от жена в началния период на кърмене. Ако бебето няма алергични реакции, то тогава храненето му с месото на този хищник е позволеноот 10 месеца . В този случай рибата трябва да се смила в блендер. От 16 месеца на детето могат да се предложат малки парченцане повече от 3 пъти месечно .

Още преди 50-70 години екологичноСитуацията в световния океан беше съвсем различна. През изминалия половин век хората са разваляли околната среда по такъв начин, че много хранителни продукти с постоянна употреба са престанали да бъдат полезни на хората. Това, разбира се, се отнася и за морските риби.

Според Министерството на здравеопазването на САЩ, отравянето с морска риба води до списъка на всички отравяния. В тежки случаи, такава диагноза може да бъде фатална.

Тежките метали се натрупват в замърсена вода в рибните органи, техните външни кожни увреждания са наранени и се развиват заболявания на черния дроб и бъбреците. Учените предупреждават: при хищни риби, а пилингът е хищник, той съдържа много повече химикали, защото завършва хранителната верига. Резултатите от научните изследвания показват, че мускулите, костите, вътрешните органи в морските хищници съдържат дози цинк, кадмий, олово, мед, арсен, хром, цезий-137, стронций-90 и живак, които далеч надвишават допустимото ниво.

Химикалите се натрупват в човешкото тяло и могат да бъдат там дълго време. Учените, които са изучавали terpugu, доказали, че неговото месо съдържа повишени в сравнение с други риби, нива на живак.

Използване на земни тръни в готвенето

\ t

Когато купувате риба от магазин, обърнете внимание преди всичко навъншния вид на трупа . Той трябва да бъде свободен от щети. Повърхността е еластична и хрилете са без мирис. Добре известно е, че пушият папагал е най-вкусният. Но всъщност има много възможности за прилагането му в готвенето,Например:

 • Пригответе супата със зеленчуци.
 • Печете във фурната с фолио с лимон.
 • Задушено с репички, подправено със сусам.
 • Печени в тесто.
 • Пече се в доматена марината.
 • Сол.
 • Консервирани.
 • Мариновайте.

Тази риба върви добре с брашно, галета, лук, моркови, картофи, краставици, зеле, домати, билки, слънчогледово масло, масло, сметана, сметана, лимони, гъби, зърнени храни, яйца, бира.

Печенето в конвекционна пещ или на пара се счита за най-полезния начин за готвене. Необичайно вкусно ястие е кълцано пълнене с различни продукти. Хранителната промишленост произвежда консерви.

В Русия търговските предприятия продават основата, уловена в моретата на Далечния изток. Това обикновено е замразена риба. Terpugu купуват непосредствено преди готвене. При обикновен хладилник той се съхраняваза максимум 3 дни , във фризерза 1 месец .

Разбира се, въпреки изказванията на учените, които говорят за замърсяването на жителите на моретата от риби от вещества, опасни за хората, хората в обозримо бъдеще вероятно няма да спрат да ядат риба и морски дарове. Но, най-малкото, всеки трябва да помни не само за ползите от рибата, но и за възможната вреда. От една страна, морската риба е много вкусна и здравословна, но от друга страна, ако се консумира прекомерно, тя няма да доведе до нищо добро.