Кислородният коктейл: ползите и вредите

За много хора кислородният коктейл е свързан с безгрижно детство. В края на краищата, в детските градини и училища преди няколко десетилетия, такъв метод за изцеление на тялото беше изключително често срещан, който обаче не губи своето значение и до днес. Нежната и топяща се в устата напитка пада върху вкуса на децата и възрастните.

Кислороден коктейл - какво е това?

Кислороден коктейл - напитка,наситена с кислородс помощта на специални смеси от спус (eng. - foam) и кислородни устройства. В чистата си форма напитката е без мирис и вкус, леките мехурчета на коктейла веднага се стопяват в устата, а съдържанието на калории в продукта практически липсва. За да оцветят напитката и да подобрят вкуса й, към нея се добавят всякакви сокове, плодови напитки и отвари от здравословни билки.

Населението се запознава с необичайна напитка не толкова отдавна - преди около 50 години. След това през 1963 г. украинският академикN.N. Сиротининпредлага фундаментално нов метод за насищане на тялото с кислород, който той нарича„орална кислородна терапия“(per os от лат. - през устата). Той провежда иновативни проучвания, потвърждаващи, че стомашната лигавица е в състояние да абсорбира перфектно кислорода, който се получава под формата на мехурчета по орален път.

Ученият доказа, че кислородната смес помага за отстраняване на симптомите на хронична хипоксия, има антихелминтно действие и лекува лигавицата на храносмилателния тракт. Такъв десерт стана популярен и широко се използва в диетата на деца в предучилищна възраст и ученици, както и пациенти на санаториуми и медицински институции.

До 2007 г. производството на коктейл за здраве беше трудно и изискваше използването на масивни инсталации. През последните 10 години бяха пуснати в експлоатация компактни агрегати с капацитет до 1-2 литра, което значително опрости процеса на производство и транспортиране на напитката.

За производството на продукт са достатъчни три компонента:

 1. Източник на кислород- цилиндри и преносими устройства, съдържащи 95% кислород.
 2. Пенообразувател- за тази цел е използван по-ранен яйчен белтък, но поради опасността от разпространение на салмонелозата е заменен със съвременни концентратни смеси.
 3. Течна основа- напитката се приготвя на базата на обикновена негазирана вода или сок, плодови напитки, мляко и лекарствени екстракти от билки.

Ползите от кислородния коктейл

Кислородната напитка е научна разработка и се използва за целите на лечението и възстановяването на организма, поради което е трудно да се надценяват ползите за здравето.

 • Борба с недостига на кислород . Хроничната хипоксия води до слабост, умора и сънливост през деня. Не всеки съвременен човек живееоколната среда с чист, незамърсен въздух и работа в офиса или проучването изключват възможността да се ходи по улицата най-малко 1,5-2 часа. Симптомите на кислородно гладуване понякога остават незабелязани, но увреждат както физическото, така и психическото здраве. Една част от продукта, според някои научни данни, заменя 1 час разходка през боровата гора и насища тялото с кислород.
 • Подпомагане на сърдечно-съдовата система . Кислородното гладуване е най-вредно за функционирането на сърцето и кръвоносните съдове. Хипоксията може да доведе до тахикардия (повишена сърдечна честота) и развитие на атеросклеротични плаки в лумена на съдовете. За да се избегнат тези явления, ще помогне курса на вземане на кислороден коктейл.
 • Контрол на хелминтата . Кислородът има вредно въздействие върху жизнения цикъл на чревните паразити, по-специално аскаридите. Използването на напитката в предучилищни и училищни институции помага за борба с епидемиите от хелминтни инфекции в детските групи. Добавянето на сладки натурални аромати помага да се направи коктейлът един от любимите лакомства на децата.
 • Положителен ефект върху бременността . По време на бременността се наблюдава физиологично увеличение на обема на циркулиращата кръв (BCC), което може да доведе до относителна липса на кислород. Това е изпълнено с развитие на плацентарна недостатъчност и намалена резистентност към инфекциозни агенти. Напитката е ефективна за предотвратяване на вътрематочна хипоксия на развиващия се плод.
 • Подобряванездравето . Функционирането на централната нервна система е тясно свързано с нивото на насищане с кислород в кръвта. Това е лесно да се разбере, когато след няколко часа пребиваване в запушена стая има значително влошаване на здравето и намаляване на концентрацията. Кислородната напитка помага за подобряване на функционирането на невроните на централната нервна система.
 • Да се ​​отървем от лошите навици . Продуктът ще бъде особено полезен за тези, които се откажат от пушенето. Оксигенирането на белите дробове спомага за почистването на тъканите от токсични продукти на горенето и намалява апетита към никотин.

Коктейл от кислород

Въпреки масовата консумация на напитката, трябва да сте наясно, че в някои случаи тя може да бъде вредна за здравето.

 • Коктейл - причината за метеоризма . Бързата консумация на големи количества напитки може да доведе до прекомерно образуване на газ в дебелото черво.
 • Обостряне на хроничен гастрит и язва на стомаха . Кислородните мехурчета могат да дразнят деликатната стомашна лигавица.
 • Условия, свързани ссиндром на интоксикация(вирусни и бактериални инфекции) са относително противопоказание за използването на кислороден коктейл.
 • Не се препоръчва пиенето да се приема на хора с тенденция към алергични реакции и бронхиална астма.

Как правилно да се пие коктейл с кислород

 1. Важно е да се вземе порция от напитката веднага след приготвянето му.След 10-15 минути, мехурчетата се утаят и коктейлът става неподходящ за консумация.
 2. Коктейлът може да се пие чрез сламка, но предпочитаният начин на хранене е хранене с лъжица.
 3. Процесът на приемане на напитката трябва да бъде бавен - в рамките на 3-5 минути.
 4. Препоръчително е да се пие коктейл на празен стомах.
 5. Оптималното ежедневно сервиране на напитка - 2 порции за възрастни и едно за деца.
 6. Курсът за приемане на коктейли се състои средно от 10-15 дни.

Заключение

Кислородният коктейл е най-бързият и най-вкусният начин да наситите организма с кислород. Благодарение на уникалното развитие на съветските учени, тя не губи своето значение повече от половин век и участва в рехабилитацията на широките маси на населението.