Ортопедични стелки - ползи за здравето и вреда

Ортопедичните стелки се използват под формата на средство за намаляване на болката в краката. Често се използват за предотвратяване на болки в краката, коленете и гърба. Те подпомагат възстановяването на оригиналната структура на стъпалото, намаляват силата на удара при ходене.

Лошо избраните стелки могат да имат отрицателно въздействие върху човешкото здраве. Ортопедични стелки - какво е това?

Ортопедични стелки - какво е това?

Ортопедичните стелки са вложки, направени синдивидуалната структура на човешкото стъпало , което ви позволява да разпределяте товара в цялото тяло.

Прекомерното натоварване на краката, което възниква в резултат на често ходене, активни спортове, води до различни патологии на тялото. Ортопедичните вложки са насочени към поддържане на арката на крака в естествено положение и равномерно разпределение на товара.

На стелките са наложени строги изисквания за качество. Материалът трябва да е с естествен произход. Най-подходящи са корк, велур, полимери и кожа. Размерът трябва да съвпада точно с размера на краката.

Съществуват следните видове облицовки:

 1. Произведено по размер.
 2. Използва се за лечение ипревенция на плоски стъпки.
 3. Бебе.
 4. За затворени обувки.
 5. За обувки с пета 5 см.
 6. За обувки с високи токчета.
 7. Полу стелки за отворени обувки.

Важно изискване екоректността на избраните стелки . Само по този начин те ще имат необходимия терапевтичен или профилактичен ефект. В противен случай ситуацията може да се влоши.

Какви са полезните ортопедични стелки

Понастоящем съвременният пазар е представен от огромно разнообразие от видове стелки. Препоръчва се преди носене да се консултирате с лекар, който въз основа на диагнозата ще ви помогне да направите избор.

Използването на ортопедични стелки позволява постигането на следните положителни ефекти:

 • Намаляване на товара при движение, ходене и други активни дейности.
 • Намаляване на чувствителността на болката с плоски стъпала, петата шпора, метатарсалгия, ахилесовия тендинит.
 • Равномерно разпределение на натоварването върху телесното тегло при затлъстяване и по време на бременност.
 • Предотвратяване появата на мазоли и мазоли.
 • Намаляване на стреса при движение и ходене.
 • Осигуряване на оптимална амортизация на краката.
 • Изпълнение на необходимата опора за напречните и надлъжните арки.
 • Възстановяване на правилната стойка.
 • Отстраняване на товара от гръбначния стълб.
 • Ефект от възстановяване на увредените долни крайници.
 • Укрепване на отслабените връзки с възрастови промени.
 • Защита срещу нараняване по време на активни дейности.
 • Намаляване на умората и обезценяване на краката.

Възможна вреда за ортопедични стелки

Въпреки огромните ползи, съществуват мнения за опасностите от ортопедични вложки.

Дискомфорт може да възникне в следните случаи:

 • Неправилно подбрани облицовки . При избора е необходимо да се вземат предвид всички нюанси. Готовите модели притежават всякакви компоненти: амортисьори за петите, специални подпори, които поддържат арката на крака, метатарзална възглавница, необходима за напречни плоски стъпки. Препоръчително е да опитате продукта и да ходите малко, за да оцените степента на комфорт.
 • Несъответствие на размера с индивидуалната структура на стъпалото . В някои случаи, дори когато се използват вложки с подходящ размер, има усещане за неудобство. Това се дължи на факта, че втулките от стандартни размери не отчитат индивидуалните особености: разликите в височината на арката, дължината на пръстите и други. Такъв продукт няма да има положителен ефект. Освен това болестта ще напредне.
 • Неправилно подбрани обувки . Ортопедичните вложки трябва да бъдат избрани за даден модел обувка, който трябва да бъде удобен. Използването на същата стелка като универсално средство за всички видове обувки не е разрешено. Това може да доведе до деформиране на облицовката.
 • Пренебрегване на степента на развитие на болестта . Стандартни вложки се използват при първоначалнотоетапите на заболяването, когато се изисква превенция или корекция. В случай, че заболяването прогресира, е необходимо по-сериозно лечение.

Изберете правилно стелките

Когато избирате вложки, е необходимо да се фокусирате върху обувките, които се използват най-често. За всеки модел се правят индивидуални облицовки. Те също се избират отделно за зимни и летни обувки. Зимните раздели имат специално покритие от кожа, което позволява не само да има терапевтичен ефект, но и да поддържа топло.

Степента на плоска стъпка оказва голямо влияние върху избора. Най-често срещаният надлъжен тип плоски стъпала. В момента има голям брой готови вложки, използвани в различни етапи на това заболяване. В етапи 1 и 2 на заболяването втулките се използват затерапевтични и профилактични цели . Етап 3 и 4 - изисква използването на готови продукти, които иматкоригиращ или терапевтичен ефект .

При носене на вложки може да се появи лек дискомфорт в продължение на няколко дни. Ако има болезнени усещания, това означава, че лайнерите са избрани неправилно.

Как се използват ортопедични вложки

В студения период използвайте специални изолирани втулки, предназначени за зимни обувки. Те имат различно покритие от естествени материали, които осигуряват затоплящ ефект и укрепват мускулите на стъпалото.

Продуктите за летни обувки трябва да повтарят възможно най-точно линията на огъване и аркакрак.

Заключение

Най-добре е да се консултирате с лекарза съвет относно избора на стелки . Компетентен специалист ще определи степента на развитие на заболяването, което ще позволи да се получи положителен ефект от вложките. Голям избор от модели позволява да ги носите с всякакви обувки по всяко време на годината.

Стандартни стелки се използват за надлъжни плоски стъпала, заболявания на опорно-двигателния апарат, както и за коригиране на появата на плоски стъпала. Отделните модели отчитат индивидуалните характеристики на структурата на стъпалото. Те позволяват да се промени хода на заболяването и да се постигне положителна динамика.