Детелина - полза и вреда за тялото

Всеки човек е запознат с тревата на детелината. Тя много обича животните. Това е едно от най-ценните билки на поляната. В областта на медицината детелината е използвана още от ранното Средновековие като лечебно растение срещу различни заболявания.

Червената детелина е особено ценена , защото съдържа естествени съставки, които помагат да се избегне дефицит на естроген по време на менопаузата. Освен това трилистника е полезен за органите на храносмилането и пречистването на кръвта. Лечебните свойства на детелината са изразено стягащо, аналгетично, противовъзпалително и диуретично действие.

Какво е това?

Билки от детелина. В света има около150 видаот това растение. В Русия около 30 вида. Расте в европейската част, в Сибир и Далечния изток. Може да се намери в покрайнините на гори, полета и ливади. Популярни имена: червено, розово, бяло, ливадна, фуражна, медена детелина.

Растението расте на ливади, в покрайнините на гори и полета. Той се намира в градината и градината. Той се отглежда и като растение за храна на домашни любимци. Типичните листа са тристранни.

Преведено от латински, „детелина“ означава„трилист“ . Тревата расте върху богата на хранителни вещества почва. От май до септември луговата детелина цъфти с червени или бели цветя. Тези цветя съдържат много нектар и затова пчелите ги обичат. В медицинатаизползвайте съцветия и листа на растението. Тревата съдържа:

 • Изофлавон.
 • Протеини.
 • Танин.
 • Етерично масло.
 • Гликозиди.
 • Фенолни вещества.

Време за събиране:от май до септември .

Ползи

 • Защитава жените и мъжете от различни заболявания и състояния, свързани с нарушението или промяната в хормоналния баланс. Най-важната употреба на червения трилист еза хормоналния баланс по време на менопаузата . Неговият екстракт може да се приема под формата на капсули и течни препарати, специално предназначени за жени в менопауза. Типичните симптоми на менопаузата, като изпотяване, психични симптоми (дисбаланс, нервност, нарушения на съня и депресивно настроение), могат да бъдат ефективно елиминирани с помощта на луговата детелина.
 • Не само жените, но и мъжете на средна възраст получаватположителния ефект на трилистника върху хормоналните промени . Естрогенът играе важна роля за здравето на всяка възраст. Недостигът на този хормон може да доведе до нарушена концентрация, намален приток на кръв към вътрешните органи и високи нива на холестерол и да повлияе неблагоприятно на настроението, съня и липидния метаболизъм.
 • Подобно на чая, червената детелина е подходяща застимулиране на чернодробната активност , храносмилането и производството на жлъчни сокове.
 • Розовият детелина има силенпротивовъзпалителен и кръвопречистващ ефект , който е много важен за човешкото здраве. От този лекарствен растение тинктури се правят от ларингит, полипи,белодробни заболявания и туберкулоза. Чаят също помага при възпаление на гърдата.
 • Чаят от бяла детелинапочиства кръвтаи насърчава заздравяването. Лекарството, приготвено на базата на растението, се използва за диабет. От трилистника се правят компреси в бронха.
 • Използва се бял и червен чайза ревматична болка . Чаят също помага при възпаление на гърдата.
 • Допълнителни съставки като витамини, минерали и естествени масла в треватаподпомагат имунната система и метаболизма . Благоприятен за здрава кожа, коса и нокти. Съвременният човек прекарва много време пред компютъра. При дразнене и умора на очите този проблем може да бъде решен с помощта на трилистника. Очите ще блестят с красота.
 • Чаят от роза детелина помага при чревно възпаление, запек и диария.
 • Бялата детелина ималечебни, упойващи и тонични свойства . Терапевтите препоръчват използването на тинктура от ливадна детелина срещу кожни заболявания като псориазис, екзема или акне. В хомеопатията се използват растителни екстракти срещу инфекции на паротидните жлези и заболявания на горните дихателни пътища. Пресен растителен сок се използва за заздравяване на рани.

Вреди

Както всички лекарствени растения трябва да приемат в умерени количества. Хората имат странични ефекти:

 • Ако сте алергични към растението.
 • Хипертония.
 • Бременност и кърмене.
 • При затлъстяване.
 • Диария и хронична чревна болест.
 • Само след инфаркт и инсулт.

Как да изсъхнем и да вземем

Лекарственото растение може да се приготвя самостоятелно. Нарежете стъблата. Отделете листата и пъпките от стъблото. Повредени фрагменти се отстраняват. Суровините се нарязват на малки парчета. Получената маса се разстила върху вестник или кърпа на сенчесто място в добре проветрено помещение.

За да се осигури добро сушене, е необходимо свободно да се разпространяват фрагменти от растенията. След като растението се изсуши, се съхранява в торба с естествена материя.

Чаят се приготвя от пресни или сушени растителни съцветия. Изсипете преварена вода и влейте десет минути. След като чайът присъства, трябва да се пие с малки глътки. Максималното количество от 3 чаши на ден. За оптимален ефект се препоръчва чай от четири до шест седмици. Сухи листа и пъпки се добавят към други билкови смеси, за да подобрят ефекта.

Тинктурата върху алкохолсе извършва по следния начин: Напълва се литър буркан с цветя детелина и се налива върху винен спирт. Затворете капака и поставете на тъмно място, за да се влее. Тинктурата е подходяща за външна и вътрешна употреба.

Тинктурата на растението на вода се използва за вани с болки в ставите и простатит. Налейте 50 г сух трилистник с 2 литра вряща вода и оставете в термос 2 часа. Готовият инфузионен филтър се изсипва във ваната. Температура на водата - 39 С. Продължителност на процедурата - 15минути.

Заключение

Чаят от бяла детелина почиства кръвта и насърчава заздравяването. Екстрактът от червена детелина и чайът намаляват риска от атеросклероза, затлъстяване и психични разстройства. Многобройни проучвания от учени потвърждават ефекта на луговата детелина върху костното заболяване.

В естествената медицина червената детелина се използва от векове срещу възпаления, както и срещу хронични кожни заболявания, грипни инфекции и язви. Трилистника е антиоксидант, който предпазва клетките от свободните радикали, като по този начин намалява риска от развитие на тумори.