Хляб от тостер: какво е полезно и какво е вредно

Закуската е това, което започва деня за всеки от нас. Сутрешният прием на храна е най-важен, защото всички продукти и вещества, които съдържат, трябва да осигуряват на тялото енергия за най-продуктивната част от работния ден - от сутрин до обяд.

Една от най-често срещаните опции за закуска е препечен хляб в тостер. Той се влюби в много хора за неговата гъвкавост - може да се яде с шоколадово масло или със зеленчуци или бекон. Въпреки лекотата на приготвяне, тостът не винаги е толкова здрав, колкото изглежда. Ще разберем този въпрос.

Какво е тостер хляб

Части от ръжен или пшеничен хляб се изпичат равномерно вътре и се пържат в тостер, целият процес на готвене се извършвабез добавяне на растително масло . Ето защо калоричното съдържание на хляба не се променя след пържене. Течността се изпарява от нея и става тънка и хрупкава, като остава почти непроменена по размер и тегло.

Как е пърженето в самия тостер? Вътре в устройството са вградени спирали, които се нагряват под инфрачервено лъчение и изпаряват влагата от хляба, така че става толкова хрупкава и хрупкава. Готовото ястие може да се консумира самостоятелно или с други продукти.предпочитания - масло или сирене, домати или краставици, парчета бекон или риба.

Ползите от препичането

Основата на тоста е хлябът, който има цяла маса полезни качества. Основното предимство е, че след топлинна обработка хлябът от тостер не губи основните си положителни свойства.

 • Растителният протеине важен елемент, участващ в метаболизма. Той помага за укрепване на имунната система и възстановява чревната микрофлора.
 • Витамини Е и В3, минерали(калий, натрий, фосфор). Витамин Е подобрява сърдечно-съдовата система, стабилизира нервната система. Витамин В3 нормализира кръвната захар, участва активно в метаболизма на тежките мазнини и аминокиселините, играе важна роля в образуването на червени кръвни клетки. Минералите стабилизират производството на хормони, предотвратяват образуването на атеросклеротични плаки, активират образуването на стомашен сок, поддържат киселинно-алкалния и водния баланс на тялото.
 • Влакнатавъв формулировката спомагат за забавяне разграждането на нишестето.
 • Въглехидратитеосигуряват на тялото достатъчно енергия.
 • Структурата на печените тостове прави червата по-активно да ги обработват, той харчи повече усилия за разцепване, отколкото при хранене на обикновен хляб.
 • Те имат същата калорична стойност като ръжен или пшеничен хляб, тъй като. \ T при приготвянето му химичният състав остава почти непроменен.
 • За разлика от пресния хляб, тостовете могат да се консумират както за закуска, обяд и вечеря,комбиниране с различни продукти.
 • Те не съдържат ферментирали продукти от пресен хляб, които могат да причинят нарушения на стомашно-чревния тракт - подуване и дискомфорт в корема.
 • Тост може да се консумира от хора с диабет и те също могат да бъдат част от диетата.

Злоупотреби

 • Акриламидъте продукт на взаимодействието на аминокиселини и въглехидрати в хляба с тост. Смята се, че това вещество може да активира туморния процес. Но това се случва само ако съдържанието му в тялото е много голямо. За да получите опасно количество акриламид, трябва да ядете само тостове през целия си живот, което, разбира се, е нереалистично.
 • Не се препоръчва употребата на хляб с тост за хора с язви или гастрит от различен тип. Тостовете са лишени от влага, така че имат по-твърда структура от пресния хляб. Парчетата тост могат да наранят отслабена чревна лигавица и да предизвикат рецидив на стомашно-чревни заболявания.
 • Намалена концентрация на влакна , тъй като. \ T частично се разрушава чрез топлинна обработка.
 • Съдържанието на въглехидрати се отнася и за хляба с минус тостер. Прекомерната консумация на пържен хляб може да доведе до наднормено тегло.
 • Горещият хляб може да дразни и изгори лигавиците на устата, стомаха и червата.
 • Пшеничното брашно е освободено от някои хранителни вещества. Може да се каже, че хлебчетата с бял хляб са по-малко полезни от черните.

Съветиза правене на тостов хляб

Всеки продукт в човешката диета ще бъде полезен, ако знаете как да го приготвите правилно.

Гореспоменатият акриламид е най-разпространен в коричките, образувани по време на процеса на пържене. Когато приготвяте закуската на тостер, трябва да зададете минимално ниво на температурата (или да намалите времето за готвене), така че хлябът да не е покрит с черни кори. Ако това не може да бъде избегнато, те трябва да бъдат прекъснати. Освен това корите могат да имат много остри частици, които увреждат устната кухина, ларинкса и дразнят лигавиците.

За пържене на препечен хляб най-добре е да купуват хляб от местните производители. Приготвен от чужбина хляб може да съдържа канцерогени, които удължават срока на годност на продукта. В същото време, канцерогените могат да провокират ракови процеси в организма.
Сами по себе си тостовете не са повече калории от хляба, от който са произведени, но когато се комбинират с мазни храни, те могат да причинят наднормено тегло. Ето защо, вместо шоколадово масло, е по-добре да се използва мед, а вместо пържен бекон - парче риба, зеленчуци или зеленчуци.

За да останете във форма през целия ден и да работите продуктивно , е важна здравословната и питателна закуска . Хлябът от тостер отдавна е класика на жанра в много страни по света и изобщо не е напразна. Обобщавайки всичко по-горе, можем спокойно да кажем, че тази опция за закуска е една от най-полезните за здравето на децата и възрастните.

Накратко, процесът на изготвяне на тост може да бъде описан в три основни правила:

 1. Избягвайте образуването на черни кори на препечен хляб, намалявайки температурата или времето на топлинна обработка.
 2. Комбинирайте тостове с немазни храни като зеленчуци, плодове, билки или мед.
 3. Използвайте висококачествен местен хляб, за да елиминирате добавянето на различни канцерогени.

Ако следвате тези прости правила за закуска, ще се чувствате чудесно не само сутрин, но и за останалата част от деня.