Cahors - полза и вреда

Каор виното е много древна напитка. Тя е малко по-различна от обичайния вкус на вината и метода на производство и има свои собствени характеристики. Дори в древния Рим лекарите съветват да се пие Cahors, за да укрепят здравето си и да удължат младостта си. Този вид вино е толкова полезен и как да го използвате правилно, ще разкаже тази статия.

Cahors

Cahors е гъсто тъмно червено вино, което също се нарича„църковно вино“ . В Русия, напитката стана популярна благодарение на Петър I - императорът донесе няколко бутилки Cahors в страната и организира производството си в Санкт Петербург. Руският Cahors съдържа 16% алкохол и 16% захар. В църквата Cahors, съдържанието на захар е 18%. В нашата страна, Cahors може да се направи от всякакъв сорт грозде.

Чуждестранните кахори се произвеждат във Франция, изключително от сортове грозде„Malbec“ . Виното се отлежава в дъбови бъчви най-малко 2 години, където придобива богат червен цвят и аромат.

Напитката е богата на биофлавоноиди и ресвератол, които имат положителен ефект върху човешкото здраве. Съдържа и други полезни вещества:

 • Глюкоза и фруктоза.
 • Органични киселини.
 • Танини.
 • Витамини от група В и РР.
 • Минерали: калий, манган, цинк, рубидий, фосфор, желязо, йод.

Ползи

 • Доказано е, че всички видове червени вина положително влияят на сърдечно-съдовата система , а Cahors - не е изключение. Редовната консумация на вино в ограничени количества помага да се предотврати развитието на атеросклероза, тромбоза, тромбофлебит и други заболявания. Също така веществата, съставляващи напитката, укрепват съдовете и ги правят по-еластични.
 • Стимулира апетита и подобрява храносмилането . Киселините, които образуват Cahors, "събуждат" действието на стомашния сок и човекът започва да се чувства гладен. Ето защо, тези, които страдат от лош апетит, се препоръчва да се пие 50-100 мл вино половин час преди хранене. Една чаша по време на обяда ще помогне на храната по-добре да се смила в тялото.
 • Забавя процеса на стареене в тялото . Червеното вино е известно със своите антиоксидантни свойства, благодарение на което се бори срещу естественото стареене на тялото и удължава младостта. Танините се борят със свободните радикали, които се натрупват в клетките на тялото и помагат за предотвратяване на рак и някои други заболявания.
 • Почиства тялото . Веществата, съдържащи се във виното, отстраняват от клетките на тялото радионуклиди, токсини и шлаки. Също така, Cahors унищожава вредните микроорганизми в червата (с изключение на червеите) и помага за подобряване на микрофлората на органите.
 • Повишава имунитета . Странно, но виното наистина помага да не се зарази с вирусни респираторни заболявания. Това е особено полезно за употреба в периода на епидемия от грип и студ. И ако болестта все още е надвишена, тогава Каор ще помогне по-бързосе възстанови.
 • Вдига нервната система . Виното е богато на витамини от група В, които са важни за нормалното функциониране на нервната система. В допълнение, чаша Cahors помага за възстановяване на психо-емоционален баланс и облекчаване на нервното напрежение.

Вреди

Дори алкохолна напитка в неограничени количества може да причини голяма вреда на тялото. С голямо количество консумиран алкохол много се влошава с много хронични заболявания. Освен това неконтролираната употреба на алкохолни напитки може да причини:

 • Сърдечни проблеми, аритмия, хипертония.
 • Панкреатити други заболявания на панкреаса. Много хора, които често пият алкохол, имат хроничен панкреатит. Остър панкреатит възниква най-често няколко часа след като голяма част от алкохола е пиян.
 • Цироза и алкохолен хепатит . Черният дроб страда най-много от алкохола, а смъртността от цироза е много висока. Заболявания на черния дроб, причинени от алкохолизъм, са трудни за лечение.
 • Патологична зависимост . Алкохолизмът е много опасна болест и е трудно човек да се възстанови от него. И колкото по-често човек пие алкохол, толкова по-бързо тялото се свива в състояние на интоксикация и без чаша вино или друго питие всеки ден не е достатъчно.
 • Депресия и умствени увреждания . Алкохолните напитки оказват отрицателно въздействие върху психиката и ако са в началните етапиCagor ще предизвика еуфория на алкохолизма, след което по-късно след неговото използване ще бъдат посетени по-депресивни мисли. Освен това могат да се развият сериозни психични заболявания.

Кахори и други вина не трябва да се пият за тези, които са алергични към гроздето.

Как да се използва правилно

Ако пиете Cahors в умерени количества, няма да навредите на здравето. Оптималната доза за мъжете е250 мл(една чаша), за жените -150-200 мл . Най-добре е напитката да се използва 30 минути преди обяда, за да се ускори метаболизмът и да се повиши апетита. Вечерта не се препоръчва да се пие вино, тъй като съдържа захари, които вечер се абсорбират слабо от организма и могат да причинят наднормено тегло.

Бременните жени са противопоказани за пиене на Cahors, но ако наистина искате, можете да пиете малко количествоне повече от 50 ml ). Често не можете да пиете вино по време на бременност, необходимо е да намалите употребата му до минимум. Също така трябва да се консултирате с лекар.

Необходимо е правилно да се избере Cahors. Качествената напитка се произвежда в Крим, Краснодарска област, Таджикистан, Узбекистан, Азербайджан и Молдова. Следната информация трябва да бъде написана на етикета:

 • Разнообразието от грозде, от което се правят кахорите („Мерло“, „Саперави“ и др.).
 • Дата на производство и срок на годност (не повече от 5 месеца).
 • Продължителност на експозицията (ако виното е остаряло).
 • Съдържанието на алкохол (16%).
 • Съдържание на захар (160-195 g /l, 16-18%).

Ако искатеАко опитате истински френски Cahors, трябва да обърнете внимание на сорта грозде, от който се прави (само сортът Malbek), а съдържанието на алкохол и захар в него трябва да бъде16% .

По-добре е Cahors да се купува в специализирани магазини, тъй като има по-малък риск да се купи фалшив продукт. Напитката трябва да се съхранява в бутилки от тъмно стъкло, утайката на дъното не трябва да бъде.

Каор виното е не само вкусно десертно вино, но и полезен инструмент, който помага за подобряване на здравето. Но е необходимо да се ограничи използването на тази напитка, в противен случай можете да получите обратния ефект.