Еритритол - какво е това, вреда и полза

Вероятно всеки поне веднъж е видял продукт, върху чийто пакет е бил надписът „без добавяне на захар“. Това обаче не означава, че изобщо няма подсладители. Всъщност в такъв продукт няма захар, но има подсладител. Подсладителят е химично вещество, което не се различава по вкус от захарта, има голям брой полезни свойства и не предизвиква странични ефекти, характерни за традиционната захар. Един от тези подсладители е еритритол (или еритритол), който днес може да се купи във всеки магазин за здравословни храни.

Какво е еритритол

Еритритол е вещество, което наподобява външен вид и вкус на захар. Вярно е, че има по-сладък вкус и след разтваряне в устата оставя усещане за прохлада . Не съдържа калории. Магазините се продават под формата на гранули или на прах. Еритритолът не е толкова популярен като ксилитол, въпреки че съдържа половината калории. Намира се в червено вино, както и в някои плодове (например круша и пъпеш) и морски водорасли.

Свойства на еритритола

Едно от най-важните свойства на еритритола е, че тяне се усвоява от тялото , а се екскретира почти напълно с урината. Той също не засяга кръвната захар и не дразни стомаха, тъй като не се появявавсмукване в кръвта. Гликемичният индекс на еритритола е нулев, така че тялото не е подложено на колебания в нивата на захарта. Вкусът му е малко по-сладък от този на традиционната захар, но добавянето му в големи количества компенсира тази разлика, без да натоварва тялото с допълнителни калории. Също така еритритолът не променя цвета или структурата на храната.

Ползи от еритритола

 • Не уврежда зъбите . За разлика от захарта, която причинява кариес в големи количества, еритритол може да се приема без страх от загуба на здрава усмивка. Освен това, този продукт действа като почистващ зъб, тъй като може да премахне плаката върху тях.
 • Безопасен за деца . Тъй като еритритолът се състои от малки гранули, той не дразни стомаха и по принцип е доста нежен към тялото. Той помага на хората, които се борят със затлъстяването и са ограничени в консумацията на захар. Еритритол не е вреден дори за деца, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт, не причинява диария. Но си струва да се отбележи, че това не се отнася за деца под 3-годишна възраст, защото те не са правилно развивали храносмилателната система, а в този случай еритритол може да предизвика нежелани странични ефекти. Ето защо, децата от тази възрастова група е по-добре да не дават заместители на захарта.
 • Забавя процесите на стареене. Еритритол има способността да отстранява свободните радикали, които унищожават здравите клетки. Тъй като съдържа антиоксиданти, употребата му забавя процеса на стареене иукрепва имунната система.
 • Употреба по време на хранене . Хората, които са на диета, обикновено се ограничават до захар, но благодарение на еритритола не им се налага да се сбогуват с любимия си сладък вкус. Поради ниското съдържание на калории, този продукт може да се консумира без страх от натрупване на излишни килограми, но това трябва да се направи, разбира се, в умерени количества. Еритритол също не причинява подуване или чревни проблеми.
 • За хора с диабет. Хората, които се борят с диабета, постоянно са принудени да търсят алтернативи на различни храни с най-нисък гликемичен индекс. Еритритолът има нулев индекс, така че е идеален за хора, страдащи от това заболяване. Той също не влияе на промяната в нивата на инсулин и кръвна захар.
 • Не причинява зависимости . Това е може би най-голямото предимство на еритола. За разлика от традиционната захар, консумацията на този заместител на захарта не води до пристрастяване.

Недостатъци на еритритола

 • Лаксативен ефект. За да се избегне слабително действие, не се препоръчва да се използват големи количества еритритол в едно заседание. Единична доза не трябва да надвишава 30 g (около пет супени лъжици). Това е повече от достатъчно, за да задоволи нуждата от сладкиши.
 • Лоша смилаемост. Въпреки че приемът на еритрит не оказва пряко влияние върху състоянието на организма, в някои случаи хората трудно усвояват подсладителя. Тя зависи от непоносимостта на определени храни. В този случай, странаефекти могат да бъдат главоболие, диария или коремна болка. Понякога една малка доза еритритол може да причини осезаем дискомфорт на един човек, докато другият няма да почувства нищо. Това се случва, защото хората имат различни прагове на бионаличност на това вещество.
 • Нестандартни продукти.​​Много е важно да се провери качеството на еритритола при покупка. Такива продукти често са фалшифицирани, така че съществува риск фалшивият подсладител да бъде закупен. Такъв продукт може да има отрицателно въздействие върху организма, тъй като ще съдържа изкуствени съставки с неизвестно качество. По-добре е да похарчите малко повече пари и да получите реален продукт, отколкото фалшива замяна.
 • По-малко сладко . За сладост еритритът прилича на обикновена захар, но има по-сладък вкус, около 60-70% от сладостта на захарозата. Поради тази причина, експертите наричат ​​този заместител на захар насипен подсладител.
 • Стомашно-чревен дискомфорт . При неправилно дозиране, този продукт може да причини дискомфорт в стомаха или червата. Ако използвате подсладител редовно и в големи количества, той ще повлияе неблагоприятно на работата на стомашно-чревния тракт. Поради това подуването на корема може да доведе до образуване на газове.

Как да се използва еритритол

Еритритол е отличен овкусител и сгъстител. Фармацевтичните опасения го добавят към масата на таблетките за хора с диабет, дължащи се на ниско нивогликемичен индекс. Може да се използва за почти всички напитки, ястия, към които се добавя захар.

Той е подходящ за печене, тъй като не променя свойствата си под въздействието на температурата. Той работи добре като подсладител за чай, кафе и вода с лимон. Еритритолът разнообразява вкуса на омлета или зърнените култури за закуска и няма да повлияе на повишаването на нивата на глюкозата. Тя ви позволява да се наслаждавате на сладка храна, без да се притеснявате за здравето си.