Ползите и вредите от липоевата киселина за организма

Липоевата киселина играе важна роля в редокс реакциите на организма. Той е отговорен за превръщането на хранителните вещества в тялото в енергия и има други полезни свойства.

Но някои хора вярват, че веществото не може да навреди на тялото и да започне да го използва, без да изучава инструкциите. Всичко за това вещество може да се намери в тази статия.

Липоева киселина

\ t

Липоевата киселина еорганично сярно съединение , чиято формула еC8H14O2S2 . Други имена: тиоктова киселина, алфа липоева киселина, липоатна киселина. Веществото е добре разтворимо във вода и мастни вещества.

Малко количество липоева киселина се произвежда в тялото, но с възрастта синтезът на вещество се влошава и накрая напълно спира. Да се ​​запълни нивото на веществото в тялото по два начина - чрез лекарства и храна. Липоевата киселина се намира в големи количества в:

 • Червено месо.
 • Черен дроб.
 • Зеле.
 • Броколи.
 • Спанак.
 • Моркови.
 • Цвеклото.
 • Картофи.
 • Ориз.
 • Бирена мая.
 • Мляко.

Веществотосе абсорбира добре от тялото . Под формата на лекарство се предписва за неврологични заболявания, глаукома, чернодробни патологии, атеросклероза, захарен диабет, интоксикация на тялото и другисвидетелство.

Ползи

Полезните свойства на липоевата киселина все още се изучават. Към днешна дата е установено, че товае мощен антиоксидант , което забавя процеса на стареене в организма и потиска образуването на свободни радикали. Той е в състояние да проникне във всяка клетка на тялото и да ги предпази от радикални поражения и като резултат от различни патологии. Веществото повишава антиоксидантното действие на витамин С, Е и коензим Q10. Поради това свойство, липоатът има благоприятен ефект върху организма:

 • Препаратите за липоева киселина се предписват на хора с диабет. Доказано е, че субстанциятанамалява нуждата на организма от глюкозаи увеличава податливостта им към нея. Той също така помага за поддържане на нормални нива на кръвната захар.
 • Спортистите и хората, които често участват в спорта, приемат това лекарство, тъй катоподобрява обмяната на веществата и насърчава изграждането на мускулите . В комбинация с интензивни тренировки, lipoat помага за изгаряне на мазнините по-бързо и освобождаване на повече енергия, като по този начин помага да се постигне желаната форма.
 • Ако няма желание да изпомпвате мускулите, но искате да намалите обема и да отслабнете, тогава трябва да приемате лекарството по определена схема, която лекарят трябва да предпише. Поради факта, че липоатът подобрява обмяната на веществата, той е способенда повиши усвояемостта на въглехидратитеи да предотврати отлагането им в излишната мазнина по тялото.
 • Липоевата киселина е важна за лечението на чернодробни заболявания. Тя е предписана привирусен хепатит В и С, цироза и мастна дегенерация на черния дроб, чернодробна недостатъчност, безалкохолен стеатохепатит. Лекарството подобрява функционирането на тялото, потиска развитието на фиброза и злокачествени тумори, поради антиоксидантните свойства, нормализира мастния метаболизъм в чернодробните клетки и потиска възпалителните процеси.
 • Lipoatподобрява тонуса на тялото и предотвратява развитието на много сенилни заболявания , включително Паркинсонова, Алцхаймерова, деменция и др. Лекарството се предписва за хронична умора, стрес, загуба на памет и внимание. Също така, лекарството е в състояние да предотврати глаукома и катаракта, които се развиват главно в напреднала възраст.
 • Веществото е способнода свързва соли на тежки метали и да ги отстранява от тялото . Ето защо, използването му се предписва за тежка интоксикация на тялото, включително алкохол и наркотици.
 • Липоевата киселина е сходна по своята същност и структура с витамин В, така че често се предписва при заболявания на нервната система и сърдечно-съдовите патологии. Тойспомага за нормализиране на кръвното налягане , подобрява съдовата пропускливост и премахва сковаността на крайниците.

Вреди

Няма нужда да мислите, че няма да навреди на тялото от този антиоксидант. При неправилен метод на приемане на лекарството или неговата прекомерна употреба може да има такива странични ефекти като:

 • Възможна е киселинност, лошо храносмилане или чревно разстройство, гадене, кожен обрив, сърбеж на кожата, в тежки случаи, анафилактичен шок.
 • рязък спад в нивата на кръвната захар. Ето защо, лица, страдащи от диабет, в никакъв случай не може да наруши режима на лекарството и да го вземат само под надзора на лекар.
 • Lipoat намалява ефективността на химиотерапията, така че те не се препоръчват да се комбинират.
 • Ако имате проблеми с щитовидната жлеза и хормоналните нарушения, е необходимо веществото да се използва с повишено внимание, тъй като то може да повлияе неблагоприятно на хормоните.
 • Продължителната употреба на лекарството за пептична язва и гастрит може да влоши проблема. Също така, при всякакви други хронични заболявания се съгласува с лекаря дълъг прием.

Правила за прилагане

Липоева киселина не трябва да се консумира от деца под 14-годишна възраст, бременни и кърмещи жени или лица с повишена чувствителност към компонентите на препарата.

За профилактика на заболявания и антиоксидантна защита са достатъчни 100 mg вещество дневно, за по-тежки индикации, диабет, хепатит или ХИВ инфекции увеличава дозата до300-600 mg . Забранява се използването на повече от 600 mg вещество дневно.

Най-често липоевата киселина се освобождава в таблетки, които се приемат след хранене. Според показанията на лекар, липоатът може да се прилага интравенозно. За загуба на тегло, приемайте лекарството, както следва:

 1. Преди закуска.
 2. Докато се яде храна с въглехидрати.
 3. Веднага след тренировка.
 4. На вечеря. Ако няма вечеря, тогава не вземайте хапче.

Ходът на приемане, неговата продължителност и по-точна схема на приеманетрябва да назначи спортен лекар или диетолог.

Ако няма здравословни проблеми, но искам да предпазя организма от свободни радикали с липоати, тогава диетата трябва да се коригира и продуктите, богати на това вещество, трябва да се добавят към нея. Ако трябва да приемате лекарството, тогава първо трябва да се съгласувате с него. Трябва да се помни, че ако се използва неправилно, са възможни сериозни последствия за организма.