Пилешки бульон - полезни свойства и вреда

Кулинарните познания на руските и украинските домакини се формират в продължение на няколко поколения. По-старото поколение в лицето на баби и лели постоянно казваше на внучките и племенниците си за ползите от такава вкусна кулинарна съставка като отвара от пилешко месо. Майките напояват болните си дъщери с ароматна напитка, в която понякога се появяват парчета зеленчуци и юфка.

Смята се, че това е най-сигурното лекарство, което може да излекува почти всеки болен или поне да запази силата си. Ето защо днешните момичета и жени, дори и под влиянието на съвременните модни тенденции в областта на готвенето, все още предпочитат старите и доказани методи, когато става въпрос за подпомагане на член на семейството да се възстанови.

Какъв вид бульон се нарича пиле

Пилешки бульон евода, в която птицата е сварена , понякога с добавяне на незначителни парчета от друг вид месо. Бульонът може да се консумира под формата на такава напитка или да се добави определено количество зеленчуци и да се приготви витаминна супа.

Съставът на такъв бульон е напълно идентичен със съставките, които се добавят към него. Ако се приготви по правилата, а птицата бешеОсновният продукт означава, че химичният му състав напълно ще съвпадне с тези елементи, които могат да бъдат намерени в пилешкото месо:

 • Витамини А, В, С, Е, РР.
 • 21 грама протеин, 9 грама мазнини и 0,5 грама въглехидрати.
 • Глутаминова киселина.
 • Етерични масла.
 • Азотсъдържащи вещества.
 • Желязо.
 • Фосфор.
 • Цинк.
 • Калий.

Полезни свойства на пилешки бульон

Когато става въпрос за положителния ефект на пилешки бульон върху човешкото тяло, то на първо място на него му дойде съставът , богат на присъствието на протеин . Това вещество играе важна роля в процеса на излагане на храносмилателните органи. Отварата насища тялото с протеини, без да принуждава всички ресурси да се изразходват за плячката си от други, по-трудни за усвояване видове месо. Затова се препоръчва на слаби и болни хора, които трябва да получат всички необходими витамини и минерали с минимални разходи за труд и енергия.

Ако в процеса на приготвяне на отвара се използва не само месо, но и пилешки хрущял заедно с кости, той може да се използва като терапия за хора с различни фрактури или пукнатини в костната тъкан. Веществата, съдържащи се в този бульон, допринасят за бързото възстановяване на всички щети. По-специално, този имот се отнася за хора с болести на кръвоносната система.

Пилешки бульон помагада се възстанови от нормалното неразположение . Витаминен състав повишава хемоглобина, е включен в метаболизма и успокояванервната система, помагайки на организма да се бори с вируса или инфекцията.

Аминокиселинатацистеин , която също присъства в тази напитка, е от голямо значение. Той разрежда храчките и допринася за отстраняването му. Неговият ефект увеличава чесъна. За по-добра асимилация е необходимо да го потиснете малко. Ето защо, горещ пилешки бульон се препоръчва да се даде на хората с респираторни заболявания.

Вредни свойства на пилешки бульон

Програмите, описващи ужасите, които се случват на птицефермите: хормони, антибиотици, лоша канализация, за съжаление не са мит. В момента, преследвайки голяма печалба, производителите не спират на най-мръсните методи:

 • Те нанасят хормони в птица, така че да расте по-бързо.
 • Лекувайте с антибиотици за бързо възстановяване.
 • Поради огромния брой животни, те не винаги имат време да премахнат мъртвите птици, а съседите им могат да скитат сред разлагащите се тела в продължение на дни. Някои птици изяждат очите, езика и други органи.
 • Те хранят птицата с не най-доброто качество на храна, опитвайки се да спестят от разходите.
 • Те са пълнени с лекарства, които удължават срока на годност на пилешкото месо.

Как се отразява това пиле? Птицата расте, натрупвайки в себе си освен полезни вещества онези химикали, с които се пълни през целия живот. Съответно, крайният продукт под формата на месо съдържа същия химичен състав.

В процеса на приготвяне на отвара, кипящата вода изтегля от месото всичко, което понякога един обикновен човек дори не правизаподозрените. Следователно, понякога има такива случаи, когато вместо очакваните ползи месото напитка може само да влоши състоянието на човека, като влоши хроничните заболявания.

Препоръки за приготвяне на пилешки бульон

За да получите всички полезни елементи от пилешко месо и да убиете възможната химия, в процеса на приготвяне на месен бульон, трябва да следвате няколко правила:

 1. След като кипи водата, добавете месото на младото пиле и го сварете за около10 минути . След това полученият бульон се изсипва и в тавата се налива нова порция вода. Тази процедура трябва да се повтори три пъти.
 2. Месото трябва да кипи на много слаб огън в продължение на 2 часа. Цялата тайна е, че колкото по-дълго се готви, толкова по-вкусна ще бъде тя. В допълнение, за дълго време бульонът има време да вземе всички необходими вещества от месото и костите.
 3. Препоръчително е да се отстрани мазнината, която се появява на повърхността на бульона. Тя не съдържа силно опасни вещества, но може да повлияе неблагоприятно на формата на отслабващите хора или да спазва специална диета.
 4. Много странични продукти, обичани от много продукти, съдържат голямо количество холестерол. Това трябва да се има предвид при хора с болести на кръвообращението.

Съвети за ядене на пилешки бульон

На практика е разрешено използването на чист бульон, без външни добавки. Но ако искате домакинята, въз основа на нея можете да направите всяка супа, просто добавяйки всички зеленчуци на вкус. Те могат да бъдат отрязани и добавеницели, ако впоследствие планирате да използвате продукта без тях.

Но е по-добре подправките да се третират изключително предпазливо, тъй като техният излишък може да убие всички необходими ефекти на продукта. Готовият бульон запазва полезните си свойства за 5 дни.

Заключения

Отварата от пилета е несъмнено важна част от ежедневното хранене на всяко лице. Тя може да подкрепи имунитета на здраво тяло и да помогне в борбата срещу отслабените вируси. Но трябва да обърнете внимание на процеса на неговата подготовка. С невнимателно отношение дори такъв полезен продукт може да причини значителни щети на човешкото тяло.