Лен желе - ползите и вредите

От X век ленът е известен в Русия - древна култура, която започва да се култивира в Древен Египет и Персия. Стъблата се използват за създаване на красиви и издръжливи тъкани, а от семената се приготвя брашно, масло и, разбира се, желе, за което сега се говори повече и по-често по положителен начин.

Какво е ленено желе и как да го вари?

Лененото желе е напитка отленени семена или ленено брашно , които те са се научили да готвят дълго време. Различни рецепти предлагат различни пропорции (най-често 1 супена лъжица на чаша вода), но има само два метода за готвене, като и двете не включват готвене като такива:

 • Настояване.
 • Изпаряване.
Първият метод е дълъг. Семената или брашното се изливат с гореща вода и след това се вливат6-8 часа .

Вторият метод е бърз и включва съхраняване на семената с гореща вода на парна баняза 1-2 часа .

И в двата случая нишестето не се изисква за готвене, напитката сама придобива своята консистенция поради специалните вещества, които се съдържат в ленената кора - пентозаните.

Важно е да се помни, че полезните свойства бързо се губят и е необходимо да се консумират варени напитки за12 часа .

Ползи от напитката за тялото

Лененото мляко се възхвалява от лекарите в един глас,традиционна медицина и модни списания, наричайки го почти хиляда болести и първа за красота и хармония. Това наистина ли е така?

 • Средната калорична стойност на продукта е55 kcal на 100 g(в зависимост от рецептата на приготвяне), което означава, че може да бъде безопасно консумирана от тези, които следват диета.
 • Поради вискозната структура целулозните обвивки обгръщат лигавиците, механично ги предпазват от агресивни киселини иулесняват регенерацията . Това свойство го прави полезен при такива заболявания като: езофагит (възпаление на хранопровода), гастрит, язва на стомаха, 12 дуоденална язва. И това също е добър начин за борба с киселини: няколко глътки, направени след хранене, ще намалят интензивността на болката или ще ги изгасят напълно.
 • Дори след филтриране от семената, напитката съдържа голямо количество фибри. Той укрепва червата и подобрява перисталтиката, като по този начин спомага за облекчаване на запек.
 • Влакното, както и комплексното вещество лигнин, което също остава след топлинна обработка, действа заедно като сорбент. Лененото желе ще помогне на организма бързо да елиминира токсините и да се възстанови, ако се използва в случаи на отравяне, които не са съпроводени с нарушено храносмилане.
 • Поради високото съдържание на магнезий(39%) (до 10% от дневните нужди в чаша без напрежение в зависимост от рецептата), тази напитка има благоприятен ефект върху кръвоносните съдове, намалявайки нивата на холестерол и захар в кръвта. Това от своя страна намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболяваниязаболявания и хипертония или подобрява състоянието на организма, ако вече са направени диагнози.
 • Мастните киселини , които се съдържат в ленени семена и се пренасят в добре приготвена напитка, имат благоприятен ефект върху скелетната система, така че можете да я пиете, за да възстановите ставите при ревматизъм. Те също помагат за подобряване на състоянието на косата и ноктите.
 • Това лекарство носи ползи не само при поглъщане. Традиционната медицина препоръчва да се прилага топло върху кожата, за да се ускори заздравяването на изгарянията 1-2 градуса.

Увреждане на лененото желе

Изглежда, как такава полезна напитка може да повлияе негативно на тялото? Доказано, че все още може.

 • Консумацията на ленено желе поради стимулация на стомашно-чревния тракт може да предизвика обостряне на следните хронични заболявания: панкреатит. холецистит, колит.
 • Продуктът трябва да бъде изключен от диетата при наличие на камъни в жлъчния мехур и бъбреците, тъй като подобряването на перисталтиката може да ги измести и да предизвика колики.
 • Не пийте ленено желе за хора със съмнение за чревна обструкция.
 • Прекомерното желание за пиене причинява тежка диария .
 • Струва си да се въздържат от хвалените средства за защита на онези, които наскоро са претърпели операция на стомаха или червата. Фактът, че тази напитка спомага за отслабване, е често срещан мит. Самото му използване няма да намали обемите на талията, обещаната загуба на килограми се постига чрезизтегляне на течност от тялото , а с неяполезни електролити на калий и натрий. Ако дълго време ползвате големи количества ленено желе и не компенсирате загубата на вода, това може да доведе до хронична дехидратация, която се съпътства от следните неприятни симптоми: влошаване на ноктите и косата, отпусната кожа, мускулни спазми, различни бъбречни проблеми.
 • Семената на лена във всякаква форма значителнозабавят абсорбцията на йод , така че желето трябва да бъде изоставено, ако има недостиг на йод и проблеми с щитовидната жлеза, причинени от липсата на този елемент.
 • Пиенето на ленено семе не трябва да се използва от жени по време на менструация, тъй като в някои случаи може да увеличи тяхното изобилие и продължителност.
 • От съображения за безопасност, бременните и кърмещите жени трябва да се консултират с лекар преди употреба.

Тънкости за увеличаване на обезщетенията

Голям брой рецепти за целувки от ленено семе често водят до грешки при готвенето, което води до намаляване на полезността. Три тънкости ще ви помогнат да предотвратите това.

 1. В напитката ще има повече хранителни вещества, ако се приготвя от семена, които са предварително смлени в мелница за кафе.
 2. За да приготвите чудодейното лекарство и да запазите възможно най-полезни свойства, не можете да използвате вряща вода. Достатъчна е гореща вода с температура от70-80 градуса .
 3. Ако заболявания на стомашно-чревния тракт не са в състояние на обостряне, е възможно да се направи без напрежение.

Като цяло всяко средство за традиционна медицина трябва да се подхожда разумно и да не се увлича, дори и да е много похвалено. Лененото желе не е изключение. Той улеснява хода на стомашните заболявания - но не ги лекува, помага да отслабнете - но само с правилната диета и спорт. Както всички противопоказания, това трябва да се има предвид, преди да се реши дали да се пие или не.