Птичи череша - ползите и вредите

Брашното е в кухнята на всяка уважаваща себе си домакиня, дори ако не пече хляб и не приготвя сладкиши всеки ден. Пшеница, ръж, ечемик, царевица - има много видове на този продукт. Но колко са чували за брашно от черешова череша?

Какво е това?

Prunus - ниско дърво от рода Drain, повсеместно разпространено в Европа и Азия. Малките му черни плодове, богати на витамини и микроелементи, се консумират и събират от хората: замразяват, варят сладко и компоти и изсъхват. Ако мелите сушени плодове с хоросан или мелене в кафемелачка, получавате това, което се нарича черешово брашно.

Полученият прах е кафяв, наподобяващ канела или какао. Той леко хруска по зъбите, има сладникав вкус с лека горчивина, мирише на бадеми, а при готвене се използва за приготвяне:

 • Палачинки, къси пасти, бисквити, плоски торти - смесени с ръж или друго брашно.
 • Сладки сосове и сосове.
 • Безалкохолни напитки.
 • Алкохолни напитки - като тъмночервено естествено багрило.

Въпреки славата на растението, брашното от черешова череша е популярно и търсено главно само в Сибир и Бурятия. Този продукт е индустриално произведен в малки количества и може да бъде поръчан по интернет, но ако желаете, не е трудно да го подготвите сами -ще има суровини.

Каква е употребата?

Сушенето е методът на прибиране на реколтата, при който преработените плодове запазват своите полезни свойства колкото е възможно повече в сравнение с пресните. В птичи череши те изобилстват.

 • Енергийната стойност на сухи плодове, ако те бяха изсушени без добавяне на захар -100 kcal на 100 g . Това е почти 3,5 пъти по-ниско от калоричното съдържание на пшеничното брашно, а подмяната на част от птичи череши при печене намалява калорийното съдържание на приготвеното ястие.
 • Плодовете на това растение, благодарение нафлавоноидите(лутеолин, рутин) и антоцианините, имат противовъзпалителни и антибактериални свойства. В суха форма те се запазват, така че след смилането прахът от плодовете може да се разреди в топла вода и да се използва за: изплакване на устата при стоматит; гаргара с остри респираторни инфекции, възпалено гърло, ларингит; грижи за рани; избърсване на лицето с екзема, дерматит, акне.
 • Черешовото брашно е богато нафибри , което подобрява храносмилането и допринася за активната работа на червата. В случай на отравяне, той може да се използва като естествен сорбент за премахване на токсините от тялото.
 • Продуктът съдържа такивакиселиникато: ябълчна; лимон; аскорбинова. Те имат свойствата на антиоксиданти, участват в обмяната на веществата, повишават смилаемостта на някои микроелементи (например желязо) и укрепват имунната система.
 • Танините ( танини ) в състава на плодовете имат стягащо действие, което има благоприятен ефект върху стомашната лигавица, като допълнително защитава бактериите, коитопровокират гастрит и агресивно действие на стомашната киселина.
 • Прахът от сухи плодове е богат накобалт(10 µg на 100 g, 100% от дневната норма) и манган (1 mg на 100 g, 50% от дневната норма). И двата елемента са важни за образуването на кръв: те стимулират стареенето на червените кръвни клетки и допринасят за увеличаване на техния брой.
 • В Бурятия напитките от череша се използват за приготвяне на напитки с мед, което според традиционната медицина на тези места допринася за подобряване на мъжката потентност.

Възможна вреда

За съжаление, не във всички случаи плодовете на това растение са полезни за храна. В някои случаи продуктите от тях, включително брашното, трябва да се избягват.

 • Антоцианините са способни да провокиратпристъп на алергия . Не си струва да се яде този продукт на хора, които имат алергична реакция, когато ядат червени плодове и зеленчуци.
 • Тези плодове не трябва да се включват в менюто за бременни и кърмещи жени, малки деца. В ямите, които не се извличат по време на приготвянето на брашното, се съдържат до 2% амигдалинов гликозид, а когато се разпаднат в стомаха, образува токсична циановодородна киселина. Отравянето заплашва дори здравия човек, ако той е твърде увлечен.
 • През 50-те години това вещество под марката „Laetril“ в Съединените щати беше издадено като панацея в борбата срещу рака. Данните не бяха потвърдени.
 • Храните, съдържащи черешови плодове във всякаква форма, поради големия брой различни киселини, не могат да се консумират с: склонност към киселини; язви на хранопровода, стомаха, дванадесетопръстника; наличието на уратили оксални камъни в бъбреците.
 • Друго строго противопоказание за използването на тези плодове екамъни в жлъчката .
 • Да не се яде птиче брашно за онези, които страдат от колит, често запек, хемороиди или чревна обструкция. В тези случаи, влакното, с което е богат, няма да донесе полза, а ще навреди, стимулирайки работата на болния орган.
 • Не се препоръчва употребата на този продукт със следните лекарства: ацетилсъдържащи (аспирин и производни) - отрицателното въздействие върху стомашно-чревния тракт се увеличава; хемостатично - намалява тяхната ефективност; антибиотици - абсорбцията се влошава.
 • Добавянето на сух ягодов прах към печенето не го прави супер-полезен. Най-често неговият състав не навлиза навсякъде мазнини и захар, които не трябва да се забравят от диабетици и хора на диета.

Съвети и трикове

Тъй като брашно от черешови череши не е получило голямо разпределение, онези, които искат да го добавят към диетата си, няма да бъдат нещо повече от познаване на това как да се готвят правилно и как да го използват с най-голяма полза.

 1. Плодовете на растението, от което продуктът ще бъде произведен по-късно, се сушат при температуране по-висока от 50 градуса , или по-добре, малко по-малко,40-45 . Появата на бял цвят на тях не трябва да изплаши - тя се разпределя захар.
 2. При производството на продукти от брашно, нарязаните сухи плодове трябва да се смесват със зърнено брашно. Ако последното е в тестото, което е по-малко от 50%, то ще бъде твърде течно и печенето може да не работи.
 3. Чрез добавяне на топла вода с мед2-3 чл. л. зрънце на прах, вземете питие с всички полезни свойства на черешката череша.

Пшеницата от черешово брашно е двусмислен продукт и е трудно да се заключи, че тя ще доведе до повече вреди или ползи. Но ако няма противопоказания за употреба, поради необичаен вкус, определено си струва да се опита поне веднъж.