Портокалов сок: полезни свойства и вреда

Портокаловият сок е едно от най-популярните напитки в света. Той е в менюто на много ресторанти и кафенета, присъства в състава на диети. Някои хора пият прясно портокал за закуска, за да презаредят енергията си за цялото (но това не носи никаква полза, противно на мнението на много хора).

Портокалов сок

Портокаловият сок се получава чрез изстискване на портокали. Има 3 вида напитки:

 1. Прясно изцеден (прясно изцеден)- сокът се изцежда от пресни портокали с помощта на сокоизстисквачка или ръчно и веднага се консумира. Тази напитка съдържа по-голямата част от хранителните вещества, тъй като не се обработва. Прясна напитка може да се направи у дома.
 2. Директното пресоване- зрелите плодове без дефекти се изпращат под пресите, които притискат плода и изтласкват течността от тях. След това течността се пастьоризира (консервира) за удължаване на срока на годност на продукта и се излива в асептични опаковки или стъклени бутилки. Този метод се използва в хранителните предприятия. Сокът от пряка екстракция съдържа по-малко полезни елементи, в сравнение с прясно изцедените, тъй като се обработва.
 3. Рециклиран- такъв продукт се произвежда от концентриран сок (първоначално той е сок от директно извличане, от който водата се изпарява и в резултат се получава дебела концентрирана маса), разреден с вода. След това се пастьоризира иизсипва се в асептични контейнери. Рециклираният нектар съдържа малко количество хранителни вещества и най-често се намира на рафтове.

По този начинпресният портокалов сокима най-благоприятните свойства, които могат да бъдат произведени бързо и лесно вкъщи в кухнята. Напитката съдържа огромно количество аскорбинова киселина (витамин С), както и витамини А, В, Е, К, микроелементи, органични киселини, етерични масла, аминокиселини, антиоксиданти, пектини и естествени захари. Една чаша прясно изцеден портокалов сок може да задоволи дневните нужди на организма за витамин С.

Ползи

Ето как прясните пресни портокали засягат тялото:

 • Укрепва имунната системаи помага на организма да се възстанови по-бързо след заболяване. Това свойство на напитката е задължително за голямо съдържание на витамин С.
 • Защита на сърцето и кръвоносните съдове . Съдържащите се в напитката магнезий и калий допринасят за превенцията на сърдечно-съдовите заболявания. Редовната употреба на пресен сок намалява нивата на холестерола в кръвта и предотвратява развитието на атеросклероза.
 • Подобрява функционирането на нервната система . Портокалите съдържат фолиева киселина, витамин В9, тиамин, които предотвратяват появата на нервни разстройства и заболявания, както и спомагат за подобряване на вниманието и паметта.
 • Почиства червата и стимулира храносмилането . Пектинът подобрява чревната мотилитет и допринася за товаотстраняване на токсини, токсини, радиоактивни елементи, метални соли и други вредни вещества. А органичните киселини стимулират храносмилателните жлези и увеличават производството на жлъчката. Fiber подобрява процеса на храносмилане и елиминира газове, подуване на корема и други проблеми.
 • Борби с онкологични заболявания . Оранжевият сок съдържа голямо количество антиоксиданти, които забавят растежа на раковите тумори и предотвратяват тяхното възникване. В допълнение, напитката подобрява настроението и подобрява тонуса на тялото.
 • Помага за отслабване . Портокали и портокалов сок могат да се консумират на повечето диети, тъй като храната е с ниско съдържание на калории (приблизително 40-45 калории на 100 грама). Напитката трябва да се пие сутрин (но не на празен стомах) до 12:00 часа, за да се осигури на тялото полезни вещества и да се повиши тонуса.

Вреди

Въпреки големите ползи от портокалов сок, някои хора са противопоказани да го пият. Това включва хора с пептична язва на стомаха или червата (особено в острата фаза), гастрит с висока киселинност, панкреатит, холецистит и диабет.

Тъй като напитката съдържа голямо количество киселини и захари, употребата му може да влоши патологиите. Също така не се препоръчва да се пие сок от портокали, ако сте алергични към цитрусовите плодове.

Тези, които нямат тези противопоказания, също трябва да използват пресен сок с повишено внимание. Прекомерната консумация може да доведе до:Здравни проблеми:

 • Алергии . Тя се проявява под формата на обрив по тялото, сърбеж и парене на кожата, стомашно разстройство или черва.
 • Увреждане на бъбреците . Аскорбиновата киселина, съдържаща се в напитката, когато се използва твърде често, причинява образуването на камъни в бъбреците и затруднява отделянето на соли.
 • Ако пиете напитка на празен стомах, можете да провокиратеразвитието на гастрит или язви .
 • Високата киселинност на напитката се отразява неблагоприятно върху зъбния емайл, като го унищожава и причинява развитие на стоматологични заболявания. Поради тази причина се препоръчва течността да се изпие през сламка, за да се избегне контакт с емайла и след изплакване на устата с чиста вода.

Как се пие

За да се извлече максимална полза от използването на пресни, трябва да знаете как да го изпиете правилно.

Прясно изцедения сок трябва да се пие веднага след приготвянето му, така че полезните вещества да нямат време да се срутят при контакт с кислород. Плодовете трябва да са зрели, сочни, не покрити с плесен.

Ако напитката се приема за първи път, първата доза трябва да бъде в рамките на50 ml . Ако известно време след пиене не предизвика неприятни симптоми, можете спокойно да увеличите дозата. Позволено е да се пие не повече от две чаши пресен сок на ден, за да се избегнат странични ефекти.

Малките деца могат да получат напиткасамо от 3-годишна възраст , в малки дози, тъй като децата са много податливи на алергии. Поради тази причина, портокалов сок забебешка храна не се произвежда.

Ако не искате да харчите време и усилия за приготвяне на сок, можете да го купите в магазина. При избора, трябва да се обърне внимание на вида на производството на напитката и да изберете пряка екстракция, тъй като възстановените съдържат малко количество полезни вещества.