Amaranth каша - ползите и вредата

Амарантът (илиширица ) е признат от комисията за храните на ООН за своите уникални качества като култура от 21-ви век, а разсадът му е химически подобен на млякото на майка им. По право, това растение се счита за забравено съкровище.

Историята на тази култура е изумителна и двусмислена. Името амарант (Мара - богинята на смъртта с представка А, която има стойността на отричане) означава "отричане на смъртта". Днес има повече от осемстотин вида и шест дузини родове от семейството на тази култура, които се използват в козметичната и хранително-вкусовата промишленост по целия свят. Но това не винаги е било така.

Въпреки че растението е известно на човечеството за своите безценни свойстваповече от 5000 години , то също е имало период на забрава. Испанците изгорили и изтребили това растение в своите колонии в Южна Америка. Петър I в Русия забрани да яде масло и хляб от ширици. Но противно на тази борба, много видове амарант нарастват в различни части на света. През 16-ти век той е въведен в Европа и ценен за своите декоративни качества. И в Швеция дори съществува награда, на която е изобразено това растение, -Орден на рицарите на Амарант .

Какво е амарант

Амарант или щирица - сравнително обикновена годишна билка, която расте в много части на света. някоинеговите видове са плевели, някои са декоративни, други са ценни като земеделски и зеленчукови култури. Използват се съцветия, семена, зърна, листа и издънки.

Напитки, брашно, зърнени храни, масло се приготвят от шичица, консумирана сурова. Важен факт от стойността на това растение е, че месото от животни, които ядат амарант, е с 25-30% по-скъпо от другото месо.

Ползи от амарант овесена каша

Въпреки че отдавна се смята, че амарантната каша дава живот, е източник на протеини и „златно зърно“, но едва през 20-ти век, японски учен научно доказа ползата от амарант, който открива сквален, който активно участва в метаболизма.

 • Хората в съвременния свят често са алергични към глутена. В този случай, амарант каша идва на помощ. В негоняма глутен , плюс той е много хранителен, тъй като протеинът в зърната на тази култура е няколко пъти по-висок, отколкото при пшеницата.
 • Тези, които по някаква причина отказват месо, могат да го заменят с амарантова каша. Порадилизин(не се произвежда от човешкото тяло), съдържащ се в ширица, хранителният протеин и калций се абсорбират от тялото 100%. Лизинът ще спомогне за изграждането на мускулна маса, за предотвратяване на плешивост.
 • Потреблението на каша от зърна от амарантще намали възпалението в тялотои ще предотврати активността на свободните радикали. В резултат на това се облекчават болести като артрит, подагра и други костни възпаления.
 • Тази великолепна кашаще помогнеда намали теглото . Той е с ниско съдържание на калории, а въглехидратите са много по-малко в него, отколкото в други зърнени култури.
 • Овесена каша ще почисти червата и ще помогне при лечението на заболявания на храносмилателната система, ще възстанови микрофлората. Като част от амаранта има вещества, които контролират киселинността на стомашния сок и имат противовъзпалително и лечебно действие върху стомашната лигавица. Те също така инхибират развитието на възпалителни процеси в черния дроб, жлъчния мехур и жлъчните пътища.
 • Зърната на шйрица съдържатвитамин Е , голям брой аминокиселини, магнезий, които намаляват нивата на холестерола, което поддържа еластичността на кръвоносните съдове, разширява кръвоносните съдове и по този начин допринася за понижаване на кръвното налягане.
 • Амарант -е голям борец срещу раковите клетки , тъй като той е най-силният имуностимулатор.
 • Тази чудесна каша е богата на калций , калцийи фосфор . Именно тези вещества влияят върху регулирането на ритъма, силата и скоростта на свиване на сърдечния мускул, намалявайки риска от инфаркт и инсулт.
 • "Отрицателна смърт" овесена каша е пълен комплекс от витамини и микроелементи, които могат да запазят красотата на косата, ноктите, младостта на кожата, както и зрителната острота.
 • Витамин D , който се яде като част от овесена каша от амарант, ще укрепи костите и ще помогне на организма да открие фосфор и калций.
 • Ядките на амаранта и продуктите, произведени от тях, подобряват здравето, настроението, облекчават напрежението и укрепват нервите. И всичко това благодарение на съдържащия се триптофанрастението.
 • Холинът(В4) ще ви помогне да живеете до голяма възраст, като същевременно запазите отлична памет и светъл ум.
 • Зърната на амаранта сависококачествен протеин , който е необходим за растежа на нови клетки за енергийно попълване.

Увреждане на овесена каша от амарант
 • Както всяко растение, амарантът може да причини алергии . Следователно трябва да спазва мярката.
 • Амарантовите семена, за цялата си полезност, са противопоказани за хора с холецистит, панкреатит, жлъчен камък и уролитиаза. Изхождайки от това, овесена каша от зърна от амарант или с тяхното добавяне трябва да се приема само след консултация с лекар или диетолог.

Съвети за консумация на овесена каша от амарант

Счита се, че овесена каша от амарант трябва да се консумира систематичноза най-малко 28 дни . В допълнение към 28 вкусна закуска (тя има лек вкус на орех), можете да спечелите здраве и да се разделите с много болести. Защо 4 седмици? Съвременните изследвания показват, че през този период 70% от клетките се обновяват и това е достатъчно, за да се отървете от повечето заболявания. Ако тази крупа ще бъде включена в дневната диета за90 дни(95% от кръвта и чернодробните клетки се подновяват през този период, а кожата и червата се обновяват напълно), ефектът ще бъде още по-голям.

Овесената каша може да се яде както в чист вид, така и в комбинация с други зърнени култури . Зърното се вари дълго време, около час. В този случай, овесена каша може да се приготвя не само от зърно или семена, но и от брашно от амарант "Крупчатка". товавариант е по-подходящ за деца, защото такава каша е по-нежна. Може да се приготвя както във вода, така и в мляко, след което се добавя мед, канела, сушени плодове или плодове. Зърната трябва да се дъвчат добре, това помага да се обгърнат стените на лигавицата на стомаха и червата.

Има и едно нещо. Тази зърнена култура съдържафитинова киселина , която предотвратява усвояването на важни хранителни вещества. Следователно, зърното трябва да бъде накиснато или покълнато преди готвене.

Заключение

Амарантова каша -невероятно полезен продукт . Ако се научите да ядете тази каша за закуска, можете да натрупате сила, да укрепите имунната система, да се отървете от много заболявания, да подобрите паметта, да отслабнете, да бъдете енергични и активни. И най-важното е да се удължи живота.