Вапата е вредна за хората?

Напоследък един новомоден vape замени вредните цигари, които според производителите са абсолютно безвредни за здравето и много по-безопасни от обикновените цигари, съдържащи тютюн.

Какво е vape

Vape е електронно устройство за пушене, което излъчва пара. Това е метална тръба с отвор, от който пушачът вкарва пара чрез натискане на специален бутон. Вътре в устройството има контейнер за ароматна течност, нагревателен елемент с памук и батерия. Страстът се нарича vaping.

Преди да се изтегли парата, потребителят на vap изкопава течноств устройството , което може да е вкус или да има плодове, ягоди или други вкусове. Тъй като това е електронна цигара, първо трябва да я заредите от контакта.

Разликата между вана и обикновена цигара е, че вредният цигарен дим идва от цигара, иизпарения от цигара . Ето защо много от вярващите смятат, че електронната цигара е много по-безопасна, но лекарите са съгласни, че това не е така.

Съставът на сместа за пушене (двойка) включва глицерин, вода, пропиленгликол, ароматни добавки и никотин. Пушещата течност може да не е никотин, но това не го прави по-малко вредно.

Ползи

Първо трябва да разберете какви са ползитеноси vape и дали тя е полезна изобщо. Много от тях го използват като алтернатива на цигарите или по време на периода на отказване от тютюнопушенето. В сравнение с обикновените цигари електронните цигари имат няколко предимства:

 • Не произвежда сажди и катран, които да покриват вътрешността на белите дробове и да отровят тялото.
 • Когато се пуши vape, тялото не получава вредни вещества от нитрати, които са импрегнирани с цигарена хартия за по-добро изгаряне.
 • Парата не нарушава вкуса и миризмата.
 • След извисяването няма неприятна миризма от устата и зъбите не пожълтяват.
 • Завиването на обществени места не се преследва.

Няма полза от vape като такава , тя има само предимства пред обикновената цигара и не причинява толкова силна вреда на тялото, колкото тютюна. За да се отървете от вредния навик на тютюнопушенето, това също не помага - всъщност, човекът също пуши. Освен това, колкото по-дълго се използва vape, толкова по-често човек започва да плува, понякога до няколко пъти на час - появява се още по-силна зависимост от тютюнопушенето.

Единствената психологическа полза от едно изчакване е, че тяпомага да се отпусне(много потребители на електронни цигари на въпроса: „Защо пушите вапа? и издишването на гъста пара допринася за нормализирането на дишането и временното премахване на физическия и моралния стрес.

Вреди

Vaping е сравнително ново хоби и пълното въздействие на електронно устройствочовешкото тяло все още не е напълно разбрано. Въпреки това, малкото проучвания, които вече са проведени, свидетелстват не в полза на vaping:

  Най-малко, което може да се случи, когато парата еалергична реакция . Съставът на течността за vape включва различни соли на тежки метали и аромати, които заедно причиняват тежки алергични явления. В леки случаи се проявяват кожни прояви, кашлица или кихане, в тежки случаи, анафилактичен шок и дори смърт.
 • Батерията за електронна цигараможе да експлодирав ръцете на собственика и да причини сериозни наранявания. Вече са регистрирани десетки случаи, когато ваперите са били хоспитализирани с тежки изгаряния и наранявания на ръцете и лицето.
 • При изгаряне на ароматна течност се образува формалдехид - отрова, която има вредно въздействие върху човешкото тяло. Има канцерогенни свойства и причинява рак.
 • Парата и неговите компонентиизгарят и дразнят дихателните пътища и белите дробове . При вдишване на пара, човек се чувства специфично усещане за парене в гърлото, което причинява глицерин - многовалентен алкохол, който е много опасен в големи количества. И пропилен гликол засяга централната нервна система и бъбреците, нарушавайки тяхното функциониране.
 • Веществата в сместа за пушене ускоряват абсорбцията на никотин в кръвта иувеличават отрицателния му ефект , а някои течности за пушене съдържат наркотични вещества, които причиняват зависимост. Освен това,Някои животни специално смесват пушещата течност с лекарства и ги вдишват.

Ако все още искате да преминете

Ако вредните свойства на изпаренията не са плашещи и все още искате да използвате електронно устройство за пушене, се препоръчва да следвате няколко препоръки, които ще помогнат за намаляване на отрицателното въздействие:

 1. Придобиване на устройство в проверените магазини(магазини за продажба на коли и различни стоки за тях), в никакъв случай не се купуват вече използвани уреди и т.н. По-добре е да не се пести на устройството, тъй като евтините кърпи обикновено са най-лошото качество.
 2. Течността за пушене следва също да се купува в специализирани магазини ида не се спестява върху нея . Производителите на евтини смеси често не посочват дозата и дори състава на течността, така че трябва да обърнете внимание на наличието на етикета със състава.
 3. Не се препоръчва да се дава на други хора порадиспазване на санитарните и хигиенните стандарти . В слюнката на друго лице могат да се съдържат патогени, които причиняват различни заболявания. Когато се споделя вапа, рискът от туберкулоза се увеличава.
 4. Плават по-добре навън или в добре проветрени помещения, така че във въздуха да не се натрупват вредни вещества. Употребата на vape трябва да бъде сведена до минимумне повече от 2 пъти дневно .

И все пак, vap е далеч от безопасно устройство, което носи голяма вреда на човешкото тяло,въпреки че има някои предимства. Редовният скок (като пушенето) може да доведе до заболявания на белите дробове, сърцето, кръвоносните съдове и други органи. По-добре е напълно да се откажете от цигари и кърпички, за да не замърсявате тялото си с токсични вещества и да поддържате здравето си дълго време.