Ябълкови кости: ползите и вредите за тялото

Ябълките са най-популярните плодове в света. Те съдържат малки семена, които обикновено се изхвърлят заради горчивия си вкус. Хората понякога ги поглъщат случайно и се чудят дали ще навредят на тялото им. Някои хора смятат, че костите на ябълките са отровни, а други смятат, че са полезни. Трябва да разберем какво ще надхвърли ползите или вредата. В тази статия се разглеждат научни данни.

Какво е това?

Ябълковите семена са богати на захароза, протеини, мастни масла (приблизително 33%), йод. При липса на йод, концентрацията на внимание е нарушена, има главоболие, депресивно настроение, възникват проблеми с паметта. Приблизително 8 ябълкови семена осигуряват дневната скорост на този микроелемент.

Понякога чуваме, че ябълковите семена съдържатцианиди че е по-добре да не ги ядем, ако искаме да избегнем случайно отравяне. Звучи доста глупаво, но в него има зрънце истина. В зависимост от сорта, съдържанието на амигдалин в един грам ябълкови семена еот 1 до 4 mg . Амигдалин съдържа 2 молекули глюкоза, цианид (циановодородна киселина) и бензалдехид. Последните две вещества се активират само в раковите клетки. В едно здраво тяло те са получени самостоятелно.

Токсичността на циановодородна киселина започва при хора с доза от 0,4 до 3,5 милиграма на килограм телесно тегло. Симптомите на отравяне включват стомахаспазми, главоболие, гадене, повръщане, спиране на сърцето, дихателна недостатъчност, понякога смърт. Смъртоносната доза за хората е средно 1,9 милиграма на килограм тегло.

Ползи

Полезни свойства на семената:

 • Често чувате - ябълките трябва да се консумират заедно с костите. Те съдържатспециални биологично активни вещества , като само няколко зърна осигуряват дневната скорост на йода. Само 6 семена покриват дневната нужда от много важен витамин - В17. Той предотвратява разпространението на раковите клетки. Следователно, семената на плодовете се използват като средство за превенция на рака.
 • Препоръчва се на хора с болести на щитовидната жлеза, както е предписано от лекар, ако изследванията на кръвта покажат, че няма достатъчно йод в организма.
 • Семената съдържатважни витамини , ензими, антиоксиданти, минерали и високо активни биологични вещества, които предпазват организма от развитие на инфаркт и инсулт.
 • Ossicles имат способносттада облекчат умората и да повишат тонуса на тялото .
 • Хидроцианова киселина присъства не само в ябълкови ями, но и в слънчогледово семе. Но концентрацията е толкова малка, че не можем да говорим за отравяне. Например в бадемовите ядки това е много повече, но никой не казва, че те са отровни.
 • Безопасно е да се ядат няколко кости от една ябълка . Поглъщането на цели кости не причинява никакви симптоми. Слоят на семената ги предпазва от храносмилателни ензими и те преминават безвреднохраносмилателната система.
 • Ябълковите семенасе прилагат върху акупунктурни точки и се масажират . Промяна, ако е необходимо.
 • Привържениците на традиционната медицина твърдят, че костите на плода служат , за да предотвратят образуването на ракови клетки . Но това не означава, че те трябва да поглъщат много.

Вреди

Ябълковите семена съдържатамигдалин . В допълнение към ябълките, той се среща в големи количества в плодовете на праскови, кайсии, сливи и череши. Амигдалин е химическата защита на ямите. Той е безвреден, ако камъкът не е повреден, но ако семената са повредени, при дъвчене, амигдалинът се разлага на циановодород. При високи дози той е токсичен и дори смъртоносен. Противопоказания:

 • Цианидът е известен като отрова през цялата история. Увеличава кислорода в клетката и при висока доза е смъртоносен.
 • Малки количества от синилна киселина причиняват различни леки симптоми като главоболие, гадене, повръщане, коремни спазми, замаяност, слабост и объркване.
 • Необходимата доза за отравяне зависи от индивидуалното телесно тегло. Консумацията на 0.2 до 1.6 mg цианид на килограм телесно тегло води до сериозно отравяне, кома, парализа, сърдечна и белодробна недостатъчност или дори смърт. За възрастен с телесно тегло от 81 kg, леталната доза варира от 41 до 286 mg цианид.
 • Един грам, ситно нарязан или дъвчен, с дъвчените семена от ябълки, дава околоот 0,06 mg до 0,24 mg цианид . В резултат на това две чаши ябълково семемогат да отровят или да станат фатални за живота. За човек с телесно тегло от 81 кг умира, ще трябва от 243 до 6804 ябълкови семена. Един плод съдържа до 10 ями.
 • Хора с гастрит, стомашни язви, колит не трябва да ядат слънчогледово семе, за да не дразнят вътрешните стени на стомаха и червата.
 • Бебетата са изложени на по-голям риск да се разболеят или да умрат. При възрастен човек, консумиращ 30 грама кайсиеви ядки или горчиви бадеми, може да бъде фатален, при деца смъртоносната доза е дори по-ниска.
 • Преди да предложи ябълки на деца или животни, най-добре е семената да бъдат отстранени. Семената са нетоксични, докато не се повредят, ензимите влизат в контакт с амигдалина, когато семената се дъвчат и глюкозата се отделя от молекулата. При разлагането се отделя токсичен газ, циановодород (циановодородна киселина).
 • Има повече от 100 грама натрошени семена, опасни за здравето.

Как се използва

Ядрените ядки или счуканите ябълки отделят малко количество циановодородна киселина, която е силно токсична в големи количества. Ако ядете семената на едно или две ябълки, тогава няма да има никаква вреда. Тялото ще попълни йод.

Заключение

Ябълковата кора и месото не представляват опасност за здравето. Въпреки това, дъвчените или нарязани семена от ябълки произвеждат малко количество синилна киселина. Използването на голям брой ями ябълки причинява остро отравяне и може дори да бъде фатално.Една четвърт от грам циановодородна киселина причинява смърт . Въпреки това, дозатасъдържащи се в плодовите ядки са толкова минимални, че не представляват опасност. Ето защо, ако случайно ядете няколко кости от ябълки, тогава не се притеснявайте. Осем ябълкови семена допълват дневния йод в човешкото тяло. Всичко е полезно в умереността. Ако имате съмнения, най-добре е да се консултирате с Вашия лекар.