Солни пещери: ползите и възможните вреди

Със сигурност всеки човек, който се интересува от здравословен начин на живот и се грижи за собственото си тяло, е чувал за този метод за подобряване на здравето, като посещение на солни стаи. И дори много лекари препоръчват халотерапия за лечение и превенция на много заболявания.

Какво представляват ореолните камери? Дали посещението на солни пещери наистина подобрява благосъстоянието и има ли тази терапия противопоказания?

Халотерапия - основна информация

На първо място, заслужава да се каже, че „солевата терапия“ е явление, което не е напълно проучено и все още има дискусии за неговото въздействие върху организма. Повечето лекари обаче са единодушни, че посещението на солни стаиима благоприятен ефект върху човешкото здравеи помага за справяне с много заболявания, включително дихателната система.

Солената пещера е обикновена стая, чиито стени и под са покрити със сол. Има и специален генератор, който доставя въздух, обогатен със соли в помещението (между другото, липсата на такова устройство е причина да се постави под съмнение качеството на ореола и цялостта на администрацията).

„Солевата терапия“ все още е популярна в много санаториуми и здравни курорти. В допълнение, експертите съветват да посетите халокамери и тези, които желаятсе отървете от излишни килограми.

Каква е същността на халотерапията? Смята се, че наситен с натрий и хлор въздух помага за почистване на тялото и особено на дихателните пътища. Метаболизмът се ускорява, стимулира се изгарянето на мазнините и значително се засилва имунитетът. Освен това посещението в пещерата насърчава релаксация и релаксация, което означава, че се освобождава от стреса и свързаните с него проблеми.

Терапевтичният ефект на солните пещери

 • Халотерапията се препоръчва за тези, които страдат от заболявания на дихателната система, например астма.
 • Ще бъде полезно да посетите солената пещера за хора, живеещи в райони с неблагоприятни екологични условия: близо до промишлени предприятия или натоварени магистрали, както и жители на мегаполиси. Соленият въздух ще пречисти не само белите дробове, но и тялото от натрупаните вредни вещества и токсини.
 • В сезона на простуда, с тенденция към ТОРС и хрема, нисък имунитет, силно се препоръчва да посетите ореола, тъй като тази процедураще укрепи имунната системаи ще увеличи устойчивостта на организма към вируси и инфекции.
 • Редовни пътувания до помощната стая в солтаза подобряване на кръвообращението в тялото . В резултат на това храненето и оксигенацията на клетките и тъканите ще се появят по-бързо, което означава, че ще изглеждате много по-свежо и по-здравословно. Halochamber има добър ефект върху състоянието на кожата, подобрява тена.
 • Посещение на пещерите, както е споменато по-горе,препоръчани за тези, които имат отношение към състоянието на собствената си фигура. Халотерапиятаспомага за ускоряване на метаболизма , така че процесите на загуба на тегло и загуба на мазнини се проявяват много по-активно.
 • Това събитие е полезно и за пушачите на веригата: соленият въздухима благоприятен ефект върху състоянието на заразените бели дробове , като помага за тяхното пречистване.
 • Посещение в ореолнамалява риска от алергични реакции .
 • Помага за редовни посещения в солни пещери и хора, страдащи от кожни проблеми - често възпаление на кожата, високо мастен епител, дерматит и псориазис.
 • Солените пещери помагат за укрепване и подобряване на сърдечно-съдовата система, за възстановяване от инфаркт или инсулт.
 • Халокамера е особено полезна за лица, страдащи от вегето-съдова дистония. Соленият въздух помага на хората с това заболяване да подобрят здравето си и нормализират кръвното налягане.
 • Освен това си заслужава да се каже, че сесия на халотерапия, наред с други неща, е превъзходна , отпуска и насърчава релаксацията . Поради тази причина солените пещери могат да бъдат препоръчани на хора, които постоянно се чувстват уморени и апатични, страдат от депресивни разстройства и повишена умора и изпитват нервни стрес и преживявания.
 • Халотерапията също има положителен ефект върху съня, като помага за преодоляване на безсъние и справяне с други нарушения на съня.

Вреди и противопоказания

 • Основното противопоказание за товаПосещение на пещерата е наличието на туберкулоза, инфекциозни заболявания, злокачествен тумор, както и периоди на обостряне на хронични заболявания. При хипертония халотерапия може също да бъде забранена.
 • Бременните жени могат да посещават солената стая само след консултация със специалист.
 • Не е необходимо да посещавате ореол, ако има отворени рани или гнойни възпаления по тялото.
 • Струва си да се отбележи, че не всички солни пещери отговарят на санитарните изисквания и не всички предприемачи се стремят да спазват тези стандарти. Посещаването на съмнителни солни стаи може да предизвика дерматологични заболявания, както и белодробни заболявания.

Съвети

 1. Отговорно избирайте мястото, което ще посетите.Проверете медицинското свидетелство и наличието на сертификати . Не забравяйте, че в този халокамера трябва да има специален халогенератор - попитайте администратора на солната пещера за документи, потвърждаващи наличието на необходимото оборудване.
 2. Трябва да бъдете предупредени, ако не се нуждаете от никакви медицински свидетелства, когато посещавате солената стая. Най-вероятно не сте в най-добрата институция, в която има висок риск от заразяване с някое заболяване.
 3. Не се лекувайте самостоятелнои не се предписвайте на халотерапия без консултация с лекар. Както при всяка медицинска процедура, посещението в солена пещера може да има противопоказания и неочаквани странични ефекти.

Заключение

Посещение на солни пещери, или халокамера, е не само приятна и релаксираща тренировка, но и много полезна за подмладяване и лечение на тялото, укрепване на имунната система и подобряване на тонуса, работата и настроението.