Ползите и вредите на хематогена за организма

Хематогенът е бар, познат на всички от детството и наподобяващ вкус на шоколадов деликатес. Продуктът се счита не само за сладък десерт, но и като лекарство, използвано за компенсиране на недостига на желязо в организма и предотвратяване на анемия и анемия.

Следователно, както и всички лекарства, с вкусни барове трябва да се борави внимателно, така че да не причинят случайно увреждане на здравето. Тази статия ще разкаже за хранителните свойства на хематогена, ползите и потенциалната вреда на този продукт върху организма.

Хематоген - основна информация за бара

Със сигурност всеки възрастен знае, че известната „лекарствена деликатес“ е направена от много необичайна съставка -кръв от говеда . Някой като този състав завинаги може да се отвърне от вкусния шоколад, но ние силно препоръчваме да не се отказваме от деликатеса.

Трябва да се разбира, че при производството на хематоген не се използва кръвта на самото животно, а протеинът, получен от него след преработката на храната, който се нарича албумин. Именно това вещество причинява огромната полза от хематогена за нашето тяло. Албуминът е необходим за нормалното функциониране на кръвоносната система и за предотвратяване на желязодефицитна анемия.

Освен това към състава на продукта с добавен вкус се добавят добре познати продукти.: мед, кондензирано мляко, захар. В момента има много различни видове барове, например шоколадови бонбони с вкус на кокос, лешници, хематоген с добавка на аскорбинова киселина и много други.

По този начин, албумен барът е не само полезен, но и вкусен и може да замени вредните десерти, които не са от полза за организма. Въпреки това, трябва да се помни - продуктът не трябва да се злоупотребява, тъй като има противопоказания.

Полезни качества

 • Барът е известен свисоко съдържание на протеин в състава(8-10 g на 100 g) - неговото количество ще спомогне за попълване на дневните нужди на организма (въпреки че това ще изисква хранене повече от един шоколад на ден).
 • Хематогенът съдържа същоаминокиселини , които участват в жизнените метаболитни процеси, протичащи в нашето тяло.
 • Основното предимство на продукта еизключително високо съдържание на желязо , поради което се препоръчва шоколадът да се приема в случай на желязодефицитна анемия, анемия, ниски стойности на хемоглобина. Желязото има хемопоетична функция - участва в синтеза на червените кръвни клетки, активира притока на кръв и насища всички клетки и тъкани с кислород и хранителни вещества. Липсата на този минерал може да причини слабост и умора, намалена умствена дейност, нарушения на нервната и имунната системи, проблеми с репродуктивната система.
 • Хематогенът е особено полезен за бременни и кърмещи жени след тяхнототялото се чувства повишена нужда от желязо. Също така, на жените и момичетата по време на менструация се препоръчва да ядат поне една шоколадова лента на ден, за да компенсират липсата на хемоглобин в организма.
 • Задаване на бар иза предотвратяване на анемия , с недостатъчно богата на витамини диета, например по време на строга диета или след дълъг калориен дефицит. След операции, инфекциозни заболявания, също така се препоръчва укрепване на тялото с полезна шоколадова лента.
 • Продуктът съдържадостатъчно количество витамин А(каротин), който укрепва мускулно-скелетната система и има благоприятен ефект върху здравето на очите. В допълнение, каротинът участва пряко в растежа и развитието на растежния организъм, намалява чупливостта на костите и служи като превантивна мярка срещу много очни заболявания.
 • Хематогенът е полезен за включване в диетата на хора, участващи в интензивна физическа активност . Шоколадът ще служи като здравословна и здравословна закуска за спортисти.
 • Благодарение на аскорбиновата киселина, която се съдържа в бара, имунната система се подобрява, тялото по-ефективно се противопоставя на болести и инфекции.
 • Хранителната добавка съдържадостатъчно въглехидрати , така че един бар може напълно да задоволи глада.

Възможна вреда

 • Всички благоприятни свойства на една лента могат да бъдат сведени до „не“ чрез злоупотреба.
 • Освен това хематогенът е висококалоричен продукт (в 100%)грама може да съдържаповече от 300 калории ), така че излишното потребление е изпълнено с появата на излишни килограми.
 • Също така, злоупотребата със сладкия лист може да причини такива неприятни явления като храносмилателни нарушения, диария, гадене, а понякога дори и повръщане.
 • Тъй като продуктът е лекарство и има богат състав на желязо, прекомерното количество бонбони в храната може да провокира излишък на този елемент в организма. Това състояние не е много по-добро от липсата на желязо и също така влияе неблагоприятно на здравословното състояние, провокира появата на много заболявания.
 • Поради наличието на захар в състава на хематогена е противопоказан за хора, страдащи от диабет.
 • Не яжте бар с определени храни, които съдържат калций. Такава комбинация може да попречи на нормалното усвояване на минерали и витамини и да премахне всички ползи от храната.

Съвети

 1. Както беше споменато по-горе, злоупотребата с вкусна хранителна добавка може да не е най-добрият начин да се повлияе на здравето. Препоръчителната дневна доза ене повече от 50 g от продукта(това са приблизително два бара). За децата цифрата е различна -40 g .
 2. Не се препоръчва да се яде хематоген, докато приемате антибиотици и някои други лекарства. В идеалния случай трябва да се консултирате с Вашия лекар за добавяне на бар към вашата диета.
 3. Най-полезни за здравето са шоколадовите бонбони, които не съдържат хранителни добавки. Но различни "примеси"придаване на вкуса на продукта, може да наруши абсорбцията на желязо.

Заключение

Хематогенът не е само вкусна, но и много полезна сладост, но както и всяка друга биодобавка, трябва да се взема внимателно и в никакъв случай не трябва да се злоупотребява с този деликатес.