Соеви и соеви продукти: ползи и възможна вреда

Съвременните ревностни привърженици на модата за здравословна диета неуморно повтарят за опасностите от прекомерната употреба в диетата на червено месо и животински продукти. Това се дължи преди всичко на тревожния растеж в света на смъртността от сърдечносъдови заболявания и масовото движение за здравословен начин на живот, неразделна част от която е „правилната“ храна. Не е тайна, че си това, което ядеш. Затова не е изненадващо, че модерната хранителна индустрия предлага голям брой заместители, които помагат на вегетарианците да ядат любимата си наденица, без риск от разваляне на карма. За най-често срещания заместител в света от този вид и ще бъдат обсъдени.

Какво е соя?

Соя -култивирано едногодишно растение , което от незапомнени времена се отглежда в много части на света. Особено широко разпространени са соевите продукти в страните от Югоизточна Азия много преди пристигането на европейците, където те все още са важна част от местната кухня. В останалата част на света стана известно едва през 17-ти век.

Интересно е да се отбележи, че това растение често е подложено на генно инженерство. Така соята е„бялата мишка“на растителния свят за учени.В наше време обаче соевите продукти с право спечелиха водеща позиция на диетичния пазар, главно поради увеличеното съдържание на протеини в неговия състав.

Полезни свойства

Соята съдържа огромно количество хранителни вещества и витамини, които влияят благоприятно на човешкото тяло. Това са витамини В1, В2, В6, микроелементи (манган, селен, мед, калий, фосфор, магнезий, желязо, калций), фолиева киселина, изофлавони, фосфолипиди. Списъкът с полезни свойства на соевите продукти не завършва дотук:

 • Соевото месо е пълен заместител на червено месов продукти, които традиционно използват суровини от животински произход. Не само месото, но и млякото и брашното (използвани като заместител на пилешки яйца). В същото време тяхната енергийна стойност абсолютно не отстъпва на животинските аналози. Ето защо соевото месо, млякото и брашното заемат значителна част от диетата на вегетарианци, както и хора, които са алергични към животински продукти.
 • Основното предимство на консумацията на соя еефективно понижаване на нивото на холестеролав кръвта, което е особено важно при заболявания на сърдечносъдовата система: атеросклероза, коронарна болест на сърцето и хипертония, както и за възстановяване след скорошен миокарден инфаркт , Освен това соята стабилизира количеството мазнини в черния дроб.
 • Поради свойството за понижаване на холестерола, соята се препоръчва и на хора, които изпитватпроблеми с наднорменото тегло, затлъстяване и желание да отслабнете.
 • Соя съдържа естествени аналози на женските хормони - изофлавони , които също се наричат ​​фитоестрогени. Въпреки че в тяхната структура те повтарят естрогена, но те абсолютно не засягат сексуалната сфера. Те помагат на жените в менопаузата по-лесно да издържат на проявите на менопаузата.
 • Соята е показана също при захарен диабет, тъй като забавя абсорбцията на глюкоза от кръвта. И поради ниското съдържание на захари и въглехидрати може да бъде добра добавка към диетата на диабетиците.

Вредни свойства

Разбира се, всеки продукт има отрицателни страни. Въпреки това, в случай на продукти, базирани на соев протеин, трябва да се помни, че вредните свойства са доста сериозни и могат да доведат до рязко влошаване на здравето.

 • Соятазабавя усвояването на йод от щитовидната жлеза , поради което е противопоказан при малки деца. Отдавна е отбелязано, че прекомерната консумация на тези продукти може да доведе до развитие на гуша при деца и проблеми с ендокринната система като цяло.
 • Много често присъствието в хранителния режим на малките деца на соеви продукти може да доведе до развитието нахранителни алергии .
 • Соятае абсолютно противопоказана за бременни жени . Той не само влияе неблагоприятно върху развитието на мозъка в ембриона, но може допълнително да доведе до спонтанен аборт.
 • Друг основен недостатък емозъчно-съдови инцидентии риска от развитие на болесттаАлцхаймер.
 • Той също така ускорява процеса на стареене.
 • Има доказателства, че честата употреба на соя ускорява сексуалното развитие на момичетата, но за момчетата, напротив, забавя темпа си.
 • Соята предизвиква значителенриск от развитие на рак на гърдата при жените .
 • Във връзка с наличието в състава на голям брой фитоестрогени, при мъжете, които често ядат соево мляко (за натрупване на мускулна маса), млечните жлези се увеличават.

Соеви продукти

\ t

Понастоящем голям брой продукти се произвеждат от соя:

 1. Соевото брашно- е пълен заместител на яйцата и се използва, като правило, като тесто за сгъстител при вегетарианско печене.
 2. Соево масло- използвано като заместител на други растителни масла.
 3. Соевият сосе популярен подправка за азиатската кухня.
 4. Соево мляко- се използва като заместител на кравето мляко.
 5. Natto- ферментиралата соя е в основата на японската закуска.
 6. Yuba- изсушена пяна, събрана от соево мляко.
 7. Тофуе традиционно японско сирене, произведено от соево мляко.

Заключение

Мнозина могат да се запитат защо, с такъв впечатляващ списък от противопоказания и вредни свойства, хората в Азия, които ядат храни на основата на соя, не получават тези заболявания?

Първо, традиционно населението на Китай, Япония, Корея и други страни от Югоизточна Азия ядатсоево месо и мляко и продукти на базата на ферментирала соя.

Второ, тези продукти не са в основата на тяхното хранене, а служат само като допълнение към основните ястия или подправки, какъвто е случаят със соевия сос.

Тези две точки се отнасят и за жителите на останалия свят. Ако не злоупотребявате със соя, можете да извлечете максималните полезни свойства от нея, без риск от излагане на неговите негативни фактори.