Полезни свойства и вреда на глицин

Глицинът е известен като успокоително, но всъщност неговото значение за тялото е много по-широко разпространено. Това е един от основните "градивни елементи", от които се изграждат протеини. Има 20 аминокиселини, които се използват в генетичния код на хората и другите живи организми. Глицин - най-простият от тях, и един от най-често срещаните. Много учени смятат, че животът произхожда от такива вещества за първи път.

Съгласно съвременните данни глицинът се среща дори и в пространството. През 2004 г. космическият кораб без пилоти Stardust открива тази аминокиселина в опашката на Comet Wild 2. Пробите са доставени на земята и подробно разгледани. За някои изследователи това откритие е потвърждение, че такъв живот на Земята се намира извън нашата планета.

Обща информация

Глицинът енай-простата аминокиселина . Неговата молекула съдържа оцетна киселина и аминогрупа. В чистата му форма е бял прах, разтворим във вода, сладникав на вкус (името идва от гръцкия "сладък").

Глицинът се намира във всички човешки протеини и ДНК молекули. Той не принадлежи към есенциални аминокиселини и може да бъде независимо синтезиран от организма. Въпреки това, в някои случаи се препоръчва да го вземете отделно във формуляранаркотици. Лекарите препоръчват глицин за умствена и физическа умора, проблеми със съня, раздразнителност. Смята се, че тази аминокиселина подобрява настроението, намалява склонността към агресия, има успокояващ ефект и подобрява умствената работа.

Глицинът се освобождава под формата на таблетки, съдържащи100 mg вещество . Таблетките съдържат също магнезиев стеарат и водоразтворима целулоза. Препоръчва се те да се разтварят под езика.

Глицинът за първи път е получен от желатин през 19-ти век и наистина има много от него във всички продукти, съдържащи желатин.

Съдържание и ежедневни нужди

Глицинът се намира предимно в храни, богати на протеини. Това е:

 • Месо и риба, черен дроб на животни.
 • Варено сирене.
 • Яйца.
 • Продукти, включително желатин: желе, желирано месо, желе, мармалад и др.
 • Бобови растения: соя, леща, нахут, грах.
 • Ядки: фъстъци, орехи, шам-фъстъци.

Доста много глицин присъства в зърнените култури - елда, овесена каша, ечемик, тестени изделия и хляб.

Ежедневната човешка нужда еот 4 до 7 грама . В същото време около 3 грама, които организмът произвежда самостоятелно, а други 1,5–2 грама идват от храната.

Необходимостта от глицин се увеличава с високи физически натоварвания, наранявания, инфаркти, инсулти.

Ползите от глицин

е така наречената аминокиселина на невротрансмитер, т.е.предава сигнали между нервните клетки . Той има "спирачен" ефект върху невроните.мозъка и гръбначния мозък. Поради това често се използва:

  Успокоителнисъс стрес и нервни разстройства.
 • Къмсе подобрява качеството на съня и съня . Има проучвания, които показват, че хората, които приемат глицин, се чувстват по-отпочинали на следващия ден, защото са по-добре спали.
 • С хиперактивност.

Поради въздействието му върху мозъчните клетки се използва глицин:

 • За да се подобри умствената бдителност.
 • За подобряване на ефективността.
 • За възстановяване на мозъка след инсулти.

Също така глицин:

 • Намалява токсичния ефект на алкохола , използва се за лечение на алкохолна и наркотична зависимост.
 • Необходим за синтеза на имуноглобулини и следователноза поддържане на добър имунитетв организма.
 • Участва вбиосинтеза на протеини , поради което се използва от спортисти като добавка за изграждане на мускулна тъкан. Използва се и в рехабилитационния период след операции и наранявания.
 • В хранителната промишленост понякога се използва катохранителна добавка E640- модификатор на вкуса и аромата. В този капацитет се добавят сокове, конфитюри, конфитюри. Използва се за подобряване на вкуса на алкохолните напитки.

Възможна вреда за глицин

Глицинът не е токсично вещество и е част от протеините на човешкото тяло. Следователноне става въпрос за значителна вреда . В някои случаи обаче имапротивопоказания за приемането му като лекарство или хранителна добавка.

Глицинът можеда понижи кръвното налягане , така че трябва да се пие с голяма предпазливост, когато имате медицинско състояние като хипотония. Освен това някои хора имат индивидуална непоносимост към това вещество. Възможни са алергични реакции към кожата, като обрив или копривна треска.

По време на предозиране понякога се появяват нарушения на съня, промени в настроението, апатия и др. Добавките, съдържащи глицин, могат да предизвикат странични ефекти, дължащи се на други вещества, включени в тях.

Препоръки за употреба

 1. Глицинът се препоръчва да се вземасублингвално , т.е. сублингвално - таблетката се поставя под езика до пълна резорбция.
 2. Децата се предписват по ½ таблетка три пъти дневно, а на възрастни - по 1 таблетка три пъти дневно.
 3. При различни проблеми със съня се препоръчва да се вземат 1/2 или 1 таблетка 10-20 минути преди лягане.
 4. След исхемичен инсулт се предписва в количество до 10 таблетки дневно (обща доза от1000 mg ) за първите 3-6 часа и за следващите няколко дни.
 5. Ако глицинът се използва в спорта, по-добре е да го вземете след упражнение , когато тялото е най-добре подготвено да абсорбира аминокиселини и протеини.
 6. Не се препоръчва на водачите да използват по време на шофиране и преди шофиране, тъй като лекарството може да предизвика сънливост, намалена реакция, мускулна слабост и др.
 7. не трябва да се консумираедновременно с кафе, тъй като действието им е противоположно по значение.

Заключение

Здравото тяло произвежда достатъчно глицин, така че не е необходимо да го приемате като лекарство. Въпреки това, в случай на тежка умора, стрес, нервни сътресения и високо физическо натоварване, и особено след заболявания и наранявания, можете да го използвате под формата на таблетки в умерени количества. Като алтернатива можете да добавите повече храни, съдържащи глицин, към вашата диета.