Ampularia в аквариума: ползите и вредите

Домашните аквариуми стават все по-популярни. Рибните заведения са отлично решение за тези, които не могат да стартират други домашни любимци по лични причини (алергия към вълна, малки деца и т.н.). Аквариумът може да се нарече пълноценна екосистема със своята флора и фауна.

С течение на времето водата образува собствено местообитание , подходящо за водни животни. За да се запази чистотата в стъклената къща, можете да си купите ампулияри от охлюви. Тези водни създания няма да заемат много място и ползите от тях ще бъдат огромни.

Ampularia

Това сладководно създание може да достигне дължина отот 5 до 15 cm . Има ярко жълт цвят, но има индивиди от черно, кафяво и бяло. Той има силно обоняние, благодарение на което лесно намира храна.

Средната продължителност на живота на ампулата е 4 години, но ако условията на живот не са изпълнени, този период може да бъде намален до 1 година.

Животното не може да остане на сушата дълго време, но се нуждае от кислород за добро функциониране на тялото. Тя има специфична дихателна система: има хриле на дясно и белите дробове отляво.

Този вид е двудомен . Женската е в състояние да снасят яйца целогодишно. Отглеждат се малки индивиди освен възрастните.

Полезните възможности на ушната мида

За да закупите ампула или дори няколко, би било чудесно решение. Мекотелото има много положителни качества:

  • Красив цвят ще допълни добре аквариумната среда.
  • Охлюв пълзи по вътрешната повърхност на стъклото, като по този начин го почиства от мръсотия.
  • Храни се с остатъците от храна за риба, така че отпадъците да не тровят водата.
  • Грижите няма да изискват много усилия.
  • Охлювътизяжда труповете на рибите , предотвратявайки гниенето и разлагането във вода.
  • Човек може лесно да контролира тяхното население в аквариум, който не е достъпен за много видове мекотели.
  • Няма нужда да се тревожите за здравето на охлюва, тъй като имаотлична способност да се регенерира , а с загубата на части от тялото, той расте нови за около месец.

Ampularia вреден ли е

Въпреки огромната полза от мекотелите, те могат да навредят на аквариума. Техният основен недостатък: с недостатъчно количество храна, те започват да ядат живите растения, което води до тяхната смърт.

Съществува мнение, че ампулиарите могат да навредят на аквариумните риби, както се твърди, че ги бутат и дори могат да ги убият. Такива слухове се появяват от любители на рибите, които са хванали съществото, което яде трупове. Това е нормално явление, тъй като мекотелите ядат месо от трупове, като по този начин не позволяват на токсините да попадат във водата. Освен това, охлювите са много бавни животни, докато рибите плуват много бързо. Съществата няма да могат да навредят на подводните обитатели, дори ако желаят.

За разлика от тованякои видове риби могат да навредят на мекотело . Те сабутане на устата на животното, предотвратява нормалното движение. В крайна сметка подобни действия могат да доведат до смърт на ампулерията. Особено опасни са златните рибки, представители на семейство Карасеви (обичат да се борят с по-малките аквариумни жители). Големите индивиди ощипват охлювите и дори могат да разкъсат антените си. Малките видове риби не пречат на мекотелите да се движат по стъклото, те дори не ги забелязват.

При закупуване на ампула магазинът трябва да провери с продавача дали жилището на молюска е съвместимо с местната риба.

Условия в аквариума

За да се чувства подводното животно и да няма здравословни проблеми, трябва внимателно да се разгледа неговото местообитание. Ако веществото не е удобно във водата, то се опитва да пълзи на друго място. Необходимо е внимателно да се следят условията на задържане. Но мекотелите не са причудливи и не изискват специални грижи.

Кислород

Ampularia е подводен охлюв, адълъг престой на сушата може да го убие . Но без кислород ще умре. В аквариума трябва да има малък слой въздух над нивото на водата, за да може молюскът да излезе на земята и да се снабди с кислород.

Температура

Продължителността на живота на едно същество зависи от този показател. Оптималната температура се счита за индикаторот 17 до 30 градуса . При такива условия, здравото същество може да живее за4 години . Ако температурата на водата се повиши, състоянието на ампулера рязко се влошава, а продължителността на живота се намалява до година и половина.

Химичен състав и обем на водата

Киселинността и твърдостта на водната среда не играят особена роля. Улиците се чувстват добре във всички показатели. Въпреки това, за нормално съществуване, те се нуждаят от калций. С неговия дефицит трябва да се добави лекарството, закупено в аквариумния магазин.

Обемът на водата зависи от броя на индивидите и съседите. Има правило, чеза 1 охлюв са 10 литра вода . Този обем е достатъчен, за да поддържа водата чиста, а мекотелото е било разпределено като местообитание.

Хранителна дажба

Ampularia -всеядни мекотели . Те не се нуждаят от специална храна, те се хранят с остатъците от това, което рибата не яде. Това предпазва водната среда от замърсяване. Също така, охлювите могат да ядат труповете на други водни обитатели. Така, токсини и трупна отрова, които са вредни за живите риби, не влизат във водата.

Храната на мекотелите включва замърсяване от стъклената повърхност. От време на време на охлюва може да се дават пресни зеленчуци: зеле, моркови. Храната се нанизва върху прибори за хранене от неръждаема стомана и се спуска до дъното. Мекотелото има отличен аромат и лесно ще намери храна.

Съвместим с други подводни създания

Само по себе си ампулерията не проявява никакво внимание по отношение на рибите. Въпреки това, някои видове могат сериозно да увредят ушната мида. Големите индивиди обичат да прищипват и могат дори да откъснат антените от мекотелото.

Препоръчва се в магазина за аквариуми да се провери съвместимостта на ампули с риба. Чувства се чудесно, рамо до рамо с малки риби. тезине вреди на охлюва.

Ако скариди или раци живеят в аквариум, трябва да забравите за съдържанието на ампулата. Тези животни обичат да се възползват от охлюва. С техните крайници те лесно издърпват мидата от черупката.

Ampularia перфектно допълва красотата на аквариума . Приятното оцветяване, непретенциозната грижа и работата на "сестрата" са основните предимства на охлюва. Тя не причинява никаква вреда, а ползите от нея са големи.