Озонираното масло: какво е то, ползите и вредата

Растителните масла имат дълга история на употреба като хранителен продукт, природен лечебен, козметичен. По-специално, зехтинът може да се използва за кожни инфекции, за да се възстанови еластичността на кожата. Някои производители правят петрол, използвайки технология за озониране. Но преди да го използвате за лечение на здравословни проблеми, консултирайте се с Вашия лекар.

Производство

За производството на масло, наситено с озон, се използвависококачествен биологичен продукт от студено пресоване . Производственият процес се състои в удължено барботиране на озон в зехтин. Обикновено се използва или озонов генератор с коронарен разряд или студен генератор на озон. Генераторите с коронно разреждане могат да причинят замърсяване, затова се препоръчва да се даде предимство на продукти, произведени с помощта на генератор на студена плазма.

Въздействия върху здравето

\ t

Поради ниското си молекулно тегло озонът има силен инфилтрационен ефект върху клетките и тъканите, може бързо да проникне в подкожната тъкан, да убие различни патогенни микроорганизми, бактерии, вируси.

Кожни инфекции

Озонираният зехтин може да се използва за лечение на редица кожни заболявания, включително възпаление, дерматит,себорея. В допълнение, полезен продукт може да лекува бактериални инфекции, включително:

 • Язви на краката.
 • Гъбични лезии.
 • Херпес.
 • Възпаление на венците.
 • Възпалени ухапвания от насекоми.

Озонотерапията се използва за предотвратяване на вторични инфекции в резултат на заздравяване на следоперативната рана.

Метаболизъм

Действието на озона в маслото активира ензимите, участващи в унищожаването на излишните пероксиди и кислородни радикали (глутатион пероксидаза, каталаза, супероксид дисмутаза), които увеличават ефекта на други антиоксиданти. При оксидативен стрес пероксидите, образувани в митохондриите , нарушават клетъчното дишане . Под действието на озон се регулира вътреклетъчното дишане. Важно е тези процеси да бъдат балансирани. Озонът е този балансиращ елемент.

Озонираното масло влияе върху метаболизма на кислорода чрез няколко механизма:

 • Подобряване на свойствата на кръвния поток.
 • Увеличаване на количеството гликозиди в червените кръвни клетки.
 • Активиране на ензими, които неутрализират пероксидни и кислородни радикали.
 • Окислително декарбоксилиране на пируват.
 • Активиране на дихателните вериги на митохондриите.

Няма друго толкова просто фармакологично активно вещество с такъв комплексен ефект върху кръвообращението.

Системни инфекции

Озонът унищожава бактерии, вируси, гъбички, нарушавайки структурата на стените на техните мембрани. След това става свързване на ДНК или РНК. Най-в някои случаи механизмът на ефекта на озонираното масло се обяснява и с увреждането на полипептидните вериги и обвиващите протеини. Това може да доведе до адхезивната способност на вируса, разделяйки ДНК на две части.

Следователно има значително въздействие върху способността на вируса да се възпроизвежда. Този ефект е толкова значителен, че има работи, които демонстрират ефекта на озона, включително този, който се съдържа в маслото, върху ХИВ. Озонът при по-ниски концентрации е токсичен за инфекциозни микроби, но не и за хората.

Други ползи за здравето

Озонираният зехтин може да се използва за успокояване на нервите, намаляване на болката, свързана с кожни проблеми. В допълнение, той е подходящ за премахване на грим, благодарение на подобряването на клетъчните функции. Следните възможности за приложение - като естествен дезодорант, средство за лечение на хемороиди, намаляване на появата на целулит.

Важни свойства на озона:

 • Разтваря се в кръвта 10 пъти повече от кислорода . Той е в състояние да се свързва с червените кръвни клетки и плазмата, следователно, да изпадне извън кръвоносните съдове, като по този начин подобрява кръвообращението и по периферията на тялото (важно, например, при заболявания на периферните артерии, диабетна невропатия, диабетно стъпало, което може да доведе до необходимост от ампутация на засегнатия крайник) ,
 • Действа като "антибиотик" срещу редица патогени . Това свойство може да се използва за повторни инфекции на тялото, отслабени от другисериозно заболяване.
 • Голямо предимство -икономия на енергия в засегнатата област . Това действие е приложимо за всякакъв вид физическо и психическо изтощение, възстановяване след химиотерапия, инсулт и др.

Противопоказания

Противопоказания за употребата на озонирано масло най-малко, както и странични ефекти. Въпреки това, при определени условия се препоръчва повишено внимание.

Терапията с озон не е подходяща за употреба в следните случаи:

 • Остри кръвоизливи в различни органи (поради възможно влошаване на кървенето).
 • Повтаряне на хроничен панкреатит.
 • Дисфункция на щитовидната жлеза.
 • Хипотония.
 • Остра алкохолна интоксикация.
 • Остър инфаркт на миокарда.
 • Бременност.
 • Остри треска и септични състояния.
 • Склонност към гърчове.
 • Хипогликемия.
 • Хипокалцемия.
 • Алергия към озона.
При пациенти със захарен диабет, особено когато се използват по-високи дози инсулин, се препоръчва да се контролират нивата на кръвната захар, тъй като когато се използва озонирано масло, гликемичните показатели намаляват. За хора, които приемат хепарин дълго време, при липса на хеморагични прояви, е препоръчително да се използва по-ниска доза. Препоръчва се онкологични пациенти да провеждат озонотерапия преди или след лъчетерапия или химиотерапия.

Концентрации на озон

За терапевтични цели се използва смес от чисти O2и O3 .размерът на0,1–5%O3до99,9–95%O2 . Използва се висока разтворимост в озона в течности. За да се определи съотношението на концентрация, се използват микрограми (μg) озон в милилитри (ml) на смес от O2и O3 .

Например, когато се използват 100 ml смес в концентрация 40 mg /ml, общата доза озон, подавана в тялото, е 4000 μg =4 mg . Максималната препоръчвана доза за едно приложение: 10 000 μg = 10 mg.

Скалата на терапевтичната концентрация на озон варира от 2-80 µg /ml. За имунологичния ефект се използват по-малки стойности, по-високи стойности за инфекции. Концентрациите до 80 µg /ml могат да се използват само за външна употреба.

Резултат

Крайният продукт на разрушаването на озона от патогенни микроорганизми е кислородът, достъпен за клетките и тъканите. Насърчава зарастването на рани, регенерацията на клетките, ускоряването на кръвообращението, подобряването на имунната функция на организма. И според китайската традиционна медицина - балансът Ин и Ян регулира.