Марлинска риба: какво е полезно и какво е вредно

Марлин, може би, е най-популярният обект на спортния риболов днес. Въпреки това, той се използва и за готвене и има в тялото си полезни и вредни вещества.

Описание на видовете

\ t

Марлинската риба е основният представител на семейството на марлин. Отличителни черти на този воден обитател са дългият удължен нос и твърда гръбна перка. Освен това рибата има сплескано тяло по страните си, което му позволява да развива скоростдо 100 km /h .

Марлин развива висока скорост по време на лов за по-малки риби, тъй като е хищник. На тялото на рибата има малки джобове, където се крият перките по време на лов - почти невъзможно е да се „избяга“ от него по това време.

Средно масата на възрастен индивид е приблизително300 килограма . Въпреки това, през изминалия век рибарите успяха да уловят индивидуално тегло818 килограма . Дължината на рибата епочти 5 метра .

Времето на живот варира в зависимост от индивида. Мъжете могат да живеят самодо 18 години , докато средната продължителност на живота на жените едо 27 години . Теглото при мъжете и жените също се различава - във втория случай е почти 2 пъти по-голямо. Струва си да се отбележи, че марлините водятизолиран начин на живот .- могат да се събират в стадо само по време на хвърляне на хайвера.

Полезни свойства

Следните фактори могат да се отдадат на полезните свойства на месото от марлин:

 • Наличието на омега-3 киселини . Омега-3 киселините допринасят за развитието на сърдечно-съдовата и нервната системи, както и забавят процеса на стареене на човешкото тяло. Освен това те предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи и подобряват функцията на ставите.
 • Голям брой ензими . Ензимите, съдържащи се в месото от марлин, засягат главно настроението. Благодарение на тях човекът винаги ще бъде позитивен. Също така намалява риска от попадане в депресия.
 • Съдържание на фосфор . Фосфорът оказва влияние върху костната и зъбната тъкан, допринася за тяхното подобряване и развитие. Също така, това вещество участва в синтеза на протеини, мазнини и въглехидрати. С липсата на фосфор, човешкото тяло се отслабва и умствената активност започва да намалява.
 • Наличието на витамини . Най-много в месото от марлин е витамин D. Той има положителен ефект върху състоянието на кожата и участва в образуването на зъбната тъкан. Хората, получаващи витамин D в правилното количество, рядко страдат от липса на сън и почти никога не се депресират.
 • Малък брой кости . Рибното месо почти не съдържа кости, което позволява на децата да го използват. Също така значително улеснява рязането на филетата на парчета.
 • Нискокалорични . Благодарение на нискокалоричните си ястия марлинсе търсят сред хората, страдащи от наднормено тегло. Също така такова месо се консумира от хора, които обръщат голямо внимание на диетата и здравето си.
 • Високо съдържание на протеин . Протеинът е основната строителна субстанция в човешкото тяло. Той е отговорен за мускулната контракция и също така участва в съхранението и предаването на информация вътре в тялото.

Щети от употреба

Може да има няколко причини, поради които месото от марлин може да навреди на човешкото тяло. По-долу са основните:

 • Наличие на живачни образувания . Поради промишлените емисии повечето морски риби, включително марлин, съдържат живак в телата им. И, както знаете, това е силна отрова, която може да убие човек.
 • Marlin е силен алерген . Неговите индивиди са силни алергени и при много хора могат да предизвикат силна алергична реакция. Дори при висококачествена топлинна обработка не винаги е възможно да се премахнат всички антигени от рибните вещества и да се предизвика реакция.
 • Наличието на токсични вещества . Морската риба е на първо място в списъка на продуктите, съдържащи голямо количество токсични вещества. Когато консумират месо от марлин, човек рискува да използва с него отпадъчни продукти от различни животни и други токсични вещества.
 • Паразити . Всеки знае, че когато се яде риба, съществува риск от получаване на червеи. Те, от своя страна, ще бъдат незабелязани в човешкото тяло ираздразни апетита. Като консумира повече храна, човек ще храни не само себе си, но и паразитите, които са в неговото тяло.
 • Опасни инфекции . При месото от марлин често се откриват опасни вирусни инфекции, които могат значително да повлияят на човешкото здраве.
 • Възможност за отравяне . По правило хората се отровят от рибата, която е била подложена на неправилна обработка, неправилно съхранение и подготовка. Например, ако индивидът е държан при грешна температура (над минус 18) или е бил приготвен от готвач без ръкавици.

Методи за готвене

Има много начини да се направи марлин. 2 най-популярни от тях ще бъдат разгледани сега:

 1. Метод номер 1 . На първо място, трябва да изрежете филето на риба на малки пържоли, с дебелина около 2 см. След това трябва да сол и да остане за около час. След това, ситно нарязан лук и чесън, последвано от печене в тиган. След това се добавя вода (3 чаши), нарязани маслини, сирене и сметана. Сосът трябва да къкри около 5 минути, след което може да се извади от печката. И само последната стъпка е самият печене на пържоли. В заключение, трябва да ги сложите на плоча, след това да се излее предварително приготвения сос.
 2. Метод номер 2 . Тази рецепта се нарича "Хавайска". Това означава, че рибата няма да бъде топлинно обработена. За готвене, трябва да изрежете рибата на пържоли, а след това да я смесите с лук ичерен пипер. След това се добавя сусам, соев сос, масло, сол и захар на вкус. В крайна сметка, рибата се изважда в хладилника за около 2 часа, след което може да се сервира на масата.

Заключение

В заключение може да се каже, че правилно приготвеният марлин на практика не вреди на човешкото тяло. Следователно трябва да се обърне специално внимание при избора на продукт, който преди всичко трябва да бъде пресен и правилно обработен.