Хурма - ползите и вредите за здравето

Думата „Райска ябълка“ не е за нищо, но на латински означава „поетична фраза“„храна на боговете“ . В действителност, сочен ярко оранжев плод има божествен вкус, перфектно задоволява чувството на глад и дава усещане за ситост за дълго време. В допълнение, Райска ябълка - продукт не само вкусно, но и полезно; Плодовете на растението съдържат изключително много витамини и минерали.

Ползите от оранжевите плодове, химическия състав, както и възможните вреди - по-късно в статията.

Хурма - малко за продукта

Апетитни портокалови плодове са плодове от вечнозелени дървета и храсти, чиято възраст може да надвишавасто години . Дърветата растат в страни с топъл и мек климат, например в Южна Европа, в някои азиатски региони, в Америка, океански острови и Австралия в Кавказ. Китай се счита за родното място на растението.

Райска ябълка е уникален продукт. Той има много необичаен, специфичен сладък вкус и има стягащи свойства - след изяждане на плодовете в устната кухина се появява специфично усещане. Въпреки това, достатъчно узрели плодове, като правило, почти не плетат и са безумно вкусни деликатес.

Оранжевите плодове са много полезен продукт с богат витаминно-минерален състав.Храненето Райска ябълка в храната има положителен ефект върху здравето, подобрява благосъстоянието и служи за превенция на много заболявания.

Полезни свойства

 • Плодовете на растението са известнипоради тяхното високо съдържание на аскорбинова киселина . Укрепва имунната система, повишава устойчивостта на имунната система към различни инфекции и заболявания.
 • Райският плод се счита за шампион сред плодовете от токоферол иливитамин Е . Това вещество участва в метаболитни процеси, служи като естествен антиоксидант. И особено необходим токоферол за здравето и нормалното функциониране на женската репродуктивна система. Използването на този витамин нормализира менструалния цикъл и благоприятно влияе на работата на женската репродуктивна система, подобрява производството на „женски” хормони естроген, намалява риска от безплодие и заболявания на матката.
 • Освен това редовната консумация на бонбони с витамин Еима добър ефект върху състоянието и здравето на ноктите, кожата и косата . Проблем, крехки, сухи къдрици стават много по-добри, намалява загубата на коса. Кожата става по-еластична, ноктите получават здрав блясък и блясък.
 • Плодът съдържа в големи количествавитамин Аили бета-каротин, който е необходим за здравината на костите и ставите, както и за предотвратяване на заболявания на опорно-двигателния апарат. Каротинът е необходим за здравето на очите, този елемент забавя падането на зрението и развитието на очни заболявания.
 • Оранжевите плодове са богати икалций .Този минерал участва пряко в образуването на костна тъкан и стимулира развитието на растящ организъм. Укрепва и намалява крехкостта на костите, подобрява мускулния тонус.
 • Тропически плод се препоръчва за нарушаване на ендокринната система, тъй като той съдържаголямо количество йодв състава си и има благоприятен ефект върху функционирането на щитовидната жлеза, регулира хормоналния фон.
 • Хумът също ще бъде полезен за сърцето : калият и магнезият в плода имат много положителен ефект върху здравето на сърдечно-съдовата система, подобряват функционирането на сърдечния мускул, стимулират притока на кръв и укрепват кръвоносните съдове. Освен това рискът от образуване на кръвни съсиреци и развитието на сърдечни заболявания се намалява от консумацията на продукта.
 • Желязотов състава на оранжевия плод също носи огромни ползи за организма, тъй като участва в работата на кръвоносната система и синтеза на червените кръвни клетки, нормализира индексите на хемоглобина в организма и служи за предотвратяване на появата на анемия и витаминен дефицит.
 • Райска ябълка, подобно на всеки плод, съдържафибрии следователно има положителен ефект върху храносмилателната система, подпомага почистването на червата, премахването на токсините и токсините от тялото.
 • Плодовете на растението също иматлек диуретичен ефект , като по този начин ускоряват почистването на бъбреците.
 • Оранжевият плоде изключително полезен за намаляване на теглото- това е доказано от научни изследвания. Хурма стимулира разграждането на липидните резерви в тялото, забавя сепроцес на отлагане на мазнини.
 • Плодовете, притежаващи противовъзпалителни и бактерицидни свойства, спомагат за борба с токсичността на тялото, служи като превантивна мярка срещу инфекциозните заболявания и ефективно се бори с чревните паразити.
 • Оранжевите плодовенормализират кръвната захар , са отлично средство за превенция на диабета.
 • Естествените антиоксиданти, които са богати на стипчиви плодове, помагат на организма да се бори с раковите клетки, укрепва тялото, забавя процеса на стареене и износването на вътрешните органи.

Възможни вреди и противопоказания

 • Незрелите плодове съдържат танинаи следователно не само не е с много приятен вкус, но може да влоши състоянието на храносмилателната система и да допринесе за развитието на стомашна язва или гастрит, както и да предизвика чревна обструкция.
 • Злоупотребата с Райска ябълка може да предизвика алергична реакция, а в някои случаи дори хранително отравяне.
 • При наличие на диабет не се препоръчва употребата на плодове.

Препоръки

 1. Не яжте плодове, които не са достатъчно узрели, тъй като те съдържат вредни за здравето танини и също имат неприятен стягащ вкус.
 2. узрелите Райска ябълка ще бъде мека на допир, със сухи, крехки листа. В допълнение, добър, сочен плод ще бъде ярко оранжев цвят.
 3. Възможно е да се ускори зреенето на неузрели плодове чрез поставянето му на топло място за няколкодни.

Заключение

Вкусна и сочна Райска ябълка - склад на здрави минерали, микроелементи и витамини. Плодът не само подхранва добре, но и значително укрепва организма, допринася за подобряване на имунитета. Въпреки това, си струва да се помни, че само зрели плодове са полезни, но не се препоръчва да се ядат неузрели хурма.