Подбедрицата на тревата: ползите и вредите

Майка и мащеха - първото лекарство, което традиционната медицина препоръчва при кашлица, независимо от причината. И като че ли не е лошо - ефективно, цената е ниска и има във всяка аптека - но често на кутиите със суха трева не можете да прочетете подробно как е полезно и какво е вредно. Да се ​​разберат тези въпроси никога няма да навредят.

Какво е подбел?

Подбедрицаиглика , която често може да бъде объркана с глухарче поради подобни жълти цветя. В хората тя също се нарича geostrum, майка-трева или kamchuzhny трева.

Растението е широко разпространено навсякъде, расте там, където почвата е пясъчна или глинеста: в дерета, по скали, по бреговете на потоци и реки. Цветята се появяват преди листата, през март-април, веднага щом се топи снега. Тогава те се събират, но събирането на други части на тревата се извършва не по-рано от юни.

Всички заготовки се обработват по същия начин - сушат се при ниска температура (не по-висока от 60 градуса). Те запазват лечебните си свойства до 3 години.

Лечебната сила на камъжската трева

Латинското наименование на подбелката говори само за себе си - „прогони”. Още в древни времена тази билка е била известна със своите лечебни свойства. И така, какви болести ще им помогне да се справят?

 • Поради веществото по тозаглавентусилягин , който съдържа 2,6% сухи листа, отвари и инхалации с помощта на подбел стимулира бронхите и осигурява изтъняване на слюнка при следните заболявания: обикновена простуда с кашлица; възпаления на фаринкса и трахеята (възпалено гърло, ларингит, фарингит); бронхит; плеврит и пневмония; туберкулоза; бронхиална астма. Използва се също за облекчаване на кашлица, причинена от тютюнопушене.
 • Действието на тусилягин се подкрепя отполизахариди и флавоноиди(например, хиперозид), които имат противовъзпалителен ефект. В допълнение към борбата с възпалението на дихателната система, инфузиите и отварите на растението в комбинация с други билки лекуват възпаление на стомаха, бъбреците и пикочния мехур, както и стоматита.
 • Редица вещества в състава на майчината трева (някои гликозиди и алкалоиди)намаляват налягането , така че често се включва в състава на билковите препарати за пациенти с хипертония.
 • Екстрактите от корените на растенията са били използвани в кремове заборбата срещу разширени венив началните етапи на заболяването. Причината за това - наличието на рутин, който укрепва стените на кръвоносните съдове.
 • Поради свойстватаза намаляване на възпалението , чистите сокове и инфузиите от майка и мащеха се използват широко в домашната козметика за лечение на кожни раздразнения, акне и акне.
 • Етеричните масла от камчужна трева са ефективни за борба с гъбичките, тъй като силните инфузии от неговите цветя лекуват сух скалп, косопад и пърхот.

Какво може да навреди на подбел?

Макар и безРастенията не струват почти никакво събиране на гръдния кош, използването на подбел може да навреди на тялото. Толкова сериозно, че в някои страни то е забранено като свободно разпространено растение. Защо?

 • Всички части на растението съдържат две растителни органични съединения (алкалоиди), които иматсилен ефект върху черния дроб , унищожавайки неговите клетки - сеницилин и сенкиркин. Следователно в никакъв случай не трябва да се приемат от хора, които имат най-малки отклонения в работата на този орган.
 • Сеницифилинима тенденция да се натрупва в тялото, така че дори здравите хора в опит да излекуват продължителна кашлица имат възможност вместо това да получат токсичен хепатит.
 • Тревата Камчужна е противопоказана при деца до три години, тъй като рисковете оттоксичен хепатитса многократно по-големи, отколкото при възрастни. Поради възможността за прехвърляне на алкалоиди през кръвта и кърмата, това растение не трябва да се консумира в никаква форма от бременни и кърмещи жени.
 • Ефектът наsenkirkineвърху човешкото тяло не е достатъчно проучен, но експериментите върху мишки показват, че това вещество провокира появата на рак и ускорява растежа им.
 • Дългосрочната употреба на подбел, поради наличието на тези вещества, може да причини патология, наречена„белодробно сърце“- разширяване на дясното сърце поради високо кръвно налягане в малката циркулация. Самият феномен е безболезнен, често асимптоматичен, но се увеличаварискове от проблеми като предсърдно мъждене; сърдечна недостатъчност; белодробна хипертония.
 • Листата на майчината трева съдържатгликозиди , които могат да бъдат отровени по време на предозиране. Симптоми - класически при хранително отравяне: треска, гадене, диария.
 • Един от гликозидите в растението -ситостерин- повишава тонуса на матката и влияе върху производството на женски хормони, ако се приема в големи количества. Това увеличава вероятността от спонтанен аборт - още една добра причина да се откажат от лекарства и билкови чайове с подбел при първите признаци на бременност и за цялата му продължителност.
 • Фитостеролите в стъблата и листата на тревата могат да причиняталергиии да предизвикат обостряне на алергични по характер кожни заболявания.

Необходими предпазни мерки

Щетите, които могат да причинят подбел, в някои случаи надвишават ползата. Има три правила, които ще направят използването му по-малко опасно.

 1. При лечение с растителни препарати е необходимода се изключи приема на алкохол , за да се улесни работата на черния дроб.
 2. Преди да приложите кремове и тинктури за лечение на възпаления върху кожата, е необходимо да се уверите, че те не са причинени от алергии.
 3. Получаването на лекарства и чайове, които съдържат цветя или листа на растение, не трябва да бъде повече от един и половина месеца на година.

„Растение с неидентифицирана безопасност“ - този статус наскоро бе даден на подбелАмерикански учени. Въз основа на това колко сериозни проблеми може да се превърне в неговото използване, това е вярно. Когато става въпрос за билкови лекарства, не се лекувайте самостоятелно. Само лекар може да оцени качествено рисковете, които носи, и да определи дали са необходими във всеки отделен случай или не.