Брезов катран: полезни свойства и възможна вреда

Дървото от бреза отдавна се използва широко както за медицински цели, така и за националната икономика. Продуктът се използва за почистване на тялото, за дезинфекция и за други цели. Но днес много древни рецепти се поставят под въпрос, особено от официалната медицина. Ето защо, преди да приложите определен продукт, трябва да разберете какво да очаквате от него, полза или вреда за тялото.

Какво е това

Брезов катран - тъмно, течно, маслено вещество със силна миризма. В съвременния свят продуктът се получава, както следва:

 1. Прибиране на бреза или кора от бреза.
 2. Суровините се полагат в големи контейнери и се нагряват десет часа.
 3. Течността, изтичаща от такова третиране, е катран.

В старите дни продуктът се произвежда по подобен начин. Единствената разлика е в капацитета. Преди това бяха използвани малки метални или керамични съдове.

Брезовият катран съдържастотици химически съединения . Фенол, гваякол, фитонциди, бензол и редица други вещества се считат за най-полезни. Поради богатия състав на продукта се използва в различни области на човешката дейност. Използва се като лубрикант, за свързване на части, както и за медицински цели, като съставка в традиционната медицина.

Ползи за тялото

Дървото от бреза дължи своя състав на всичките си ползи за човешкото здраве.Фенолът е антисептик , гваяколът помага за справяне с процесите на разпадане, фитонцидите намаляват скоростта на развитие на патогени. Поради своите свойства продуктът се използва в следните случаи:

 • Помага за справяне с много кожни проблеми . Когато се прилага ускорява процеса на зарастване на рани. Също така допринася за възстановяването на кожата при псориазис, трофични язви, екзема и изгаряния.
 • Подобряване на снабдяването с кръв към мястото на приложение . Това свойство помага да се справят с пролежките. Също така продуктът подобрява снабдяването на мускулите, ставите и епидермиса. В резултат метаболизмът се утвърждава.
 • Прилагането върху повърхността на кожата над проблемната област спомага за намаляване на възпалителните процеси . Освен това, той ускорява отделянето на гной и намалява подуването. Брезовият катран е добър антисептик и инсектицид.
 • Продуктът се използва навътре . В този случай, това помага за изтъняване на храчките. Това свойство се използва при лечение на заболявания на горните дихателни пътища. Също така по време на студ, катранът се бори с вируси.
 • Приемът спомага за подобряванена сърдечно-съдовата система . Забелязва се положителен ефект върху кръвното налягане, той намалява до нормално ниво.
 • При поглъщанесе подобряват метаболитните процеси в организма . Помощта помага за изцелениеязви.

Брезовият катран също се използва за козметични цели. Инструментът се използва при лечението на брадавици. Той може също да омекоти мазолите и натоградите. Друг имот - помага да се справят с мазна коса, инструментът има ефект на изсушаване.

Възможна вреда

В старите дни често се използваше брезов катран. Той е бил използван за борба със скорбут и едра шарка, бил даван на деца като имуностимулатор. Но това не означава, че продуктът е напълно безопасен за хората. Когато го използвате, трябва стриктно да спазвате препоръките на лекарите:

 • Средствата не могат да се използват в чист вид . Изключенията са рецепти, целящи да се отърват от ноктите. В чиста форма продуктът изсушава силно кожата, което причинява преждевременно стареене и обелване на епидермиса.
 • Не е възможнода се използва брезов катран при лечението на деца. При използване на открито, възрастовата граница е три години. В случаите с употребата на наркотици вътре в него не може да се направи при лечение на деца под дванадесет години. Също така е нежелателно да се използва продуктът за жени, докато носят бебе и кърмят новородено.
 • Трябва да се прилага с повишено внимание, акоима проблеми с бъбречната функция . В този случай процедурата трябва да се извърши само след консултация с лекар.

Противопоказанията включват индивидуална непоносимост към компонентите, съставляващи брезов катран. Алергията е възможна при продължителноприлагане на инструмента. Продуктът е нерафиниран, затова е невъзможно напълно да се отървете от възможните вредни ефекти върху тялото. Във връзка с това не е позволено да се превишават дозите и продължителността на курса на лечение, особено в случаите, когато инструментът се използва вътре.

Препоръки за употреба

За да се сведе до минимум вредата от брезов катран и да се увеличи ефективността на нейното използване, трябва да се спазват някои правила:

 1. В чиста форма агентът се използва само за лечение на гъбички на ноктите. В този случай, смажете засегнатия участък два пъти на ден.
 2. Във всички други случаи се използва разреден продукт за външна употреба. Популярнибани . Катран и сапун в равни количества, разреден в гореща вода. Нанася се и се смесва с маз или крем в равни пропорции.
 3. Магазините имат възможност да закупят готови катранени сапуни. Този инструмент се справя добре с мазна кожа, като го изсушава. По същия начин да се справят с педикулоза, периодично измиване на косата с катран сапун.
 4. Особено внимание трябва да се обърнена вземането на парите вътре . Използва катранена вода. Можете да го приготвите у дома. На осем части чиста вода се взема една част от продукта. Разтворът се влива в продължение на два дни.

В чиста форма продуктът може да се използва и за борба с акне. В този случай се използва точкова преграда. Процедурата се извършва2-3 пъти дневнои завършва, когато се появи коричка.

Заключение

Брезов катран - древно средство за традиционна медицина . Главно се използва външно за решаване на проблеми с кожата. Същият продукт се използва вътре, за борба с настинки и проблеми с лигавицата на стомашно-чревния тракт. Инструментът е нежелателен при лечението на деца и бременни жени. Задължително е да се консултирате с лекар преди употреба и в никакъв случай да не нарушавате дозата и продължителността на курса на лечение.