Печен чесън: ползи, вреда и как се пържи

Полезните свойства на чесъна са известни на много хора. Що се отнася до използването му в пържената форма, има известна липса на информация и съмнения в този продукт по отношение на това.

Какво е чесън?

Чесънът, като зеленчук, се споменава за първи път в Библията. Лечебните му свойства са забелязани от свещениците от Древен Египет, които го използват като лекарство. Родината на растението е Древна Азия, където е култивиранапреди повече от 5000 години . Като отделна култура, първоначално се култивира в Пакистан, Узбекистан, Иран и Туркменистан, откъдето вече се е разпространил по целия свят.

Ползите от чесън

За полезни свойства и химичен състав хората на различни етапи от световната история са открили различни употреби за него:

 • Магически свойства.По време на разкопките на гробницата на Тутанкамон бяха открити сухи скилидки чесън, тъй като свещениците от Древен Египет вярвали, че той е способен да предотврати злите духове, а фараонът би бил полезен в задгробния живот. Такава роля на чесъна е толкова популярна, че намира своето място в митовете на други страни.
 • Предмет на поклонение. В България тя се счита за свещен зеленчук.
 • Кулинарна добавка и съставка за готвене.Ресторантът е отворен в САЩ, където се намира менютоСъставят се само ястия от тази култура или с добавянето им.

Растението се използва и като неразделна съставка на рецепти от различни народи по света, например узбекски пилаф.

Съдържание на витамини и минерали

Поради голямото количество витамини и минерали в листата и карамфилите на зеленчуците той придобива голяма част от своята популярност. Благодарение на витаминните съединения на В-групата, той е наситен с съдържание на витамин Е, никотинова киселина и редица други. Въпреки факта, че при готвене той губи определено количество полезни вещества, останалото съдържание е достатъчно за ефективно използване. Широкият списък от полезни елементи позволява то да бъде от значение за лечението на настинки и други заболявания, така че функцията на всяко име трябва да се разглежда отделно:

 • Витамин В1(тиамин) - подобрява състоянието на нервната и ендокринната система на човешкото тяло. Стабилизира храносмилателния тракт, ускорява храносмилателния процес, активира мозъчните клетки, което увеличава мозъчната активност. Помага за подобряване на апетита. Благодарение на този витамин чесънът е известен като народен лек за облекчаване на зъбобол.
 • Витамин В2(рибофлавин) - подобрява състоянието на носната лигавица и ларинкса. Оказва благоприятен ефект върху работата. Стомашно-чревния тракт, нормализира бъбреците и пикочните органи, повишава зрителната острота. Насърчава активния растеж на децата в юношеска възраст. Подобрява имунитета.
 • Витамин В5 (Пантотенова киселина) - ускорява метаболизма и увеличава количеството на антителата на имунната система. Показва антидепресантни свойства, повишава устойчивостта към стрес. Намалява възпалението и облекчава страничните ефекти, свързани с тяхната поява - болка, сърбеж, белене и обрив, зачервяване на кожата. Намалява вероятността от токсикоза при бременни жени. Много от тях се използват като основно средство при алергии и заболявания, свързани с болести на панкреаса и други органи.
 • Витамин В6(пиридоксин) - допринася за нормализирането на метаболизма и разграждането на протеините. Той ускорява растежа на косата, подобрява притока на кръв към мозъка, е отличен диуретик.
 • Витамин В9 (фолиева киселина) - има положителен ефект върху нервната система, повишава ефективността на имунната система.
 • Витамин С- служи за предотвратяване на появата на психични разстройства, укрепва имунната система.
 • Витамин РР(никотинова киселина) - понижава нивото на холестерола в кръвта, нормализира работата на сърцето и укрепва сърдечния мускул. Стабилизира функционирането на храносмилателния тракт.
 • Витамин К(филохинон) - намалява времето, необходимо за коагулиране на кръвта.
 • Алицин- увеличава броя на антителата, които се борят с клетките, които възникват от метастази, възникващи при рак. Повишава ефективността на имунната система. Увеличава резистентносттаинфекциозни заболявания и патогенни бактерии.

Минералите, с които лукът е богат във всякаква форма, имат следното значение:

 1. Фосфор- регулира функционирането на бъбреците, нервната система и нормализира сърдечния ритъм.
 2. Мед- спомага за подобряване на мозъчната функция. Ускорява метаболизма, насища клетките на организма с кислород. Подобрява сърдечната функция.
 3. Селен- е елемент, който има противовъзпалителни свойства. Подобрява кръвообращението.
 4. Желязо- подобрява състоянието на епитела. Насърчава активния растеж на тялото.
 5. Цинкът- осигурява бързо разграждане на храната с елементарните съставни елементи: мазнини, протеини и въглехидрати.
 6. Sulphur- позиционира се като елемент, притежаващ антибактериални свойства.
 7. Германий- полезен за предотвратяване на разширени вени и оток на краката, което е особено ценно за жени на средна и стари години.

Повреди, причинени от консумация на печен чесън

Както всяко лекарство, и чесънът е естествено лекарство, той има редица противопоказания:

 • Седативен ефект.Доказано е, че яденето на пържени зеленчуци има свойствата на успокояващи лекарства - притъпява концентрацията на вниманието и предизвиква сънливост, увеличава умората.
 • Не се препоръчва за бременни жени. Чесънът увеличава вероятността от кървене, така че за времето, когато плодът е облечен, трябвасе отказвайте. Също така съдържа компонент, който засяга вкуса на майчиното мляко - това е причината да се ограничи консумацията на зеленчуци за периода на кърмене, така че детето да не отказва да се храни. В пържената форма е позволено да се използва, тъй като е полезно, но когато се използва, все още е необходимо да се спазва нормата, за да се избегнат горните последствия.
 • Противопоказан при диабетици. Редовната употреба повишава нивата на инсулин, така че не се препоръчва за хора, които се нуждаят от лекарства, които палят инсулин.
 • То оказва неблагоприятен ефект върху благосъстоянието на хората със стомашно-чревни заболявания , тъй като разрушава чревната микрофлора и стомаха.
 • Миризма . Особена вреда е появата на остра, неприятна миризма от устата след ядене на чесън. При печене на зеленчук, този имот губи своята интензивност, така че този фактор става незначителен.

Как се пържи и яде чесън?

За пържене на чесън, старателно измити и нарязани зеленчуци се поставят в микровълнова фурна за няколко минути или се запържват в тиган, като се добавя растително масло, докато се появи златен оттенък.

Средната пълнота на главата на чесъна е6 скилидки . За превантивни цели се препоръчва да се яде чесънна всеки 3 дни . Ако е необходимо, тази сума се изразходва през ден.

Заключение

В пържената форма всички свойства на зеленчука се проявяват по-малко активно, следователно, в пържената форма, зеленчуците могат да бъдат заявени от онези, коитосурово, неприятно е да се вкуси или забранено да се използва. Използва се като народна медицина или като компонент. При готвенето се оценява като отделно ястие и аромат.