Какво е вредно за алкохола за човешкото тяло?

Едва ли има човек в нашето време, който да не е имал шанс да се сблъска с алкохол по един или друг начин. Повечето хора пият от време на време, почти всеки е опитвал алкохол, а някои дори го използват редовно. Онези, които никога не са опитвали духове поне веднъж, седяха на празничната маса в компанията на приятели или роднини. Каква е тайната на популярността на алкохола и какво е то?

Какво е алкохол?

Находките на археолозите показват, че дори в древността хората са знаели как да променят своето съзнание с помощта на алкохол. По това време глогът, медът и гроздето се използват като суровина за производството на алкохол, чиято ферментация дава възможност да се получи напитка с опияняващ ефект. Приблизително по същото време те научиха от ечемика как да получат прототип на модерна бира.

От тези древни времена производството на алкохолни напитки напредва много напред, като формира цяла индустрия и дори един вид „култура“. Все пак основният принцип, на който се основава цялата същност на алкохола, остава непроменен: всяка напитка съдържа определено количество алкохол (етанол), чието използване неизменно води до появата на определени реакции на тялото.

Интензивността на такава експозиция истепента на нейните последствия зависи от редица фактори: силата на напитката, честотата на употреба, продължителността на времето и физическото състояние на пиещия, толерантността на неговия организъм към етанола. Трябва незабавно да се отбележи, че самият алкохол е истинска отрова за човешкото тяло и, противно на редица съществуващи митове, не може да се разглежда като лекарство или безобидно удоволствие.

Как действа той?

Какво става, докато пиеш алкохол? Алкохолът, който влиза в кръвния поток, обезмишава и залепва червените кръвни клетки, които от своя страна в такова „залепено” състояние заедно с кръвта проникват в мозъка. Клетките на мозъка изглеждат запушени и преживяват кислородно гладуване и масово умират. Именно в този момент започва интоксикация - под въздействието на етанолвъзниква неизправност на мозъчната кора . Просто казано, мъже глупаци. Сутрин разрушените клетки се изхвърлят с урината.

Ефекти върху органите

\ t

Алкохолът има отрицателно въздействие върху почти всички човешки органи без изключение:

 • Мозъкът . Всеки празник се превръща в безвъзвратна загуба на десетки хиляди мозъчни клетки. В резултат на това с много години злоупотреба с алкохол има значително намаляване на интелектуалните способности на човека, влошаване на паметта.
 • Сърце . Алкохолът, попадащ в сърцето, унищожава миокардните клетки, в резултат на което се образуват белези и мускулът губи своята еластичност. Редовно се подлага на такиваизложени на сърцето, е покрита с мастна тъкан, тя става слаба, неспособна да реагира адекватно на товара. Рискът от инфаркт се увеличава няколко пъти.
 • Черен дроб . Черният дроб придобива специален товар, клетките от които са унищожени от етанол се заменят с съединителна тъкан и мазнини. Друга перспектива е цироза и рак.
 • Стомашно-чревния тракт . Дори и с еднократна доза алкохол, стомашно-чревният тракт често е нарушен. Вечните спътници на хора, които пият, са взаимозаменяеми диария и запек. При по-напреднали случаи най-вероятно се развиват гастрит и стомашни язви.
 • Полови органи . Заедно с кръвта, алкохолът се разпространява по цялото тяло и се утаява, включително в простатната жлеза и тестисите, оказвайки патологичен ефект върху тайната на простатата. При жените, алкохол вреден ефект върху яйцето, а в случай на бременност, без никакви затруднения, преодолява плацентата.
 • Нервна система . Етанолът има най-негативен ефект върху човешката нервна система. Алкохолът изкуствено освобождава огромни дози допамин (хормона на удоволствието), изпразвайки депото си. В резултат на това нарушителите на напитки често изпитват тежка депресия. Алкохолизмът също е често срещана причина за образуването на епилепсия, тежки психични разстройства.

Социални ефекти

В допълнение към физиологичните ефекти пиенето често става причина за социална деградация на човек, сред аспектите на което са следните:

 1. Влошаването на отношенията с роднини и близки хора. В някои случаи има прекъсване със семейството или невъзможност да се започне.
 2. Формиране на ниско самочувствие на индивида, подкрепено от неспособността да се общува спокойно без използването на "допинг".
 3. Загуба на работа или невъзможност за намиране на работа поради намалена концентрация и ефективност. Интелектуална деградация.
 4. Намаляване на критичното отношение към техните действия в състояние на опиянение.
 5. Маргинализация на пиещ човек. Всъщност интересът на алкохолика се ограничава изключително до търсенето на алкохол.
Освен това, в пияно състояние, рискът от домашни и промишлени наранявания се увеличава многократно, има чести случаи на извършване на престъпления и престъпления, включително и с тежки последици. Пиянството е честа причина за тежки пътнотранспортни произшествия с жертви.

Заключения

Да пиеш или да не пиеш? Ако този въпрос за някой все още остава неразрешен, в заключение можете да донесете малко статистика.

Всяка година в Русия най-малко 500 000 души умират от алкохол(повече, отколкото от комбинирани аварии и епидемии). Пиянството причинява 1/3 от всички смъртни случаи на възрастното мъжко население. Годишното увеличение на пациентите с алкохолизъм е от 1,5 до 2,5%.

И не забравяйте, че басни за ползите от ниските дози алкохол, традициите на пиене и теорията за "културното използване" са нищо повече от агитационни средства на производителите на алкохолни напитки, които имат най-мощнитефоайето. Този бизнес носи огромни печалби, така че не трябва наивно да вярвате в приказките за алкохола.