Камилско мляко - ползите и вредите

Невъзможно е да си представим живота без млечни продукти. Заквасена сметана, кефир, сирена, кисели млека - всичко това отдавна е важна част от човешката диета, само тази храна не е навсякъде на масата благодарение на кравите! В пустините на Близкия изток, в Азия и Северна Африка, където роговите копитни просто не могат да пасат, камилите предоставят тази полза на хората.

Накратко за камилско мляко

Камилското мляко е течност (женска тайна) от бял цвят, която камилите след раждането дават, за да нахранят камилата. Активно се използва от хора за храна не само в чист вид, но и за приготвяне на ферментирали млечни продукти: кефир и сирене, както и добавка при печене.

Съществуват два вида от тези животни, като и двата вида са опитомени:

 1. Дромадер(едногърб)
 2. Бактрийски(двугърб).

Единична пикова порода в Египет, Либия, Турция и Арабския полуостров. Бактрийците се срещат в Централна Азия: Казахстан, Монголия, Китай. Техният вкус на мляко е почти еднакъв по вкус и ползи, с изключение на бактрийците, което е малко повече мазнини. Камилите на двата вида се доят малко: средно около 4 литра на ден, а малкото камила трябва да е до нея.

Продуктът, който излиза на западните пазари, се изнася главно от арабски страни. Поради ниската наличност, почти винагивъв форматапрах , който се използва главно в козметиката. Въпреки това, има изключения: например в Шотландия се произвеждат шоколади, пълни с камилско мляко.

Каква е употребата?

Там, където се отглеждат камили, тяхното мляко от древността се използва като средство за лечение на много болести, а ползите от нея са огромни - това се потвърждава от изследванията.

 • Продуктът е подходящ за много страдащи от алергии : няма протеини лактоглобулин и бета казеин А1, които са основната причина за непоносимост към млечните продукти.
 • Напитката съдържаимуноглобулини- вещества, които подпомагат укрепването на имунната система. Препоръчва се да се пие за предпазване от инфекции и да се намалят шансовете за поява на такива заболявания като: амилоидоза; хипертиреоидизъм; имунопатологично възпаление на кръвоносните съдове (васкулит).
 • Арабските учени предполагат, че имуноглобулини, получени от тайната на камилата, могат да бъдат използвани залечение на детския аутизъм , но изследванията в тази посока все още не са проведени.
 • 100 г камилско мляко съдържа5 мкг кобалт , което е 50% от дневната норма (в сравнение с кравето мляко е само 0,8 мкг). Този микроелемент: участва в синтеза на инсулин и увеличава скоростта на неговото усвояване, ускорява процеса на образуване на кръв (предотвратяване на анемия); намалява скоростта на растеж на раковите клетки.
 • Пробиотиците в състава на напитката допринасят заорганизирането на храносмилателния процес , като подобряват чревната микрофлора.Това е особено важно след прием на антибиотици или хранително отравяне.
 • Проучвания върху мишки през 2012 г., проведени в Института за рак в Багдад и Университета в Шарджа, потвърдиха, че препаратите, основани на секрецията на камили , лекуват левкемияи също така помагат за противодействие на рака на черния дроб и гърдата.
 • Лактоферинътима също антимикробно и противогъбично действие: млякото на камилите в топлината остава свежо за цял ден, докато кравата започва да се разваля след 6 часа. Защото често се добавя към кремове, които лекуват дразнене на кожата, екзема и акне.
 • Агентът не съдържа холестерол . Въпреки това ненаситените мастни киселини в състава му (по-специално олеинова) и метиониновия протеин участват в нормализирането на нивото му в кръвта и предотвратяват утаяването на холестеролните молекули по стените на кръвоносните съдове.
 • Гама-аминобутировата киселина(ГАМК), съдържаща се в напитка , приема метаболитни процеси в мозъка. Редовната му употреба укрепва нервната система и намалява тревожността.
 • Калций и фосфорв състава на продукта укрепват костите и зъбите, защото той, както всяко мляко, е полезен: за деца и юноши в период на бърз растеж; възрастни хора за профилактика на остеопороза.
 • Тайната на камилите е полезна за кърмещи майки за по-бързо възстановяване, увеличаване на лактацията, както и за предотвратяване на следродови нарушения в щитовидната жлеза.
 • Порадиголямо количество натрий(70 mg на 100g срещу 40 mg на 100 g в крава) камилско мляко гаси жаждата добре при горещо време.

Има ли вреда?

Млякото на камила не е добре проучено в медицината, основаваща се на доказателства, а в хода на няколкото проведени проучвания се е показало само в положителна страна. Според практическите наблюдения, напитката не причинява много вреда, следователно противопоказанията са по-скоро препоръчителни.

 • Съдържанието на мазнини в камилското мляко е8% , а тези, които контролират количеството мазнини в диетата, трябва да вземат това предвид.
 • При лице, което не е свикнал с продукта, неговата консумация може да причинистомашно разстройство и коремна болка . Не пийте веднага много.
 • Не е желателно камилското мляко да се пие на хора със заболявания, които, наред с други неща, провокиратизлишък на кобалт . Това са: неврит на слуховия нерв; кардиомиопатия; контактен дерматит; разширяване на щитовидната жлеза.
 • Бета-казеин А2 , който се съдържа в напитката, също може да предизвика алергии, но реакциите обикновено са по-малко остри. Някои хора с непоносимост към млечни продукти няма да могат да го използват.

Съвети от експерти

Млякото на камилите рядко попада на масата на европейците, но когато пътуват до арабските страни, те могат да бъдат достатъчно доволни. Следователно няма да е излишно да знаете как да го използвате правилно.

 1. Ако е възможно, пийте чифт или пресни. В малки количества може да се добави към горещ чай.
 2. Не варете продукта, той намалявапоне два пъти.
 3. Ферментиралите млечни продукти от тази напитка са по-здравословни от него: съдържат по-малко мазнини и не причиняват стомашни проблеми при първото им консумиране.
 4. Когато правите маски за лице и коса у дома, камилското мляко се смесва с глина или мед.

Камилското мляко е полезен продукт и няма доказателства за противното. Ако погледнем колко голяма е неговата полезност, поне едно кратко посещение, където този деликатес е ежедневна храна, определено си заслужава да бъде разгледано.