Аспирин: ползи и възможна вреда за организма

Всеки е сигурен, че Аспиринът е и кога се използва! Всеки ден хората се сблъскват с различни болкови симптоми, които трябва бързо да бъдат разрешени. Аспирин таблетка идва на помощ. Но наистина ли помага, или, обратно, носи още по-голяма вреда на тялото? Нека се опитаме да разберем!

Описание на лекарството

Аспиринът принадлежи към групатана нестероидни противовъзпалителни средства . Активната съставка еацетилсалицилова киселина . Инструментът има аналгетични, антипиретични, аналгетични и противовъзпалителни свойства. Също така в състава се съдържа витамин С, който попълва резервите си в тялото на пациента.

Таблетката на аспирин се приема за болкови синдроми с различен произход (главоболие, мигрена, ставни болки, зъбобол и др.) При наличие на възпалителни процеси в организма, за намаляване на телесната температура.

Какви ползи осигурява аспиринът?

Нейната основна полза е възможността да се преустанови производството на хормон -простагладин , който участва в развитието на възпалителни процеси. При неговото действие се получава сливане на тромбоцитите и температурата на тялото се повишава. Аспиринът предотвратява залепванетотромбоцитите увреждат кръвта, като по този начин понижават телесната температура.

Сред полезните свойства, които аспиринът има върху човешкото тяло, могат да бъдат идентифицирани:

  • Предотвратява развитието на сърдечно-съдови заболявания . Много често основната причина за развитието на сърдечно-съдови заболявания е твърде дебела кръв, която образува кръвни съсиреци, предотвратявайки пълното кръвообращение. Поради факта, че Аспиринът насърчава разреждането на кръвта, рискът от кръвни съсиреци е значително намален, а с него и вероятността от развитие на сърдечно-съдови заболявания.
  • Най-малко веднъж годишно лице се сблъсква с явлениетоОРИ . Повечето европейски терапевти, когато са помолени за помощ при този вид заболяване, се съветват да включат Аспирин в комплексна терапия. Много от нас биха казали, че това е смешно и глупаво, но не! Това лекарство най-добре помага за успокояване на възпалените лигавици на назофаринкса, като по този начин предпазва възпалителния процес от спускане надолу и надолу по дължината на назофаринкса до белите дробове. В някои случаи той помага да се предотврати развитието на пневмония.
  • Аспиринът е производно на салицилова киселина, в която една група вещества е заменена с ацетил, което води до ацетилсалицилова киселина. Дерматолозите знаят, че салициловата киселина е част от повечето козметични продукти за грижа за кожата, тъй като еотличен сорбент и почиства кръвта . Потреблението на салицилова киселина ще помогнеза почистване на кръвта и предотвратяване на образуването на различни дерматологични лезии върху кожата, като акне, акне и акне, като по този начин поддържа кожата чиста и гладка. Също така, чрез смачкване на една таблетка, леко овлажняване с вода до състояние на суспензия и нанасяне на възпалената област на кожата, е възможно да се предотврати образуването на гнойна пъпка.
  • Предотвратяване на заболявания от гъби и спори . Аспиринът има леки противогъбични свойства. Ацетилсалициклена киселина, заедно с витамин С и натриев бикарбонат, които са част от таблетките, създават неблагоприятни условия за развитие на спорови и гъбични инфекции, увеличавайки киселинно-алкалния баланс в организма. Този ефект има отлична профилактика на заболявания като лишай (розово, херпес, плосък), кандидоза, херпес.
  • Премахване на леки форми на дерматологични заболявания на кожата и нокътните пластини . Аспиринът може да бъде полезен дори при външното му приложение. Достатъчно е да разтрошите няколко таблетки в прах и да ги разтворите в топла вода, в която трябва да натопите краката си. Такава баня ще помогне за премахване на царевица, премахване на възбудена кожа, премахване на пукнатини и шпори.
Друг Аспирин се счита за отлично средство за предотвратяване на злокачествени тумори (рак, папиломи).

Аспиринът вреден ли е за тялото?

Разбира се, всяко лекарство има две страни, едната от които помага, а другата вреди на тялото. Аспиринът не е изключение. Учените подчертават няколкоотрицателни фактори на влияние на Аспирин върху човешкия организъм:

  • Висока киселинност на лекарството . При системна употреба може да има улцерозни лезии на лигавиците на стомашните стени. Понякога това води до развитие на язви, гастрит. За да избегнете това, не трябва да приемате хапчета на празен стомах.
  • Въпреки че лекарството допринася за разреждането на кръвта и е предотвратяване на инсулт, той може също да увреди съдовата система. Под действието на салициловата киселина не само се разрежда кръвта, но и стените на кръвоносните съдове стават по-тънки, пропускливостта им се увеличава. Това действие води до вътрешни кръвоизливи в резултат на разкъсване на кръвоносни съдове или капиляри.
  • Както всяка таблетка, аспиринътсе филтрира от черния дроб . Големи дози или продължително системно приложение могат да доведат до сериозни нарушения на функциите на черния дроб и жлъчния мехур, включително жлъчната дискинезия, токсичния хепатит и чернодробната недостатъчност.
  • Въпреки че рекламата на аспирин кардио говори за ефективността на това лекарство , тя е строго забранена за пациенти с хипертония . Всичко това е свързано с факта, че лекарството е способно да разрежда кръвта с 10%, а в кардио форма с 15-17%, тъй като дозата на активното вещество е по-висока. Кръвта в течно състояние, циркулираща под високо налягане, ускорява износването на съдовете и малките капиляри, което може да доведе до мозъчно кръвоизлив (хеморагичен инсулт). Това причинява смърт.
  • Значителен спад в броя на тромбоцитите в кръвта . Тромбоцитите се образуват в костния мозък. Тяхната функция е бързото заздравяване на рани от различен произход, било то вътрешен кръвоизлив или загуба на кръв чрез външни рани. Тромбоцитите имат процеси, които се прикрепят един към друг, създавайки клапан на повредените места. Ниското им количество води до бърза загуба на големи количества кръв.

Също така продължителната употреба на лекарството може да предизвика тежки алергични реакции, тъй като тялото не усвоява веществото.

Съвети за вземане на лекарства

Разбира се, не трябва да се отказва това лекарство и какво да се прави, когато няма алтернативни средства. Но си струва да си припомним, че приемането на хапчета е необходимо с повишено внимание. Единична доза Аспирин не трябва да надвишава100 mg- това е една таблетка. На ден не се препоръчва да се вземат повече от три таблетки. Ако болката не е спряла, тогава е по-добре да се консултирате с лекар и да не продължите самолечението.

На децата под 12-годишна възраст се препоръчва изобщо да не дават това лекарство, тъй като то оказва неблагоприятно въздействие върху образуването на растежа. Не трябва да пиете таблетки на празен стомах, тъй като агресивният им киселинен състав може да провокира увреждане на лигавиците на стомашните стени.

Заключения

Според всичко по-горе, всеки може да заключи дали си струва да се използва Аспирин или е по-добре да го откаже. Като се имат предвид предимствата и недостатъците, трябва да се отбележиче не е нужно да рискувате здравето си! Но е малко вероятно днес да има лекарство, което да може да се лекува, без да оказва неблагоприятно въздействие върху тялото като цяло.