Kumquat - полза и вреда за организма

Kumquat е малък плод, който може да бъде открит все по-често на рафтовете на магазините. Той се продава както пресен, така и сушен. Миниатюрният кумкват е с ярко жълто-оранжев цвят и необичаен кисел вкус, в който можете да намерите нотки на всички любими цитрусови плодове - портокал, мандарина и лимон. Трябва да се отбележи, че плодовете могат да се консумират директно с кожата.

Kumquat - какво е това?

Кукватът е преведен от японски като„златист портокал“ . Първите данни за киселите плодове датират от още 12-ти век, когато започва да расте в Китай. Европа научила за необичайните цитруси благодарение на ботаник от Англия, който през 1846 г. донесъл плодове кумкуат на изложба на градинари в Лондон.

Днес това растение се отглежда активно в Япония, Китай, както и в гръцките острови и на юг на Съединените щати. Трябва да се отбележи, че ярки плодове могат да се отглеждат в обикновен пот на перваза на прозореца - те няма да отстъпят на плодове от слънчеви страни. Има няколко разновидности на кумкват (Хонконг, Малай, Нага), но няма значителни разлики във формата, вкуса и аромата.

Плодът е малък - приблизително4 см широк и 5 см дълъг . Теглото на един плод е само30 g . Вътре в kumquat е разделена на малки сегменти, и на върхапокрити с дебела кожа. Той е много по-сладък и по-сладък от кората на други цитрусови плодове, така че не е необходимо да се обелват плодовете - може да се използва цялостно. Кумкватът има приятен кисел вкус, който ще привлече много любители на цитрусовите плодове. Сухите плодове Кумкват имат деликатна консистенция и по-сладък вкус.

Традиционният начин на консумация на плодане изисква специално третиране . Въпреки това, в някои оригинални рецепти kumquat се явява като ярка съставка на зеленчукови салати или като допълнение към затоплящото греяно вино.

Ползи от Kumquat

Необичайните екзотични цитруси не са чести гости на масите на много хора. Въпреки това, трябва да сте наясно с факта, че плодовете кумкуат с размер на малка слива прикриват много здрави вещества.

 • Помощ за поддържане на цифрата . Kumquat е известен със своето нискокалорично съдържание. След като изяде 3-4 плода, човек получава само 71 ккал, което е незначително в сравнение с други храни. В допълнение, цитрусовата кора съдържа голямо количество неразградими диетични фибри (фибри). Не се абсорбира от стените на дебелото черво, а е отлична хранителна среда за растежа на полезната микрофлора (пребиотичен ефект) и е отговорна за своевременно изпразване на червата. Хидрофилните влакна освобождават тялото от излишната течност и нормализират водно-солевия баланс.
 • Подкрепа за имунитет . Споменаването на цитрусови плодове винаги е несъзнателно свързано с изобилието.аскорбинова киселина в състава. Витамин С играе важна роля в защитата на липидите на клетъчната мембрана от оксидативен стрес. Имуномодулиращото свойство на аскорбиновата киселина осигурява надеждна защита срещу вируси и бактерии и повишава устойчивостта на организма към инфекции. В допълнение, витамин играе роля в правилното изграждане на съединителната тъкан на сухожилията и съдовете, нормализиране на процеса на синтез на основното структурно вещество - колаген.
 • Подобряване на резултатите . Бързо абсорбиращите въглехидрати в състава на вкусен плод осигуряват бързо насищане на тялото и облекчават чувството за глад. Основният хранителен субстрат на мозъка е глюкоза. Кумкватът е един от най-приятните и полезни начини за насищане на невроните с глюкоза и подобряване на функционирането на централната нервна система.
 • Борба с гъбични заболявания и червеи . Кумкватът съдържа специален органичен елемент - фурокумарин. Той е способен да преодолее микозите и да се отърве от паразитите на храносмилателния тракт.
 • Помощ при гадене . Етеричните масла Kumquat peel имат приятен аромат и успокояващ ефект върху стомашната лигавица. В допълнение, ярка миризма на цитрусови ще помогне за кратко забравя за гадене или неприятни усещания в епигастриума. Някои лекари съветват кумкват на бременни жени, особено по време на токсемия.
 • Подкрепа за работата на сърцето . От гледна точка на съдържанието на калий и магнезий, кумкват по никакъв начин не е по-малък от рекордера по отношение на съдържанието на тези минерали - бананите. Микроелементите предотвратяват смущения в ритъма и предотвратяватразвитие на коронарна болест на сърцето, поради нормализиране на липидния метаболизъм в черния дроб.
 • Стабилизиране на психо-емоционалното равновесие . Благодарение на богатия аромат на цитрусови плодове и съставните му витамини от група В, кумкватът елиминира ефекта от депресията и повишава устойчивостта към стрес.
 • Подобрено храносмилане . Kumquat повишава активността на париеталните клетки на стомаха и увеличава производството им на солна киселина. При липса на язва на стомаха или хроничен гастрит, тя може значително да ускори и улесни процеса на храносмилане.

Увреждане на Kumquat

Ползите от kumquat са очевидни, но те могат да навредят на организма и да предизвикат обостряне на хроничните заболявания.

 • Рискът от развитие на алергии . Както всички цитрусови плодове, кумкватът е силно алергичен. Хората с тенденция към атопичен дерматит, бронхиална астма или алергичен ринит трябва да внимават да не консумират повече от 4-5 плода на ден.
 • Понякога kumquat причинявапсевдо-алергии- обрив по гърдите и корема, както и запушване на носа. Механизмът на тази патология се различава от обикновената алергия по това, че не включва имуноглобулини, мастоцити и други медиатори.
 • Високо гликемичен индекс . Kumquat подпомага масовото освобождаване на инсулин от панкреаса. Ако това не води до сериозни проблеми при здрав човек, хората с диабет могат да се сблъскатсимптоми на хипергликемия, които ще изискват допълнителен инсулин отвън.
 • Рискът от обостряне на хроничен гастрит . Както е споменато по-горе, кумкватът увеличава производството на стомашен сок и неговата киселинност. Това може да повлияе неблагоприятно на разредената и възпалена стомашна лигавица и да предизвика появата на язви.

Как да се използва правилно kumquat

 1. Пресният кумкват има лъскава, гладка кожа без бели или тъмни петна по повърхността. Добрият плод има плътна текстура и има ярък цитрусов аромат.
 2. Kumquat може да се консумира както в сурова, така и в преработена форма. Добавя се към различни месни и рибни ястия, както и се използва като ярка добавка към зеленчукови салати.
 3. Миниатюрен цитрус може да бъде отлична алтернатива на бонбони. Гурманите казват, че нежният плод е добре съчетан с чай и кафе.

Заключение

Kumquat е ярък и необичаен плод, който идва направо от азиатските страни. Тя ще помогне да се насити тялото с аскорбинова киселина и минерали. Много вариации в употребата на кумкват го правят предпочитан плод на повечето семейства.