Маслини: ползите и възможните вреди за организма

Маслините и техните производни продукти са изключително популярни в нашата кухня. Плодовете на маслиновото дърво са известни с положителния си ефект върху човешкото тяло. Въпреки това, употребата на продукти от маслини също има отрицателни страни.

Какви са плодовете на маслините?

Маслините са плодове на европейска маслина, дърво, отглеждано специално за производство на хранителни продукти, както и суровини за някои сектори на фармацевтичната промишленост, парфюмерията и производството на сапун.

Отглеждането на семейството на маслините е често срещано в много южни и средиземноморски страни. Вече е невъзможно да си представим приготвянето на гурме ястия без използването на зехтин. Също така често е един от задължителните гости на празничната маса. За какво се оценява този продукт?

Каква е ползата от яденето на маслини?

Може спокойно да се каже, че маслините са незаменим продукт. Удивително е, когато само те не се използват! Например:

  • По време на диетата . Плодовете на маслините в европейските нискокалорични, но в същото време съдържат богато количество витамини, които не само помагат да отслабнете, но и помагат за поддържане на нормалното за организма.
  • В случай на метаболитни нарушения . Метаболизмът е процес, койтоосигурява разпределението и доставката на необходимите елементи на органите, чиято работа може да бъде прекъсната в случай на недостиг на вещества. Излишната захар в организма, както и липсата на мастни киселини, витамин Е и С, регулиращи количеството захар, могат да доведат до метаболитни нарушения. И маслините бързо и ефективно помагат за възстановяването на процеса.
  • По време на предаването на вирусни заболявания . Витамините С и Е повишават имунитета. В допълнение, те осигуряват превантивна помощ на организма по време на период на повишен риск от инфекциозни заболявания.
  • С редица заболявания и заболявания . Маслините са включени в списъка на продуктите, които са разрешени с диета при анемия или сърдечно-съдови заболявания, като калий, желязо, витамини В6 и ПП, присъстващи в плодовете, допринасят за възстановяването на хемоглобина в кръвта, укрепват стените на кръвоносните съдове, намаляват кръвното налягане. Наличието на фибри помага за намаляване на излишния холестерол в кръвта, за подобряване на работата на червата, спомага за подобряване на храносмилането. Високото съдържание на калций и фосфор подпомага спомагателния ефект, който укрепва костите и ставите на тялото. С прекомерна тревожност или раздразнителност плодовете на маслините имат успокояващ ефект.
  • Допълнителни ползи за членовете на различни полове . Например, маслините за мъже спомагат за повишаване на нивото на тестостерон в кръвта, както и за предотвратяване на разрушаването на тестостерон от инсулин, ранно плешивост, насърчаване на растежанова коса, приток на кръв към всички части на тялото, укрепване на стените на кръвоносните съдове. Що се отнася до жените, плодовете и другите маслинови продукти предотвратяват ранното стареене, подпомагат укрепването на ноктите, зъбите, подпомагат възстановяването на увредената коса, кожата, намаляват риска от рак, кръвни съсиреци и увеличават вероятността да забременеете.

Отрицателното въздействие на маслиновите продукти

\ t Колкото и да искат да вярват в изключителната полезност и непогрешимостта на маслините, тези плодове също имат някои неблагоприятни свойства. Не забравяйте да избягвате да ядете маслини в ситуации като:

  • Наличие на патологии на отделителната система . С холецистит, панкреатит, бъбречни заболявания, не трябва да се ядат продукти от маслинен произход - те имат доста силен диуретичен ефект.
  • Наличие на вредни добавки . Със сигурност всеки от нас поне веднъж е мислил, че е по-добре от маслините или маслините? В действителност, той е един и същ продукт, само в различни степени на съзряване. Това не означава, че някои от тях са по-полезни. Всичко, което засяга специфичното време на събиране на плодове, е цветът и вкусът. Въпреки това, нечестните производители си позволяват да произвеждат стоки с вредни добавки, давайки на плода богат цвят и да ги държат в „добро“ състояние, колкото е възможно по-дълго. В действителност, да се идентифицират висококачествени маслини е лесно. Естествено зрелите плодове имат различни тъмни нюанси, но никога не са черни. Ако, обаче, гледашшепа маслини, все още не сте сигурни, изсипвайте саламурата във всеки контейнер: ярък синьо-черен цвят показва химическа намеса в производството. Такива добавки често унищожават полезните свойства на маслините и дори по-лошо, те могат да допринесат за развитието на алергии.
  • Неспособност на организма да се защитава . Тъй като туршия от маслини съдържа голямо количество сол, употребата им не се препоръчва за бременни, кърмещи, малки деца, както и за тези, които имат сериозни заболявания на стомаха и храносмилателната система.
  • Дефицит на витамин А . В маслините има достатъчно съдържание на този витамин. Това по същество не е минус, но това не означава, че можете да преядете тези плодове. Освен това, ако в момента се лекувате с лекарства, съдържащи витамин А, е по-добре да се ограничите до употребата на този деликатес като храна. Излишъкът от този витамин може да доведе до интоксикация и хипервитаминоза.
  • Индивидуална непоносимост . Трябва да се отбележи, че всички маслинови продукти могат да предизвикат алергична реакция, както хранителни, така и козметични продукти. В случай на разкриване на негативни последици е по-добре да се откаже да се използва продуктът под каквато и да е форма.

Какво се ръководи от яденето на маслини?

Маслините са популярен и широко разпространен продукт, следователно няма ограничения и пречки при тяхното придобиване. Но когато купувате продукти от маслинов произход, трябва да помните товазаболяване или състояние на тялото, когато употребата на тези плодове е нежелана. Струва си също такада се контролира количеството консумирани плодове . И, разбира се, избора на формата на производство, степента на зрялост на плодовете и т.н., слушайте вкусовете и предпочитанията си.

Прекрасните плодове на европейската маслина ни донесоха не само изискан деликатес с уникален вкус, който се смесва добре с други продукти, но също така представляваше средство за подпомагане на организма да се справи с някои болести, както и благотворно да засегне нашите клетки, тяхното обновяване.

Въпреки това не трябва да разчитате изцяло на маслините. За да могат те да работят в наша полза, е необходимо да се спазват необходимите изисквания. И само тогава гост от южните страни ще ни помогне да укрепим тялото, да го поддържаме в добро състояние и да удължим младостта.