Ксилитол: вреда и възможни ползи

През последните години количеството информация за рисковете за здравето от захарта рязко се увеличи. В допълнение, има група от хора, които по определени причини, използването му е противопоказано. Отговорът на пазара беше запълването на сергиите на търговски обекти с различни алтернативни продукти, притежаващи свойствата на заместител на сладък подсладител. Ксилитолът се счита за един от най-известните лекарства от този вид.

Ксилитол: описание и цел

Лекарството е често срещанозаместител на бялата сладост , в сравнение с което съдържа значително по-малко калории. Това е единственият въглерод, който има вкус и прилича на хранителна захар.

Ксилитолът иманисък гликемичен индекс , което показва бавен ефект на въглехидратите в храните върху промените в нивата на кръвната захар. Това позволява използването му като хранителна добавка в случай на прекомерна пълнота и диабет. Инструментът съдържа основното вещество - ксилитол и е част от сладолед, шоколадови бонбони, дъвки, меки газирани напитки. Не губи качествата си при нагряване, затова се добавя към кафе, чай и сладкиши.

Положителносвойства на материята

Разглежданият заместител на захар е открит още презвек преди . За толкова дълъг период от време, диетолозите и фармацевтите му са дали много полезни функции. Как е полезно лекарството:

 • Защитава и укрепва зъбния емайл , възстановява киселинно-алкалния баланс в устата, намалява вероятността от заболявания, свързани със стоматологичните заболявания. Намалява риска от кариес и плака, подобрява защитните свойства на слюнката. Веществото е способно да зараства микроразрушения и малки дупки по време на началните етапи на развитие на кариеса.
 • Подобрява храносмилането , повишавайки секрецията на стомашния сок.
 • Като добавка, той се използва в състава на лекарствата за вливане в носната кухина, тъй като намалява риска от развитие на астма и ринит.
 • Ксилитол противодейства на гъбична инфекция, нареченаCandida . При редовна употреба в комплексната терапия, гъбичката намалява неговата активност. Инфекцията на устната кухина поддържа своето съществуване върху глюкоза, а ксилитолът не може да му осигури гъбичките в необходимото количество, затова започва постепенно да избледнява.
 • За тези, които искат да отслабнат, лекарството ще бъде от голяма помощ. Една чаена лъжичка от веществото съдържа1,5 пъти по-малко калории от захарта . Тези, които започват да добавят ксилитол към чай или кафе, скоро ще забележат промяна в по-доброто на везните. Освен това към храната се добавя заместител, който става сладък, без да се увеличават калориите.
 • Дъвченедъвка, съдържаща заместител, се считаза превантивна мярка за ушни инфекции . Когато зъбите се дъвчат механично, ушната кал се отстранява и средното ухо се изчиства.
 • Ксилитолът, намиращ се в заместител на захарта , има положителен ефект върху терапията с остеопороза . Проучванията показват, че веществото увеличава плътността на костната тъкан.
 • Това е напълно природно средствои е идеално подходящо за сладкиши, които следват фигурата си: с ниското си калорично съдържание е вкус по-сладък от захарта.

Вреди, причинени от заместител на захарта

Отрицателните ефекти при приема на ксилитол могат да се считат за редки, като основните странични ефекти са:

 • Слабителният ефект , тъй като съдържащите се в него алкохоли не се разграждат по време на храносмилането.
 • Диария, подуване на корема, газове.
 • Нарушаване на естествената чревна микрофлора.
 • Подуване на пикочния мехур и злоупотреба с ксилитол.
 • Отрицателно въздействие върху зрителната способност.
 • Пречка за усвояването на хранителни вещества от храната.

За хората, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт, употребата на заместител на захарта може да причини редица проблеми на първо място. Деца под 3-годишна възраст, пациенти с епилепсия и по време на бременност, лекарството е противопоказано.

Може да възникне отрицателен ефект прииндивидуална непоносимостна тази хранителна добавка. Последствията могат да бъдат алергични реакции с обривтяло. В същото време не трябва да се предприемат самостоятелни действия: точно както при предозиране, симптомите ще изчезнат сами, ако скоростта на приложение е преразгледана.

Невъзможно е да не споменем няколко думи за приятел на човек. За едно куче ксилитолът в храната има патологичен ефект върху организма, като го натоварва с токсини. Това може да доведе до най-тъжните последствия.

Препоръки за правилното използване на ксилитол

Лекарите не препоръчват да се приемат повече50 гсладък прах на ден. Обикновено използваното количество заместители на захар зависи от очаквания резултат:

 1. Ако ксилитолът е необходим като слабително, той се взема на празна стомаха 35 грама сутрин, смесен с топъл чай.
 2. Когато е необходимо да се отстрани излишната жлъчка от тялото, веществото ще послужи като добър стимулант. Също така се разрежда с топъл чай или вода със скорост 20 г на половин чаша и се пие веднага след хранене.
 3. Ако е необходимо, за да се осигури антикетогенен ефект, с други думи, за да се подобри метаболизма на организма, добавете 15 g ксилитол към напитката, която се консумира с храна.

При наличието на съпътстващи заболявания употребата на агента трябва да бъде съгласувана със специалист, тъй като независимият избор на дозата може да не доведе до очакваните резултати, а само да добави стрес към организма, въпреки факта, че се счита за безопасен.

Окончателни заключения относно лекарството

Многобройни прегледи на хорапоказват изразено предпочитание за ксилитол. Това предполага, че броят на неговите полезни характеристики значително надвишава един отрицателен, който възниква главно поради грешки при приема на лекарството. Особено, тъй като епизодично проявление, а не системно, е характерно за страничните ефекти. Ксилитолът е толкова популярен, че хората дори не подозират присъствието му в даден продукт. Като се има предвид, че обществото постоянно се стреми към здравословен начин на живот, лекарството играе важна роля тук.