Статини за холестерол: ползи и възможна вреда

Холестеролът е един от най-важните и необходими за нормалния човешки живот органично съединение, присъстващо във всички тъкани, органи и кръвна плазма. Но този асистент е хитър и лесно може да се превърне от приятел в враг.

Кръвната норма на общия холестерол е3.6–5.2 mmol /l . В случай на превишаване на показателите съществува вероятност от възникване на сериозни последици за здравето. Отклонението от нормата в голяма посока (хиперхолестеролемия) е причина за атеросклеротични плаки и развитието на атеросклероза.

Статините спомагат успешно да се справят с това заболяване. Какво е това, каква е тяхната полза и вреда, дали има противопоказания и как да се подходи правилно към лечението, ще анализираме по-нататък.

Какво представляват статините. Показания за употреба

Статини -мощни лекарства , използвани за намаляване и нормализиране на нивата на холестерола в организма чрез потискане на неговия синтез и ускоряване на производството на липопротеини с ниска плътност (LDL). Също така, тези лекарства инхибират притока на холестерол в кръвта от външната среда.

Предимно статини се използват в комплексната терапия на хиперхолестеролемия и в наследствения характер на заболяването, в ситуации, при които нелекарствените средства и диетатанеефективен.

Сърдечно-съдовите заболявания или рискът от тяхното възникване, както и наличието на допълнителни фактори, като захарен диабет, възраст над 50 години, високо кръвно налягане, тегло или нива на триглицериди, са в основата на задължителното назначаване на статини.

Когато предписва лекарство, лекарят има за цел да помогне на пациента. На тази основа той трябва да разгледа както ползите, които може да донесе предписаното лекарство, така и възможните рискове.

Ползите от статините

Ефектът на статините е техният ефект върху чернодробния ензим, който допринася за образуването на холестерол. Потискане на производството на последните, наркотици:

 • Оставете да подобрите състоянието на сърдечно-съдовата система и намалете размера на атеросклеротичните плаки.
 • Намаляване на риска от кръвни съсиреци и аневризми.
 • Намалете възможността за инфаркт и инсулт поради атеросклероза.
 • Те имат положителен ефект върху възстановяването на пациентите след инсулт и инфаркт.
 • Да се ​​предотврати появата на патология на кръвоносните съдове и сърцето.
 • Предотвратяват развитието на цироза.
 • Предотвратяване на пристъпи на стенокардия.
Съвременната медицина показва, че употребата на статини може да увеличи продължителността на живота на пациентите с атеросклероза, исхемична болест на сърцето, както и тези, които са претърпели инфаркт или инсулт.

Ползите от тези лекарства са безспорни, но за да се избегнат неблагоприятните ефекти, употребата на статини трябва да изключвалипса на контрол.

Възможна вреда

Опасността е, че вероятната вреда няма бърза проява и следователно лекарството трябва да се взема с редовно наблюдение на състоянието на пациента и извършването на прегледите.

Каква вреда може да се направи?

 • Болка (дискомфорт) в мускулите и ставите . Той се проявява предимно и е свързан с ефекта на лекарството върху скелетните мускули. Продължителната употреба може да доведе до развитие на рабдомиолиза - заболяване, което унищожава мускулната тъкан. Той е придружен от мускулни болки, дискомфорт в сърцето, замаяност. Заболяването води до атрофия на мускулната тъкан и затова нейното развитие е животозастрашаващо. Също така, когато приемате статини намалява производството на витамин D, който насърчава усвояването на значително количество калций от организма. В резултат - болка (дискомфорт) при мишки и повишена чупливост на костите.
 • Нарушена бъбречна функция . Продължителната употреба на лекарството, както и рабдомилиозата, могат да доведат до риск от развитие на бъбречна недостатъчност. Това се дължи на запушването на освободените белтъчни молекули на тесните празнини на кръвоносните съдове в бъбреците. Може да се появи периферен оток.
 • Разрушаване на черния дроб . Потискането на производството на холестерол се отразява в нормалната активност на черния дроб. В допълнение, продължителната употреба на статини увеличава натоварването на тялото. За да се предотврати развитието на такива негативни последици, се препоръчва систематично да се провеждат тестовечернодробни тестове.
 • Ранно стареене на клетките . Тя възниква в резултат на липсата на Q10, която осигурява защита и еластичност на клетъчната мембрана. Причина: понижаването на холестерола не позволява на Q10 да стигне до клетките. В резултат на това - разрушаването на мембраната, загубата на еластичност и способността на клетките да се регенерират бързо. Симптомите са повишена сухота на кожата, поява на малки бръчки, намаляване на имунитета.
 • Рискът от развитие на захарен диабет . Причината е в дългосрочен прием и повишено натоварване на панкреаса, което засяга производството на инсулин и намалява чувствителността на органа към хормона.
 • Нарушения на храносмилателните органи . Странични ефекти: гадене, повръщане, подуване на корема, диария, запек. Обикновено те са симптоми на индивидуална непоносимост към лекарството и не представляват опасност за здравето.
 • Странични ефекти от нервната система . Може би замаяност, сънливост или безсъние, главоболие, сълзене, раздразнителност.
 • Увреждане на сърцето и кръвоносните съдове . Рядко статини могат да допринесат за развитието на странични ефекти от сърцето и кръвоносните съдове. Проявите могат да бъдат рязко намаляване на кръвното налягане, аритмия, чувство на сърдечен ритъм, повишени прояви на ангина в първите дни на приема с по-нататъшно нормализиране на състоянието, бързо сърцебиене, рядко - хипертония.
 • Алергични реакции . Също така рядко се срещат. Обикновено се проявява с кожни обриви и сърбеж.Възможно е подуване. Редки са случаи на фиксиране на тежки алергични реакции, опасни за живота на пациента.

Противопоказания

Приемането на статини е забранено:

 • Жени на място и кърмачки.
 • По време на обостряне на хронични заболявания на черния дроб и бъбреците.
 • При белодробни заболявания.
 • С хипотиреоидизъм
 • При проблеми с опорно-двигателния апарат.
 • С диабет.

Следва да се внимава: деца на възраст под 18 години и лица над 60 години, тъй като те са изложени на риск, при който статините са опасни.

Препоръки за приемане на статини

Колко е необходимо да започнем да приемаме статини и как да го направим правилно? Този проблем тревожи почти всеки човек с висок холестерол.

Нелекарствено лечение

Ако се установи, че проблемът повишава нивото на холестерола в стойности до 6,5 mmol /l, при липса на други индикации за предписване на статини, лекарите препоръчват промяна или коригиране на начина на живот, а именно:

 1. Придържане към диета с ниско съдържание на въглехидрати.
 2. Отказ от пристрастяване.
 3. Упражнение, съответстващо на състоянието на пациента и по-специално на сърдечно-съдовата система.

Освен това използването на природата може да спомогне за намаляване на холестерола, който може да го намали без да навреди на здравето, а именно:

 • Витамин С (аскорбинова киселина) . Най-голямото количество може да се намери в плодовете на дивата роза, касис, морски зърнастец.
 • Ниацин (никотинова) киселина . За да я получите, трябва да ядете ядки, червена риба, зърнени храни, месо и млечни продукти. В същото време е важно да не забравяме, че храненето трябва да бъде балансирано.
 • Омега-3 мастни киселини (червена риба).
 • Чесън . Съдържащите се в него микроелементи, витамини от групи В и С, спомагат за борбата с високия холестерол. Чесънът трябва да се използва с повишено внимание.
 • Куркума . Използването на подправки при готвене. пиене на чай с куркума.
 • Ресвератрол . Той е силен антиоксидант, който укрепва и разширява кръвоносните съдове, както и регулира метаболизма на мазнините. Произвежда се от тъмни сортове грозде, фъстъци. В допълнение, това е компонент на лекарството "Transverol".
 • Поликаназол . Тя се прави от захарна тръстика. Позволява да се понижи нивото на холестерола, както и да се предотврати тромбоза, спомага за нормализиране на теглото. Лекарството може да се закупи в аптеките.

Ако препоръките на лекаря и естествените средства не произведат очаквания ефект, трябва да се свържете с лекуващия лекар.

Лечение със статини

Употребата на статини трябва да се извършва само по предписание на лекар с предварително и по-нататъшно редовно пълно изследване на тялото. Самолечението е строго забранено!

След като лекарството е предписано, трябва да се извърши преразглеждане за 1-2 месеца и, ако е необходимо, да се коригира режимът на лечение или да се замени лекарството.

При избора на лекарство трябва да се има предвид товавсички те имат подобен ефект и се различават само по активната съставка.

Препаратите от последното поколение позволяват, с по-малък обем на препарата и по-ниски рискове, да постигнат добри резултати. Те съдържат едно от тези активни вещества като розувастатин, аторвастатин, керивастатин или питавастатин.

Характеристики на употребата на статини

Приемането се извършва1 път на ден , предимно малко преди лягане. Ако бъде пропуснат, на следващия ден не трябва да се увеличава дозата.

Преди да вземете внимателно прочетете инструкциите. Не приемайте лекарството с изброените в него лекарства. В противен случай могат да възникнат усложнения и странични ефекти.

Ефективен резултат и безопасност на употреба могат да се очакват само ако се спазват дозировката и честотата на биохимичните кръвни тестове, проведени от лекаря, правилно предписан от лекаря.

Трябва да се помни, че статините са дългосрочни лекарства. Повечето пациенти ги пият цял ​​живот.

Когато приемате статини, не трябва да използвате грейпфрути и сок от тях, защото Това може да доведе до увеличаване на концентрацията на лекарството в организма с появата на последствия под формата на разрушаване на мускулните влакна или развитието на бъбречна недостатъчност.

В случай на патологични промени в черния дроб се препоръчва употребата на лекарства в малки дози с активното вещество розувастатин, тъй като това ще причини минимални увреждания на болния орган. По време на терапията е необходимовнимателно наблюдавайте храненето. Премахнете алкохола и антибиотиците.

При бъбречни заболявания не се препоръчва употребата на лекарства, чиято активна съставка еФлувастатинилиАторвастатин . Те могат да окажат най-неблагоприятно въздействие върху бъбреците.

Ако цената на предписаното лекарство не му позволява да бъде закупена, възможността за замяна на лекарството трябва да се обсъди с Вашия лекар с цел предписване на доказано лекарство.

Приемането на статини с висок холестерол е изборът на всеки. Но помнете, че здравето и животът на дадено лице зависят от неговото ниво. Повечето инфаркти и инсулти са резултат от негативните ефекти от действието на висок холестерол върху тялото. Посещаването на лекар и добре дефинираната дозировка на лекарството ще постигне терапевтичен ефект с минимален риск от неблагоприятни ефекти. Внимавайте и бъдете здрави!

Заключение

Когато се прави заключение дали да се вземат лекарства за холестерол или не, е необходимо да се вземат предвид няколко основни фактора. По-специално, всяко лекарство е химичен агент, който има както предимства, така и недостатъци. Не се гарантира страничен ефект. Но най-важното е, че е необходимо лекарството да се приема само на базата на лекарски предписания и по никакъв начин да не надвишава хода на приложение или дозата.

Самите лекарства, които съдържат статини много, но трябва да се има предвид, че не всички могат да бъдат подходящи за пациента. Важно е заедно с лекаря да изберете правилноточно този инструмент, който е идеален за употреба.