Холестерол: вредни качества и ползи

Всички лекари казват, че трябва да се намали количеството на консумирания холестерол, тъй като то носи огромна вреда за здравето. Смята се обаче, че холестеролът е полезно вещество. Ако се откажа от храна за холестерол, можете да разберете по-късно.

Какво е холестерол

Холестеролът (холестерол) е органично съединение,естествен полицикличен липофилен алкохол , съдържащ се в клетъчните мембрани на всички живи организми. Веществото не се съдържа в клетките на растенията, гъбичките на прокариотните организми.

Този алкохол е неразтворим във вода, но е добре разтворим в мазнини и органични разтворители. Приблизително 80% от холестерола се произвежда в човешкото тяло (черен дроб, надбъбречни жлези, бъбреци, черва и потни жлези). Останалите 20% идват от храна.

Холестеролът в кръвта може да бъде два вида -"добър"(здрав) и"лош"(вреден). „Лош“ холестерол е липопротеини с ниска плътност, те допринасят за запушването на кръвоносните съдове и водят до атеросклероза и други патологии. „Добро“ е липопротеин с висока плътност. Те улавят частици от „лошия” холестерол, транспортират ги до черния дроб, където веществото се обработва и отстранява от тялото.

Ползи

За какво е холестерол?Неговите полезни функции са следните:

  • Насърчава производството на витамин D . При наличието на слънчева светлина, витамин D се произвежда от молекули на "добър" холестерол, регулиращ метаболизма на калций и фосфор в организма.
  • Необходимо за нормалното производство на хормони . С участието на холестерол, синтеза на такива важни хормони като кортизол, алдостерон, естроген, прогестерон, тестостерон и др.
  • Играе важна роля в мозъка . Научно е доказано, че холестеролните молекули участват в образуването на нови невронни връзки в мозъчните клетки. Поради това се подобрява работата на органа, увеличават се интелектуалните способности.
  • Поддържа клетъчните стени на кръвоносните съдове . Мастните молекули са основният компонент на клетъчните мембрани и правят кръвоносните съдове по-силни.
  • „Добрият“ холестеролнамалява риска от развитие на болестта на Алцхаймери други сенилни заболявания, за разлика от „лошите“. Ако редовно ядете храни, богати на здравословен холестерол, можете да изчистите кръвоносните съдове и да предотвратите патология.

Вреди

Трябва да се помни, че само здравият холестерол е от полза. “Вреден” от своя страна носи голяма вреда за здравето:

  • Най-сериозната патология, която може да се развие при прекомерна употреба на холестерол, еатеросклероза . С това заболяване се образуват холестеролни плаки по стените на кръвоносните съдове, което води до появата на кръвни съсирецивазоконстрикция и нарушена циркулация на кръвта. Поради кръвни съсиреци, гангрена и други патологии се появяват и ако се образува кръвен съсирек в мозъчен съд, човек развива инсулт, който може да доведе до смърт.
  • Прекомерният „вреден” холестерол причиняваповишаване на теглото . В крайна сметка, тя идва от мастни храни, липидният метаболизъм се нарушава в организма, което води до затлъстяване. За да предотвратите това, трябва да ограничите консумацията на мазни храни.
  • Възниква сърдечно заболяване . Приблизително половината от пациентите с хипертония, исхемия и др. Имат повишени нива на холестерол. Това се дължи и на факта, че пациентите с хипертония имат силна предразположеност към образуването на мастни молекули от организма.

Кои продукти съдържат

Здрав холестерол Вреден холестерол
Мононенаситени мазнини Полиненаситени мазнини Омега-3 мастни киселини Наситени мазнини Трансгенни мазнини
Зехтин, авокадо и маслини, ядки. Царевица, слънчоглед, ленено масло. Семена от сусам и слънчоглед. Пшеница, соя, тофу. Тлъста риба, морски дарове, бобови растения, яйца. Кокосови и палмови масла, мастни млечни продукти (сметана, сметана, сирене), свинска мас, колбаси, пържени мазнини. Готови сладкиши: кифли, торти, сладкиши, вафли. Масло и маргарин.

По-голямата част от холестерола се съдържа в черния дроб, бъбреците, сърцата и крема.масло, сирене. Те съдържат здравословен холестерол, но в тях има твърде много, поради което не се препоръчва употребата им в големи количества.

Подходяща диета

За да се предотврати покачването на нивото на лошия холестерол в кръвта и да не се появят някои заболявания, е необходимо да се следва специална диета , в която няма нищо трудно.

Първо, трябва силно да ограничите храните, които съдържат големи количества лош холестерол. Особено внимателно трябва да прочетете състава на продуктите, и ако съдържат хидрогенирани мазнини или хидрогенирано масло, те са много вредни и не трябва да се купуват (обикновено това са сладки и печене в магазините).

Не се препоръчва в диетата да се комбинират храни, богати на холестерол. Например, ако за закуска имаше пържени бъркани яйца, тогава за обяд е по-добре да се готвят варено месо с зеленчукова салата, а за вечеря да се яде извара или нещо “не холестерично”. По-добре е да се намали до минимум употребата на масло и да не се яде маргарин, тъй като съдържа голямо количество хидрогенирани мазнини.

Следва да се има предвид, че дори здравословните храни, които съдържат добър холестерол, след пържене в масло, стават вредни и опасни . Мастните молекули от “доброто” се превръщат в “лошо” и се утаят върху стените на кръвоносните съдове.

Ако нивото на холестерола в кръвта е високо, тогава правилното хранене (повече растителна храна), спорта, банята или сауната могат да помогнат за неговото намаляване. В диетата трябва да въведете колкото се може повече храна, богата на фибри иполезни омега-3 и омега-6 киселини, които помагат за намаляване на холестерола и за очистване на кръвоносните съдове от холестеролните плаки.

Холестеролът е едновременно приятел и враг на човек. Без това вещество някои процеси в тялото стават невъзможни, но могат да причинят сериозна вреда, ако се консумират прекомерно. Ето защо, за да се предотврати развитието на атеросклероза и други заболявания, трябва да се следи качеството на консумираните продукти и да се води здравословен начин на живот.