Gainer: полезни свойства и какво може да бъде вредно?

Необходимостта от преразглеждане на диетата на човек, който е започнал сериозно да се занимава със спорт, идва доста бързо. Интензивните и продължителни тренировки изискват много енергия, трябва по някакъв начин да попълвате загубената енергия, а след това спасява спортната храна: енергийните барове, протеиновите смеси и, на първо място, печалбите.

Какво е това?

Gainer е спортна хранителна добавка, състояща се от протеини и въглехидрати. Първоначално тя е създадена за културисти като средство за наддаване на тегло. Сега е натоварено и с решаването на други проблеми, пред които са изправени спортистите - необходимостта да се коригира приема на калории и да се затвори прозорецът на въглехидратите (възстановяване на нивата на кръвната захар) след тренировка.

Изобилието от оферти на пазара дава възможност за различни класификации на печалбите (по цена, състав, съотношение на протеини и захари), но всички те се разделят на две широки категории:

 • Бързо.
 • Бавно.

Бързите добавки могат да бъдат сравнени с бонбони. Те съдържат много въглехидрати ( 70–90% ), като повечето от тях са прости въглехидрати (например малтодекстрин или глюкозен сироп), които се разпадат за кратък период от време.

Бавните добавки, за да се направи аналогия, при нормална диета се оприличават на овесена каша с месо. Те могат да съдържат35-50% от протеините и както прости, така и сложни въглехидрати (нишесте), които се разпадат за дълго време. Те са по-скъпи, отколкото бързи, но по-ефективни - особено когато става въпрос за необходимостта от наддаване на тегло.

Ползи от протеиновите въглехидратни смеси

\ t

Както всеки продукт от линията на спортното хранене, качеството на печалбата, когато се прилага правилно, е от полза за доброто изпълнение на поверените му функции.

 • Може да се използват средства с всяко съотношение на протеини и въглехидрати за бързо натрупване на тегло:ектоморфи- хора, които по природа имат постно тяло и ускорен метаболизъм; спортисти, за които е важно да иматопределено телесно тегло , независимо от това дали е мастна или мускулна тъкан (вдигане на тежести, изстрел, сумо).
 • Хранителните добавки със сложни въглехидрати и големи количества протеинище спомогнат за изграждането на мускулна масаза културисти, включително и за "твърди" - хора, които нямат предразположение към този спорт и бавно изграждат мускули.
 • Същите смесище повишат издръжливосттаи по този начин ще дадат възможност за провеждане на продължително и интензивно обучение, ако се вземат преди това. Това е точно това, което правят powerlifters.
 • Продуктът, който е доминиран от въглехидрати , бързо затваря прозореца на въглехидратите след тренировка . На практика това означава: възстановяване на мускулната тъкан, попълване на гликогена в мускулите, освобождаване от усещането за умора. С правилната доза и рядка консумация (2-4 пъти седмично,едва след като спортувате) победител ще бъде полезен за всяка фитнес зала.
 • Употребата на лекарството ви позволява да отидете на дневния прием на калории, който е необходим за калориите, без особено да натоварвате храносмилателната система. Това е необходимо:за кръстосани филтри- за предотвратяване на рабдомилиоза, те са принудени да консумират много калории дори при липса на обучение; хора, ангажирани с тежък физически труд ; хора, които работят в тежки климатични условия(в морето, извън полярния кръг).
 • Допълнение без фанатизъм (не повече от порция на ден) може да бъде взето от тези, които имат работа, свързана с движението, и няма време за пълно хранене (например куриери).

Възможна вреда

Печалбите - както евтини със съмнителен състав, така и скъпи и висококачествени - могат да бъдат вредни, ако получателят няма правилния баланс между хранене и достатъчна физическа активност.

 • Въглехидратно-протеинови смеси, независимо от категорията и състава, не са предназначени за: деца под 14-годишна възраст, бременни жени, кърмещи.
 • Поради голямото количество въглехидрати (50%) продуктъте противопоказан за диабетици .
 • При внимателно избиране на добавка трябва да се подхожда от хора, които имат нарушена продукция на инсулин или глюкозен толеранс („преддиабетично състояние“). Те трябва да предпочитат продукти, които съдържат сложни въглехидрати.
 • С грижа, спекулантите (особено бързите) трябва да приемат ендоморфи - хора, които имат склонност да са с наднормено тегло. Без строг контрол на доходите и. \ Tкалории, те могат да наддават на тегло не за сметка на мускулната тъкан, а за сметка на мазнините.
 • По същата причина -рискът от затлъстяване- не се препоръчва приемането на лекарството на жените, освен ако те не се занимават с лека атлетика, бодибилдинг или powerlifting, обучението за което изисква сериозни разходи за енергия.
 • Креатинът, който е част от много смеси, задържа вода в тялото и провокира: периодичен стрес върху бъбреците, оток, гърчове по време на тренировка - в някои случаи.
 • Евтините продукти често съдържатнискокачествени протеини , които могат да причинят проблеми със стомашно-чревния тракт: тежест на стомаха, лошо храносмилане, разстройство.
 • Не всички видове печалби са подходящиза страдащите от алергии- като протеин, добавките често включват мляко на прах или соев протеин, които са алергени.
 • Ако продуктът съдържа малтодекстрин, той може да бъде опасен за хора с непоносимост към глутен: някои азиатски производители го получават от пшеница.
 • Неконтролираният прием на агенти с витаминни комплекси може да причинихипервитаминоза .

Правилна употреба

Gainer е инструмент, създаден с конкретна цел, поради което е необходим подходящ подход към неговото използване.

 1. Сместа се разрежда с всякаква течност (вода, мляко, сок), но се взема предвид, че калорийното съдържание на една порция се увеличава.
 2. Спортистите използват лекарството не по-късно от един час преди тренировката и не по-рано от половин час след него.
 3. Тийнейджърите започват да приематДобавките трябва да се приемат с малки дози и да не се консумират повече от половината от частта за възрастни.

Невъзможно е да се отговори недвусмислено дали печалбата е полезна или вредна - всяка ситуация се разглежда отделно и като се вземе предвид ефективността на този инструмент. Понякога висококачествените смеси с висока цена дават същия ефект като редовно засиленото хранене, така че всеки сам решава колко е необходим този продукт.