Калций - полза и вреда за организма

Към днешна дата няма повече публикувани лекарства от тези, които съдържат калций. По телевизията, в рекламата и в различни медицински програми, те постоянно говорят за важността на приема на калций. Това не е изненадващо, тъй като именно този минерал е един от основните в изграждането на човешкото тяло. Струва си да погледнете добре, наистина калций е толкова полезен и дали може да бъде вреден!

Какво е калций?

Калцият е един от ключовите микроелементи на тялото, който играеводещата роля в образуването на скелета и зъбната тъкан . Съдържа се под формата на фосфати. Поради калциеви йони се случва кръвосъсирване, което осигурява постоянно соматично кръвно налягане (циркулация). Благодарение на йони се извършват почти всички жизнени процеси в тялото - свиване на мускулната тъкан, екзоцитоза, секреция на хормони, невротрансмитери.

В зависимост от възрастта и вида на човешката дейност, нуждите от калций се различават значително. Децата имат най-голяма нужда, тъй като те се развиват, техният скелет расте, се образуват зъби и череп. Дневната доза за деца е приблизително800-900 mg , а за възрастендо 1 g . Също така трябва да се отбележи, че при хора, които водят активен начин на живот, консумацията на калцийувеличава, така че резервите му трябва да бъдат попълнени в по-голяма степен.

Ползи

Полезните свойства на калция не се ограничават до ефектите върху здравето на зъбите, косата на ноктите и опорно-двигателния апарат. Това вещество има огромно разнообразие от действия, а именно:

 • Засяга възбудимостта на нервните окончания.
 • С него се правят мускулни контракции.
 • Участва в образуването на тромботични влакна, запълвайки местата на разкъсаните тъкани.
 • е спомагателен елемент в кръвосъсирването.
 • Основният градивен елемент на ядрото и клетъчната мембрана.
 • Съдържащи се в повечето тъкани, както и в костни и клетъчни течности.
 • Предотвратява абсорбцията на ненаситени мазнини, което помага да се отървем от холестерола.
 • Засяга производството на хормони, поддържа здравословно състояние на сексуалната, щитовидната и панкреасната жлеза.
 • Осигурява активността на хипофизата, надбъбречните жлези.

Трябва да се помни, че калцийът е важен компонент на интерстициалните течности. Ако изведнъж човек има остър крак, липсва спазъм, се появяват болки в краката или китките, което показва липса на този елемент.

Трябва също да се отбележи, че калцийактивно реагира с различни химически препарати , особено ако се приема като добавка (таблетки, прах). Едновременният прием на калций с антибиотици и диуретици е строго забранен.

Вредност от калций

Макар чеКалцият участва в почти всички жизнени процеси, излишъкът му в организма може да доведе до сериозни негативни последици. В конкретния случай вредата ще бъде, както следва:

 • Умора, безсилие.
 • Неконтролирана мускулна контракция (особено забележима за хората, участващи в спорта).
 • Слабо състояние, сънливост, депресия.
 • Намалена концентрация.
 • Загуба на апетит, гадене и повръщане.
 • Бърза загуба на тегло.
 • Дехидратация - тежка дехидратация.
 • Полиурия.
 • Хипертонични заболявания (аритмия, хипертония, запушване на клапани и кръвоносни съдове).
 • Миалгия, силна болка в костите и ставите.
 • Нарушения на бъбреците и урогениталната система (прекомерно количество калций се отлага под прикритието на пясъчен седимент в бъбреците, образувайки камъни, може да причини тъканна нефрокальциноза).

Прекаленото количество калций в организма се характеризира с определени признаци като силна жажда, често уриниране, загуба на апетит, гадене и замаяност, които не са свързани с нищо.

Специална рискова група е заета от бременни жени, тъй като прекомерното количество от този строителен елемент може да причини смущения в образуването на скелета на бебето.

Съвети за пиене

Въпреки че медийните продукти активно рекламират различни лекарства, съдържащи калций, заслужава да се припомни, че той се абсорбира изключително при взаимодействие с други елементи. Без фосфор,калий, както и магнезий, калций не се абсорбира от организма, той е напълно утаен, отлага се в бъбреците и не поддържа правилното ниво на сърдечносъдово здраве. Затова най-добре е този минерал да се получи от храната, където е 100% органичен и напълно смилаем.

Така че от къде се нуждаете от количеството на този минерал, за да получите максимална полза? Разгледайте списъка:

 1. Млечни и ферментирали млечни продукти . В самото мляко се съдържа огромно количество калций, както и заквасена сметана, натурално кисело мляко, извара и твърди сирена. За съжаление, като се грижат за тялото си, хората предпочитат обезмаслени млечни продукти и това е много лошо. Калциеви продукти от животински произход се абсорбират изключително с помощта на мастни млечни киселини, отсъствието на които прави тези продукти безполезни.
 2. Риба, морски дарове . Най-подходяща морска риба, както и скариди.
 3. Яйца.
 4. Зеленчуци и плодове . По-голямата част от калция се съдържа в обикновеното бяло зеле. Морковите, портокалите, бананите, лукът се поддават на нея.
 5. Продукти от брашно . Най-богатите в този минерал са сладкарски изделия от овесено брашно и ръжено брашно.
 6. Ядки и семена . Сусам, орехи, ленени семена, лешници, бадеми, кедрови ядки, шам-фъстък.
 7. Зелените . Магданоз, рукола, спанак, кантарион.

Ако всички горепосочени продукти присъстват в седмичната диета, тогавалипсва необходимост от допълнително използване на специални добавки.

Заключение

Излишният калций, както и дефицитът, представляват еднаква степен на опасност за организма. Въпреки факта, че този минерал е отговорен за всички важни жизнени функции на тялото, злоупотребата с нея може да бъде пагубна за здравето.

В тази ситуация най-добре е да се придържате към златната среда и ако е необходимо, да се консултирате с лекар и да преминете през медицински преглед.