Шербет - полза и вреда за тялото

Ориенталските деликатеси са познати по целия свят поради техния изискан, невероятен вкус, както и наличието на много витамини и минерали в състава, което не е особено характерно за сладкиши. Ползите от ориенталските десерти се дължат на факта, че те се основават на, по правило, естествени продукти, които са много здрави за тялото: различни ядки и семена.

Има такава известна сладост като шербет. Какъв е този продукт, как ползва нашето здраве и може ли да навреди?

Шербет - основна информация за продукта

\ t

И така, да видим по-подробно какво представлява този десерт. Родината му е една от страните на Изтока - Турция, Персия и може би не - древен Китай. Историята досега не може да предостави по-точни данни.

Класическият сорбет есладък фъдж , направен от кондензирано мляко и съдържащ цели или нарязани ядки. Вкусът на продукта - богат, с лек вкус, захар и много сладък. Именно този деликатес е най-широко известен на вътрешния потребител.

Трябва да се каже обаче, че шербет може да се сервира по друг начин. Така французите преработиха на вкус рецептата си за източните сладкиши и измислиха ново ястие, познато по целия свят като сорбет. Това е деликатес, който евсъщност, сладолед, направен от плодов сок или сок от ягодоплодни. Може да се каже, че френската версия е същият шербет, но с малко по-различна консистенция и леко модифициран състав.

Да не говорим за най-древното разнообразие на деликатес, шербет, който е сладък коктейл, направен от различни ядки, плодове и ароматизирани подправки. Именно в тази форма напитката се сервира в източните страни - и именно той стана прототип на френския сладолед от орехови плодове и обичайния десерт под формата на глупости.

Полезни качества

 • Ползите от популярен деликатес са пряко зависими от съставките в него. Така че десертът, направен от натурални продукти- ядки, семена, плодове или плодове, ще бъде най-полезен за нашето тяло, разбира се.
 • Орехов сорбет имабогат витаминно-минерален състав . Така, той съдържа достатъчно високо съдържание на токоферол, който участва в работата на имунната система и помага на организма ни да се бори със стареенето и процесите на затихване. Също така токоферолът е необходим за нормалното функциониране на репродуктивната система на жените, поддържане на здрава кожа, коса и нокти.
 • Витамин А , присъстващ в състава на десерта, е полезен за опорно-двигателния апарат - намалява чупливостта на костите и увеличава еластичността на ставите.
 • Ретинолътсъщо е невероятно полезен за очите - предотвратява развитието на много очни заболявания, а също и предотвратява падането му. Затова трябва да има шербетядат тези, които прекарват много време в компютъра или са предразположени към късогледство.
 • Витамините РР и Кучастват в хемопоетичната функция и служат за превенция на желязодефицитна анемия.
 • Продуктът е богат ис витамини от група В , които играят важна роля в храносмилателната система, най-важните метаболитни процеси в организма, както и регулират умствената дейност, моделите на съня и психиката.
 • Естествените мастни киселини , съдържащи се в десерта, са много полезни за здравето на стомашно-чревния тракт. Те също така подобряват функционирането на стомаха и улесняват процеса на усвояване на храната.
 • Наблюдавано е, че гайката сорбетподобрява абсорбцията на калций в тялото , като по този начин укрепва костите и зъбите.
 • Фъстъците , които са част от деликатес, имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, допринасят за нормализирането на кръвното налягане и подобряват притока на кръв.
 • Има положителен ефект върху състоянието на бъбреците и черния дроб . Умерената консумация на шербет помага за очистването на организма от токсини и токсични съединения.
 • Деликатесът е богат на ядки -естествени антиоксиданти , които забавят процеса на стареене на организма, както и значително намаляват риска от развитие на злокачествени тумори.
 • Сладък десерт ще помогнеда стабилизира психо-емоционалния фон , да настрои настроението, да победи апатията и блуса.

Какво си струва да си припомним

За съжаление, като почти всеки продукт, шербетТя има не само много полезни свойства, но и много противопоказания, както и странични ефекти от употреба.

 • Не си струва да се яде сладостта на хората, страдащи от захарен диабет , както и тези, които са алергични към ядките и плодовете.
 • Не забравяйте, че продуктът е достатъчно калоричен - неговата хранителна стойност може да надхвърли550 kcal на 100 g . Ето защо, шербет трябва да се консумира в умерени и, разбира се, не повече от няколко пъти седмично, тъй като излишъкът от сладък в диетата може да бъде изпълнен с бързо натрупване на тегло, проблеми с кожата, проблеми със сърцето и, разбира се, диабет.
 • Разумно е да се използва лечение за бременни жени, както и за жени по време на кърмене, за да се избегне появата наалергична реакцияпри бебето.
 • Поради доста високото съдържание на захар в шербет, той може да бъде противопоказан за хора, които иматпроблеми с панкреаса или черния дроб .
 • Неограничената консумация на бонбони може да предизвика развитието напроблеми със зъбите(включително кариес).

Съвети

 1. Човек не трябва да се пренася с шербет, който се носи от магазина- като правило съдържа огромно количество хранителни добавки, багрила и консерванти. Ако искате да извлечете максимална полза, пригответе си сладостта - ползата, рецептата за шербет е доста проста и лесно може да бъде намерена в интернет.
 2. Не забравяйте, че има няколко начина да се подготви за лечение;разнообразие. Ако не можете да направите класически твърд шербет, опитайте се да направитекоктейл- според древна арабска рецепта или сладолед с фъстъци, популярен в Париж.

Заключение

Шербет е вкусен и здравословен деликатес. Въпреки това, както при всеки десерт, те не трябва да се пренасят твърде много, за да избегнат появата на излишни килограми.