Кисело мляко - ползите и вредите за тялото

Днес рафтовете на супермаркетите са пълни с огромен асортимент от различни йогурти. Те са толкова популярни поради рекламираните реклами и предполагаемата полза от този продукт. Но си струва ли да се вярва на рекламата, наистина ли е? Може би зад красивата опаковка се крие продукт, вреден за здравето?

Какво е кисело мляко?

Киселото мляко на ферментирал млечен продукт наподобява консистенция на заквасена сметана, тя се получава отзреещо краве мляко и бактерии . Сред обичайните бактерии, които използват стрептококи и български бацили, този продукт е известен от дълго време.

Ползите от киселото мляко

Защо киселото мляко е полезно?

 • Продуктътподобрява храносмилателния процес , почиства организма от токсини. Живите микроорганизми регулират храносмилането, докато обработването на протеиновите структури освобождава хранителни вещества.
 • Помага за укрепване на имунната система
 • .
 • Съдържаголямо количество калций и фосфор , което от своя страна е важно за жизнената активност.
 • Киселото мляко помага за почистване на човешката кръвоносна система ипремахва холестерола . Също така е приложим за профилактика на разширени вени.
 • Може да лекува млечница при жените.
 • Киселото мляко подобрява мозъчната дейност, повишава концентрацията.Подобрява паметта.
 • Друго важно предимство: благодарение на леката текстура, тя създава усещане за лекота.

Какво вреда причинява киселото мляко?

 • Чрез производството се използват подобрители на вкуса, което е много нездравословно.
 • Принос за унищожаването на зъбния емайл. Това може да бъде предотвратено, ако следвате основните правила за хигиена и грижи за устната кухина.
 • Количеството захар в състава на въпросния продукт е увеличено. Това може да доведе до диабет.
 • Плодовите кисели млека са особено опасни. Защо? Да, защото производителят не е изгодно да добавя реални плодове. Обърнете внимание на това, което пълнене сега те произвеждат млечни продукти. Манго, праскови и др. Те са много по-скъпи от, например, приемането на същите ябълки или банани.
 • Много йогурти съдържат срок на годност до един месец. Бъдете внимателни при използването на такова кисело мляко. В крайна сметка, производителите добавят в състава си вредни елементи, за да поддържат срока на годност на продукта.
 • Децата не трябва да ядат кисело мляко, което възрастните купуват, защото съдържанието на захар е надвишено, а киселинността се увеличава в такива кисели млека. За децата има специални йогурти.
 • По време на процеса на пастьоризация при производството на кисело мляко умират полезни бактерии, а вредните остават.

Как да приемате кисело мляко?

Ако имате цел да намалите теглото си, тогава следвайте процента на съдържание на мазнини в киселото мляко, както и част от продукта. Препоръчителнанеповече от 200 грама . Ако имате повишена киселинност на стомаха, тогава гладното кисело мляко е строго забранено да се използва.

Оптималното време за консумация евечер . За да се събудите без тегло в стомаха и да усетите светлина сутрин, вземете киселото мляко вечер. Можете да приемате като последно хранене, но само 3 часа преди лягане. Чувството за лекота в стомаха помага да се сложи всичко в главата на рафтовете и да е в проветриво настроение. Тъй като храната и настроението имат много близка връзка.

От рафтовете в магазина изберетегръцко кисело мляко . Това е естествено кисело мляко, без добавки и консерванти. Може да се използва както на обяд, така и на закуска, когато пожелаете. За да разнообразите първото си хранене, добавете плодове, ядки към киселото мляко, можете да експериментирате и да добавите ленени семена. Такива семена са богати на минерали и витамини. Ако вашата закуска изисква ситост, но в същото време наблюдавате теглото си, след това смесете киселото мляко с извара и можете да добавите семена или плодове на вкус. Можете дори да добавите размразени плодове.

Как се прави кисело мляко у дома?

Домашното кисело мляко е естествен продукт. Нейната особеност е, че го приготвяте сами и затова знаете за липсата на нежелани съставки.

Ще ви трябва: мляко 1 литър, 1 торба бактериален стартер и захар, ако искате.

Сварете млякото и го охладете. Желателно е температурата да не надвишава40 градуса. Сега добавете квас към полученото мляко, изсипвайки цялото съдържание на торбата. Добавете захарта на вашия вкус и разбъркайте всички съставки. След това излейте сместа в термос, затворете плътно и увийте в топло одеяло, оставете за 7 часа. Млякото е готово. В случай, че няма термос, можете да използвате керамика. За да направите това, трябва да поставите сместа в купа и да се покрие с филм от полиетилен. След 9 часа естественото ви домашно кисело мляко е готово!

Заслужава да се отбележи, че естествените домашни кисели млекане съдържат добавки и оцветители . И не можете да се страхувате да спечелите излишни килограми или да имате проблеми с храносмилането.

Да разгледаме един по-модерен вариант на приготвянето на кисело мляко вбавното печене . Съставките са същите като в рецептата, без да го използвате. Разликата ще бъде, че поставяте сварената смес в купа, а след това гответе в бавен котлон. Някои от тези устройства имат режим на "кисело мляко", обикновено приложен инструкции за готвене. Ако тази функция не е налице, включете отоплението за 20 минути, изключете отоплението и го оставете до 10 часа. След изтичане на времето, ще трябва да поставите още 4 часа в хладилника, за да се влее киселото мляко. След 4 часа киселото мляко е готово за ядене.

За да обобщим горното. Определено не е полезно или вредно кисело мляко. Например, ако разгледаме от гледна точка на съдържанието на захар, сега много продукти съдържат захар в състава. Но най-важното е товаИма полезни йогурти, които помагат да се подобри здравето ви, без да ви навреди. Ако внимателно прочетете състава, използвайте съветите от статията, можете да намерите качествен продукт на рафтовете на супермаркета. Обърнете внимание на срока на годност. И не забравяйте, че предозиране на всеки продукт може да доведе до проблеми в червата. Амодерацията - е основата на храненето . Яжте естествени кисели млека, бъдете здрави и красиви!