Ксантанова гума: полза и вреда

Това вещество е широко разпространено в съвременната хранителна индустрия и може да се разглежда като част от голям брой продукти, продавани в магазина. Можете да го закупите отделно и да го използвате за кулинарни изкушения. Най-често се препоръчва използването на гума като стабилизатор.

Ксантанова гума - какво е това?

Много от нас знаят, че в храните, които купуваме в магазините, има така наречените Е-добавки. Една от тези добавки, под номерE415 , е ксантанова гума, която също може да бъде наречена простоксантан . За всички онези, които не харесват хранителните добавки с буквата “Е” в заглавието, ние незабавно ви информираме, че това вещество е естествено, а не “химия”. Ксантанът се използва като стабилизатор или с други думи сгъстител. По същество венците са полизахариди и я получават с помощта на специална черноробна бактерия, която има научното наименование Xanthomonas campestris. Обикновено 4 дни ферментация е достатъчно, за да се получи веществото.

През 50-те години на ХХ век добавката за първи път е получена в Съединените щати. Използването му в храната е било позволено през 1969 година. Понастоящем този полизахарид се използва навсякъде в почти всички страни на света и няма ограничения за неговото използване.при готвене.

Ползи от ксантанова гума

Ако говорим за ползите от използването на ксантан като храна за човешкото тяло, то за съжаление E415 няма никакви лечебни свойства. Тази добавка е химически неутрална за хората, т.е. не реагира при изпускане в стомашно-чревния тракт и след известно време се елиминира естествено от организма без никакви промени. Той има някакъв кремообразен вкус, но храната не се подобрява от употребата му. Защо се добавя към храната?

Факт е, че ксантановата смола еотличен сгъстител , или желиращ агент. Използва се за по-голяма плътност на храната, така че продуктът да не се разпадне на малки парчета. Това важи за производството на желе, сладолед, конфитюр, шоколадова паста и много други продукти. Възможно е да се отбележат специалните качества на ксантана, които го отличават от вещества с подобна цел:

 • Има естествен произход.
 • Абсолютно безвредно за хората.
 • То се изисква в малки количества и същевременно е евтино в производството, т.е. използването на тази добавка е оправдано и от икономическа гледна точка.
 • Не променя свойствата си дори при голям брой цикли на замразяване и размразяване на продукта.
 • Той има висока разтворимост във вода, докато водата може да има широк температурен диапазон.
 • Устойчив на киселинност.
 • Предава свойствона псевдопластичносткъм тези продукти вкоято съдържа. Това означава намаляване на вискозитета на веществото, когато се подлага на високо налягане. Например, кетчупът има значителна дебелина, но със силно притискане на пластмасова бутилка, в която се съдържа, може да излезе като вода. Обаче, когато се удари в плочата, първоначалният му вискозитет се възстановява.
 • Не е в конфликт с пектин, желатин и други хранителни добавки, които имат високо разпространение в готвенето.
 • Инертни по отношение на тези ензими, които действат в стомаха и червата на хората.

Поради този уникален набор от свойства добавката E415 се използва толкова широко в хранителната промишленост.

Как може да нарани ксантан?

Може ли храненето с ксантан да има отрицателно въздействие върху човешкото тяло? Това вещество е получено от учени преди повече от половин век и почти веднага започва активно да се използва в хранително-вкусовата промишленост. През това време са проведени много проучвания относно безопасността на тази добавка и нейната токсичност.

Заключенията на учените са недвусмислени - продуктъте абсолютно безопасени не носи никаква вреда за човешкото здраве. Това се дължи на високата й химична инертност. Когато се погълне, тя не се абсорбира в кръвта и не участва в биохимични реакции в човешкото тяло.

Въпреки това, понякога е възможно да се развали храна, закупена в магазин, ако домакинята реши да увеличи своя вискозитет нада добавите твърде много ксантанова гума по ваш вкус. В този случай можете да получите неприятна слуз. Тя ще бъде напълно годна за консумация и безвредна, но от естетическа гледна точка неапетитна.

Възможна употреба на ксантан

Най-разпространеното E415 е получено в хранителната промишленост при производството на различни полуготови продукти. Най-често се среща в продукти като:

 1. Риба и месни заготовки.
 2. 49) Горчица, майонеза, кетчуп, аджика, сосове от хрян и др.
 3. Печене и други хлебни изделия.
 4. Сладолед, кисело мляко, кефир и други млечни продукти.
 5. Бонбони - мармалад, желе.
 6. Продукти, подложени на многократно размразяване и замразяване.

Интересно е, че ксантанът се използва и в козметичната и текстилната промишленост. В края на краищата, същата псевдопластичност е необходима не само за кетчуп, но и за паста за зъби, например!

Въпреки това, дори обикновената домакиня може да приложи тази уникална добавка в своята дейност. Ако сте реколтата от плодове и конфитюри от плодове, и не ви харесва вискозитета на получената смес, опитайте се да добавите ксантан към него.

Също така опитни готвачи, участващи в молекулярната гастрономия, обичат да използват E415 за своите ястия. Например, „Диня с шунка“, измислена от началникаФеран Адрия . Тук, благодарение на добавката, е възможно да се запазят сферите на пъпеши като част от прозрачен консум. Друга рецепта за използване на ксантан е Bubbles.на личи, пълни с мъдреци двойки на стриди. " В този случай се комбинират яйчен прах и E415, което създава резистентни мехурчета.

Добавката също има медицинска употреба. Ако пациентът има дисфагия, т.е. има проблеми с преглъщането на храна, можете да приготвите крем от месо, зеленчуци и други продукти. Такава храна е по-лесно да се поглъщат, отколкото цели парчета храна.

Също така за хора с нискокалорична диета, използвайки ксантанова гума, можете да приготвяте ястия с ниска енергийна стойност, защото като добавка сама по себе си не се абсорбира от тялото и се показва непроменена, тя съдържа нула калории.